Duayen turizmci İhsan Türkus’tan, turizmin geleceğini kurtaracak bir proje TÜROYD AKADEMİ

Duayen turizmci İhsan Türkus’tan, turizmin geleceğini kurtaracak bir proje TÜROYD AKADEMİ
Remzi YILMAZ
Posted on Ekim 09, 2017, 2:29 pm
6 mins

Turizm Otel Yöneticileri Derneği TUROYD, Türk turizm sektörüne eleman yetiştirilmesi için önemli bir adım attı. Yönetim Kurulu toplantısında alınan bir kararla TÜROYD AKADEMİ’nin kurulması için çalışma başlatıldı.

Proje hayata geçirildikten sonra sektörün her kademesine hem eğitimli hem de alaylı personel kazandırılacak. Ayrıca Proje sayesinde bir anlamda gençlere yeni bir hedef seçeneği de sunulmuş olacak. Ayrıntılarını almak için projenin fikir babası, Amethyst Hotel Genel müdürü İhsan Türkus’u makamında ziyaret ettik. Sektörün duayenlerinden, turizmcilerin İhsan Ağabeyi, gazetemizin danışma kurulu üyesi İhsan Türkus, TUROYD Akademi’yi tüm ayrıntılarıyla anlattı. İhsan Ağabey’in projeye olan inancı, bize anlatırkenki heyecanından net bir şekilde anlaşılıyordu. 

SERTİFİKA VERMEKLE YETİNMEYECEĞİZ

Kültür merkezleri gibi bir merkez düşünün.. Burada yılın 12 ayı mesleki kursların verildiği ve bu kurslardan da mezun olan arkadaşlara sertifika verildiğini düşünün. Sadece sertifika vermekle yetinmeyip, o kursları bitiren arkadaşlarımızı da her yıl teker teker arandığını düşünün. Yani bu kursu bitirdiniz, nerde çalışmaya başladınız, 1. sene ne oldunuz, 2. sene ne oldunuz? Örneğin komiydiniz, ne zaman garson oldunuz, ne zaman şef oldunuz? gibi. 

İNSANA GEREKEN ÖNEMİ VERMELİYİZ

Bu merkezin görevlerinden biri de yetiştirdiği insanları takip etmek olacak. Hep söylüyoruz; bir yerde bir teknoloji var teknoloji bizim sektörde insanı geçebilir mi? Çok zor. O zaman biz de insana gereken önemi vermeliyiz. Sadece mesleki kurslar değil, 12 ay süren lisan kursları da olacak bu merkezde. Çince diyoruz, Çinceyi önemsiyoruz, Çin’den gelen ekiple buradaki arkadaşlarımızın yaptığı görüşmede karşılıklı iş birliği için imzalar atıldı. Düşünün Çinli hocalar, öğretmenlerle Çince öğrenen meslektaşlarımız…  Yanında tabi ki Rusçası da olacak İngilizcesi de olacak, Portekizcesi de, İspanyolcası da. 

SADECE EĞİTİM MERKEZİ DEĞİL

Bu eğitim merkezi sadece eğitim merkezi olarak kalmayacak, TUROYD’un aynı zamanda genel merkezi de olduğu için içerde yatırımcıların da yararlanabileceği bir proje geliştirme merkezi var. Bu merkezde gerek TUROYD üyesi arkadaşlarımız, gerekse orda istihdam edilecek mimar arkadaşlar olmak üzere yatırımcılara doğru yolu göstermek üzere hazırlanacaklar. Yatırımcılar gelip orada doğru fizibiliteler alacak, doğru rakamları bulacaklar. Bu doğru rakamları bulabilmek için tabi iyi bir veri toplama, istatistik merkezi olması gerekiyor. Bu veri toplama konusunda bizden daha iyi bu bilgileri toplayacak bir örgüt düşünemiyorum. Bütün üyelerimizden her gün gelecek taze bilgilerle ülkenin turizm nabzını tutabilmek bizim elimizde. Ve bu veriler sayesinde biz de ekip olarak turizmde söz sahibi nasıl olabiliriz sorusunun cevabını çok rahat bir şekilde verebileceğiz. Mutlaka bir hukuk servisi olacak. Gerek çalışan arkadaşlarımızın, bilhassa yönetici pozisyonundaki arkadaşlarımızın sözleşmeleriyle ilgili problemleriyle ilgili her türlü soruya cevap verebilecek, iyi bir hukuk servisi olacak.  Uluslararası ilişkiler merkezi olacak. Evet TUROYD’un turizm alanında yurtdışında yapması gereken iş birlikleri var. Uluslararası otel yöneticileri dernekleriyle yapması gereken işbirlikleri var. Bu konularda yol gösterecek merkeze ihtiyaç var. 

İNSAN YETİŞTİRMEYİ UNUTURSAK TURİZM BİTER

Bu büyük merkezde bir tane de showroom düşünün, 12 ay boyunca tedarikçilerin kullandığı bir yer. Ve yine yöneticilerin hizmetinde olacak. Neler var neler yok. Yeni çıkan ürünler nedir. Ne oluyor, ne bitiyor? Bu showroomlar sürekli gözleyebileceğimiz bir yer olacak. Gönül istiyor yanında 80-100 civarında odası olan, bir TUROYD house gibi otelcik olur da, hem orda çalışan, kurs veren insanlara pratik yapma olanağı veren, hem de İstanbul dışındaki üyelerimizin geldiğinde konaklayacağı bir yer. Bizim mesleğimiz hakikaten kendimize göre özel bir meslek. Bizim dilimiz özel, bizim yazılı olmayan kurallarımız var. Biz gerçek otelciler birbirinin gözüne bakar ve öyle tanırız, anlarız kimin ne olduğunu. Kötü huylarımız vardır. Kötü huylarımızın başında Cumartesi, Pazar, gece, gündüz demeden çalışmak gelir. Herkes zanneder ki biz her gün yiyoruz, içiyoruz, oysa iş yoğunluğa çıktığı zaman yemeyi de unuturuz içmeyi de unuturuz. Derdimiz hangi departmanda olursa olsun, ister garson olsun ister mutfak personeli olsun otelci yetiştirmek. Çok krizler gördük, yaşıyoruz. Emin olun eğer bir gün insan yetiştirmeyi unutursak işte o gün turizmi bitiririz. Bu akademi projesi onun için çok önemli.

Paylaşmak Güzeldir
Remzi YILMAZ
1961 yılında Bartın’da doğdu. Kastamonu Göl Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okudu. Gazeteci. Birçok gazete ve TV’de çalıştı. Son olarak TRT Spor Haber Müdürlüğü görevinden emekli oldu. TMOK, TSYD ve TGC üyesi. TMOK Fair Play Komisyonu’nda aktif olarak görev almakta, Türkiye’deki tüm BESYO’ları dolaşarak yaşamda ve sporda Fair Play’i anlatan Üniversiteler Fair Play Kervanı ekibinde yer almaktan gurur duyuyor. Bir süre TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi’nde geleceğin jokeylerinin Davranış Bilimleri dersine girdi. Türkiye’nin ilk ve tek spor haberleri ajansı Türk Spor Ajansı’na ve Turizm sektörüne hitap eden Hotel Gazetesi ile gazetenin web sayfasına yayın danışmanlığı yapıyor. Değer Otizm Derneği gönüllüsü.

Önceki Yazı

ALMAN DOSTLUĞU !

Sonraki Yazı

Şura…

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.