Kapadokya seyahatim sırasında Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş’a uğradım. Ülkenin saklı kalmış mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. Bektaşilerin yaşayış tarzlarını ve felsefelerini görmek açısından önemli bir şehir.

Kapadokya’ya geldiğimde ise yeraltı mağaraları çok enteresan, Ihlara vadisinin muhteşem güzelliği ile kızıl vadinin gün batımı insanı hayran bırakan çok güzel yerlerden birkaçı.

Kapadokya’da Avrupalı turiste hiç rastlamadım, Çin, Japon, Endonezyalı yani çekik gözlü tabir edilen turistler. Ağırlıklı olarak yerli turistler vardı. Fakat otellerdeki doluluk oranı kış sezonu %50’nin altında, Nisan ayı itibariyle ortalama %50’nin biraz üzerinde seyretmekte. Kapadokya gezisine gelen birinin, bu gezide olmazsa olmazlarından biri de, sıcak hava balonuna binmektir. Size yasadıklarımın birazını anlatmak istiyorum. Sabah saat 04.30 da otelimizden alındık ve 10 dak mesafede ki toplanma merkezine ulaştık. Burada hafif bir şeyler atıştırdıktan sonra 20 şerli gruplar halinde (Organizasyonu gerçekleştirenler tarafından herkesin balonu önceden belirlenmiş) Kaptan ismi olan bir broşür verdiler ve kaptanın ismi yazılı servise binerek yine 10 dk. mesafedeki balonumuza doğru yola koyulduk. Saat 05.30 da balonumuz havalandı. Bindiğimiz balonun, ‘460.000 m3 büyüklüğünde olan’, Ortada pilot ve 4 ayrı bolümde 5 er kişilik yerler bulunmakta idi. Bu balon kendi ağırlığı ve yolcularla beraber 3.5 ton yükü taşıyabiliyor. Pilotumuz 10 yıl tecrübeli Arkeoloji Üniversitesi mezunu bir kişiydi. Yaklaşık 1.5 saat süren yolculuğumuzda havada rüzgâr yoktu çok huzurlu bir şekilde havada süzüldük. Pilotumuz çok tecrübeli biriydi. Balonu istediği gibi yönetebiliyordu. Fakat her balonu aşağıda bulunan arazi araçları ile takip ediliyordu. (Aniden çıkabilecek bir rüzgârdan etkilenecek balonun, acil iniş yapmak zorunda kalması durumunda, balonu araca bağlayarak sürüklenmesini önlemek için). Her gün ortalama 150 balon ile 3000 kişi seyahat ediyormuş. Çok yüksek sezonlarda aynı balonlar 2 defa havalanarak, yani 300 balon ve 6000 kişi.

Sektör olarak ilgimi çekmesi sebebiyle biraz da bindiğim balonun firmasından bahsetmek istiyorum. Bindiğimiz balon Kapadokya Balon isimli bir firmaya aitti. Bu firmanın sahibi Dorak Holding. Dorak Holding Balon firmasını 1991 yılında kurmuş ve toplam 25 balonu bulunmakta. Bu sayıyla Kapadokya’daki en büyük Balon firması durumundalar. Şu anda Kapadokya’da 3 Balon firması faaliyet göstermekteymiş. 3 balon firması olma sebebi ise her firmanın 10 balonla sınırlı olmasıdır. Her balonun maliyetinin 150.000 Euro ve 2 yılda bir üst balonun değişmesinin gerekiyor olması, bununda artı maliyeti 35.000 Euro. Balona binme fiyatlarının yüksek olmasına etken olduğu açık. İki sene önce kişi başı 200 Euro iken simdi 100 Euro ve bazı firmalar 300 TL ye bile satar olmuşlar. Turist az olduğu için rekabet buradaki fiyatlarında dibe vurmasına sebep olmuş. Fakat düşünsenize iki yıl önce kişi bası 200 Euro dan. 25 Balon 20 kişi ile günde iki seferden 200.000 Euro günlük ciro. Muhteşem rakam, şu anda turist azlığından bu rakam %60-70 altındadır.

Turizm Bakanlığına kaybettiği vergiler için duyurulur.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.