Bu tuzağa düşmeyin!

Muzaffer UZUN
Posted on Temmuz 13, 2017, 3:37 pm
5 mins

Son dönemlerde hızla yayılan ve çoğalan dijital dolandırıcılık sistemlerinden bahsetmek istiyorum. Eminim siz turizm çalışanları da benim gibi bu durumla birkaç kez karşı karşıya gelmişsinizdir. 

Birçok sektör gibi turizm sektörünü de içine almak isteyen bu tuzak, genellikle telefon veya mail aracılığı ile sizinle irtibata geçiyor ve Google’dan aradığını size söylüyor. Google gibi güvenilir bir firmanın adını duyduğunuzda ister istemez diyaloğa devam etmek istiyorsunuz ve aşağıdaki gibi bir konuşma gerçekleşiyor.

–    Merhabalar; otelinizi Google’da ilk sayfada gösteriyoruz. Yakın bir tarihte de oteliniz için yapılan çalışmaların süresi bitmiş olacak. Tekrar çalışmak ister misiniz diye sizi arayalım dedik. 

–    Google’dan mı arıyorsunuz yoksa bir ajans mısınız?

–    Google’dan arıyoruz.

–    Google böyle bir hizmet için aramaz ama nasıl oluyor?

–    Google’un yetkilendirdiği resmi ajansız.

–    Bugüne kadar otelimiz için ne gibi çalışmalar yaptınız? 

–    Adwords çalışması, Google işletmeler hesabı kaydı ve harita çalışmaları. 

–    Bu çalışmalar için ücret ödeyecek miyiz?

–    Tabi ki yıllık 400 TL.

–    Peki yüz yüze görüşme imkanımız var mı?

–    Hayır, çağrı merkezi hizmeti veriyoruz.

–    Daha önce aldığımız hizmetlerle ilgili bir bilgilendirme raporu alabilmem mümkün mü?

–    Hayır, çünkü daha önce sanırım başka firmayla çalışma yapmışsınız.

–    Sizinle çalışırsak bize ne gibi hizmetler sağlayacaksınız?

–    Tarafınızdan bize iletilen 5 adet anahtar kelime ile otelinizin google’da 1. sayfada çıkmasını sağlayacağız. Google haritalar ve işletmeler kaydınızın süresi doluyor bu yüzden artık haritalarda oteliniz görünmeyecek bu durumu aktif hale getireceğiz.

–    Peki bizim gibi 20-30 oteli aradıysanız hepimizi 1. sayfada veya 1. sırada nasıl çıkaracaksınız.

Son sorunun gelmesiyle birlikte telefon yüzümüze kapanır. 

Yukarıdaki diyalog tamamen arayan kişiyi sıkıştırmak amacıyla kurulmuştur. Çünkü Google sizden hiçbir şekilde Google İşletmeler Kaydı (My Business), haritalar (maps) kaydı gibi hizmetlerden para talep etmez, çünkü bu hizmetlerin hepsi kullanıcılar tarafından ücretsiz olarak oluşturulup kullanılabilen hizmetlerdir daha önce böyle bir kaydınız varsa süresinin dolması imkansızdır. Google otelinizi İşletmeler Kaydınızı veya Haritalar kaydınızı doğrulamanız için arar ve size bir doğrulama kodu verir bütün işlemleri sizin kendinizin yapmanızı sağlar. Adwords (Google Reklamları) çalışmaları için ise eğitici veya teşvik edici yönlendirmeler için size ulaşır. 

Bu gibi kolay yoldan para kazanmanın peşine düşmüş firmalardan uzak durulması gerekir. 

Eğer oteliniz için bir Dijital Pazarlama hizmeti almak istiyorsanız bu işi yapan yüzlerce güvenilir kişi veya firma mevcut. Hizmet alacağınız firma veya uzman ile muhakkak yüz yüze görüşme gerçekleştirin, daha önce yaptığı işlerden örnekler gösterilmesini ve alacağınız hizmet ile ilgili haftalık veya aylık detaylı rapor iletilmesini talep edin.

Bu gibi talihsiz durumlarla karşılaşmamak için otellerin satış ve pazarlama departmanlarının bilgilendirilmesini sağlayınız. 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.