KARADENİZ’DEN TURİZM ATAĞI

KARADENİZ’DEN TURİZM ATAĞI
MUSTAFA ÜÇBAŞ
Posted on Temmuz 06, 2017, 2:45 am
11 mins

Karadeniz, uçsuz bucaksız sahilleri, yeşilin 7 tonu ve yaylaları ile adeta keşfedilmemiş bir turizm alanı. Turizm sektörünün öncülerinin, bölgenin bu potansiyelini harekete geçirmek için yıllar önce başlattıkları çalışmalar artık meyvelerini vermeğe başladı. 2013 yılında kurulan Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD), yaptığı çalışmalarla, bölgenin adını Türkiye’ye duyurmakla kalmayıp, tüm dünyaya açılıyor. Bölgede artık sadece yerli değil dünyanın her yerinden yabancı turistleri de görmek mümkün. Durum böyle olunca da bölgede turizm adına gözle görülür bir hareketlilik yaşanıyor. Biz de Hotel Gazetesi olarak, Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu üyesi Murat Toktaş ile Karadeniz turizmi ve KATİD hakkında sohbet ettik.

Türkiye’de turizm, ağırlıklı olarak İstanbul, Ege, Akdeniz ekseninde konuşulurken, diğer bölgelerimiz kendini temsil edecek platformlar bulamıyordu. Biz de sesimizi duyurmak, Türkiye turizmde bizim de bir yerimizin olduğunu hissettirmek için Zonguldak’tan Artvin’e kadar Karadeniz Bölgesindeki 18 ilde faaliyette bulunun otellerimizi, KATİD (Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği) çatısı altında bir araya getirdik ve 2013 yılında faaliyete başladık.

Kuruluşun ardından TÜROFED başkanımız Osman Ayık Beyin destekleriyle Türkiye Otelciler Federasyonu’na Karadeniz bölge derneği olmak için müracaatta bulunduk. Kısa süre sonra Federasyonun 13. Derneği olarak kabul edildik. Böylece bölgemizin sesini Türkiye’ye duyuracak, ‘biz de turizmde varız’ diyeceğimiz bir alt yapıyı oluşturmuş olduk.

Bu birliktelik bölgemizdeki diğer sektörlere de örnek oluyor

KATİD Karadeniz bölgesinde 18 ilde faaliyet gösteren tek STK’dır. Diğer sektörlerde bu kadar geniş faaliyet gösteren, 18 ili kucaklayan başka bir oluşum yoktur ve başka STK’lara da örnek bir yapı olmaktadır. 

Bir ilde bile birden fazla turizm derneği varken, 18 ili kapsayan bir çatı dernek kurmak çok da kolay olmadı. Bunda en büyük etken üyelerimizin ve otelci meslektaşlarımızın sektöre ve bu yapıya sahip çıkma duyarlılıklarıdır. 

Bölgemizdeki sorunları Bakanlığa ve ilgili birimlere taşıyoruz

Yapı güçlü ve aktif olunca bazı kapıları açmak ve kurumlardan destek bulmakta kolaylaşıyor. Bölgemizdeki her ilimizin ayrı sorunları ve talepleri oluyor. Bu talepleri KATİD merkezde topluyoruz. Çözüm noktasında ise ilgili bakanlıklara ya da yerel yönetimlere derdimizi anlatmak için girişimlerde bulunuyoruz. Özellikle Ankara ayağında TÜROFED bize çok destek oluyor. Şimdiye kadar da birçok girişimimizden olumlu sonuçlar alarak hem bölgemize hem de tesislerimize katkı sağladık.

 “Doğa bizim sermayemiz  

Bölgenin doğal kültürel ve tarihi değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmanın yanı sıra toplumsal bilincin oluşturulmasına katkı sağlamamız gerekiyor.”

Bölgemiz kendi içinde Orta, Doğu ve Batı Karadeniz olarak 3 ayrı destinasyona ayrılmaktadır. Ayrıca kendi içlerinde şehir otelleri, yaz sezonu çalışan tesisler, kış tesisleri, 12 aylık tesisler ve yayla tesisleri olarak ta birçok dala ayrılmaktadır. Her birinin ayrı talep ve sorunu olan tesislerimiz ile bire bir ilgilenmekteyiz.

Sosyal projelerde aktif rol alıyoruz

Bölgemiz uzun yıllardır turizm masasından uzak kalmış, hiçbir turizm toplantısında, çalıştayında ya da bakanlıkların sektörle ilgili yapmış olduğu çalışmalarda temsil edilmemiş, sesini duyuramamış. Bunu kısa sürede tersine çevirmeyi başardık. Sektörümüzle ilgili her çalıştay ya da sosyal aktivitede KATİD’den bir arkadaşımız görev almakta, katılım sağlamaktadır. Bölgemizde özellikle kalkınma ajansları başta olmak üzere yerel yönetimlerle birlikte yapılması gereken fakat hiç yapılmayan turizm faaliyetlerini ortaklaşa hayata geçirdiğimiz gibi verimlilik anlamında zayıf ya da eksik gördüğümüz birçok çalışmayı da ortaklaşa hareket ederek daha rantabl hale getirmeyi başardık.

