Geçen ay Kültür Üniversitesi’nde POYD olarak birlikte düzenlediğimiz Global Markaların Gözünden İstanbul otelciliği ve iş geliştirme konulu panelde çok değerli üç markanın Development Manager’ları ile verimli bir faaliyet gerçekleştirdik. Kültür Üniversitesi ile yaptığımız protokol gereği ortaya koyduğumuz verimli çalışmalarımızdan biri olarak gerek meslek profesyonellerine gerekse geleceğin turizmci ve yöneticilerine önemli bir katkı sağladığını düşünüyoruz. Panelde Wyndham Hotels iş Geliştirme Direktörü Murat Özel, Accor Grubunun İş Geliştirme Direktörü Onur Kurç ve Hilton Hotels değerli Tuğrul Temel’in kıymetli görüşleri ve varlıklarıyla otelciliğin operasyon yönü dışındaki iş geliştirme alanındaki kavramları da irdelemiş olduk. Kendilerine tekrar derneğimiz ve üniversitemiz adına teşekkür ediyorum.

* * *

İş geliştirme, Türkiye’de global markaların otelciliği, pazara kurumsal ve sistematik bir çerçevede sunarak dünyaya açılmamızı ve entegre olmamızı sağlayan önemli bir alan. Ancak maalesef pazarı oluşturan yatırımcılar ile iletişim içerisindeki yerel iş geliştirmecilerin konuya ne kadar adapte oldukları da başka bir soru işareti. Birçok markanın farklı işletme segmentlerindeki taleplere cevap vermesi için geliştirdikleri alt markalarının maalesef birçok tesis bünyesinde alakasız bir şekilde durduğunu görmekteyiz. 

İş Geliştirmecilerin öncelikle doğru lokasyon tespiti ve markanın en uygun alt segmentini otele dönüştürmeleri gerekmektedir. Ne mutlu ki bugün Türkiye’de, yukarıda isimlerini saydığım global markalar başta olmak üzere, kendi ofisleriyle yaptıkları çalışmalarla, geçmişteki dönemlerde yapılan hatalı projelerin tekrarına izin vermeyecek bir kurumsal altyapıya sahip oldular. Bu da tabi maalesef marka algısının doğru bir şekilde algılanmasını sağlayacaktır.

* * *

Lokasyon ve doğru segmente uygun marka seçimi kadar, pazarlama anlamında da iş geliştirmenin ne kadar önemli ön şartları olduğunu inkar etmek imkansızdır. Otele doğru ismi seçmek kadar geliştirdiğiniz marka ya da markaların da uyumlu bir şekilde yapılanarak en uygun özendirme ve pazarlama hacmine sahip olması gerekir. Dolayısıyla otelin isminden başlayacak bu pazarlama faaliyeti beraberinde diğer bütün pazarlama ve satış enstrümanlarını senkronize çalıştıracaktır.

* * *

Ancak maalesef bugün otelinin adını bile söyleyemeyen yatırımcı ve genel müdürlerimizin içine düştükleri bu keşmekeşi de zaman zaman görüyor ve üzülüyoruz.

Turizmde iş geliştirme bazen turizmcilerin yapamayacağı kadar ciddi bir iştir.

Paylaşmak Güzeldir
Serkan GÜMRÜKÇÜ
Softotel Management şirketinin sahibi, İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm bölümü öğretim görevlisi, Ramada by Wyndham Old City İstanbul otelin işletmecisi, POYD İstanbul BYK Başkanı olmak üzere çeşitli görevler yürütmektedir. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi mezunu olup 9 Eylül Üniversitesi Tarih bölümüne de devam etmiştir. 20 yılı aşkın sektörde üst düzey yönetici olarak Antalya, İstanbul, Bursa ve yurtdışındaki tecrübelerinin yanında, 2018 yılından beri İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm bölümünde öğrencilerine Otel işletmeciliği, Satış Pazarlama ve Otellerde Fiziksel Planlama gibi dersler vermektedir. Ortağı olduğu Softotel Management şirketinde markalama, inşaat proje yönetimi, mimari ve elektro-mekanik projelendirme, inşaat, açılış, satış pazarlama ve işletmecilik alanlarında faaliyet göstermekte olup birçok global otel zincirinin markalama alanında lisanslı resmi temsilcilerindendir. Serkan Gümrükçü POYD İstanbul temsilcisi olarak da yürüttüğü stk faaliyetleri arasında Avrupa Konseyi ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen "DIGITOUR-Avrupa'da Küçük ve Orta Ölçekli Turizm İşletmelerinde (KOBTİ) Yetişkinlerin Dijital Pazarlama Yetkinliklerinin Geliştirilmesi adlı Erasmus KA2 projesinde hazırlanan kitabın yazımında sektör temsilcisi olarak aktif çalışmaktadır.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.