En büyük yabancı pazarımız körfez ülkeleri

Karadeniz bölgemizin en büyük yurt dışı pazarı körfez ülkeleri ve bazı Ortadoğu ülkeleridir. Yeşilin 7 tonunun bulunduğu doğu Karadeniz bölgesi, Karadeniz’in bu pazara açılan kapısı oldu. Araplar aradıkları 3 şeyi bizim coğrafyamızda bulabiliyor. Dinini rahat yaşayabiliyor, yeşili bol, iklimi serin. Yaklaşık 20 yıl önce Trabzon’la başlayan bu hareket şimdi bütün Karadeniz bölgesinin en büyük pazarı olmuş durumda. Son 3 sezondur zor durumda olan ülke turizminin aksine, Karadeniz bölgesi Arap pazarı ile bu sıkıntılı geçen sezonları çok az eksi ile bazı dönemlerde artıyla geçirmeyi başardı. Hedefimiz Doğu Karadeniz Bölgesine yoğunlaşan bu hareketi ilk başta Orta Karadeniz sonra Batı Karadeniz Bölgesine doğru yaymak. Böylece 4 ay boyunca yoğunluktan dolayı yaşanan sıkıntıları ve yaşanabilecek kayıpları önlemiş olacağız. Ayrıca uzun zamandır bölgemize gelen Arap turistlere yeni pazarlar sunup, ürün çeşitliliğini arttırarak, kalış sürelerini uzatmak ve başka alternatif arama eğilimlerine girme ihtimallerini azaltarak bölgemizde kalmalarını sağlamış olacağız. 

Değişen turizm trendi Karadeniz e olan ilgiyi arttırıyor

Son dönemlerde turizm hareketliliğinde bir değişim gözlenmekte. Tatilciler Kum, güneş, deniz üçlüsünün dışında başka arayışlar ve eğilimler içine girdi. Bunun en başında doğa ve kültür gezileri geliyor. Burada Karadeniz bölgesi özellikle bakirliği ve sanayileşmemiş turizmi ile ön plana çıkıyor. Muhteşem doğası el değmemiş yaylaları ve tarihi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Bölgemiz gelen misafirlere gastronomi, inanç turizmi ve doğa sporları gibi birçok alanda da alternatifler sunmaktadır.

Yeşil yol projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak ve kamuoyunda “Yeşil Yol” olarak adlandırılan 2 bin 600 km’lik yoldur. Amacı ise Orta Karadeniz’de Samsun ilinden Hopa’ya kadar uzanan koridorun, içerisinde yayla ve doğa turizminde öne çıkan merkezleri barındıran “Yayla Koridoru” oluşturmaktır.

Dikkat etmemiz gereken ve isteğimiz yapılaşmaya müsaade etmemek, yapılması gereken yapıların doğaya uyumlu olmasını sağlamak ve ekolojik dengeyi bozmamak. Bu koridor bölgeye olan talebi büyütecektir.

Direk uçuşlara ihtiyacımız var

Körfez ülkelerinden bölgeye ciddi bir talep olmasına rağmen Trabzon haricinde tarifeli uçuşlar ne yazık ki yok. İlk etapta pazarı Orta Karedeniz’e de yaymamız gerekiyor. Bunun için direk uçuşlar en önemli etken. Samsun’a da Trabzon gibi direk uçuşlar ve sezonluk charter’lar koyarak Orta Karadeniz Bölgesini hareketlendirebiliriz. Riski olmayan bir pazara konacak uçuşlar bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı gibi uçak firmaları içinde hazır bir pazar ve sektörün bütün paydaşları bundan nemalanacaktır.

Murat Toktaş Kimdir?

1970 İstanbul Rumelihisarı doğumlu Murat Toktaş 1988 yılında stajyerlikle başladı turizm hayatına uzun süre İstanbul’da devam etti. Birçok 4 ve 5 yıldızlı otel açılışında departman amiri ve genel müdür olarak bulundu.

Uzun yıllar, Anadolu’da turizmci ve otelcileri bir araya getirip bir değer yaratmak için verdiği mücadele çok iyi bilinmektedir. Bu kapsamda birçok STK’da aktif görev almış ve kuruluşunda bulunmuştur.  KATİD Kurucu Başkanlığı yanı sıra, SKAL Karadeniz Kurucu Başkanı, TUROYD Kurucu Başkan Yardımcısı, TÜROFED Yönetim kurulu üyeliği ve TOBB turizm meclis üyeliğini görevini devam ettirmektedir.

Halen North Point Hotelleri genel koordinatörlüğünü yapmakta olan Murat Toktaş evli ve 3 çocuk babasıdır.



  Online gazete için  
 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.