Dünyanın en eski (1841) tur operatörü Thomas Cook, operasyonlarını durdurdu. Dünya turizminde otel, uçak, gemi organizasyonları ile önemli bir yeri olan firmanın bünyesinde Türkiye’ye de turist getiren Neckermann Reisen, Bucher Last Minute, Öger Tours, Air Marin ve Thomas Cook markalarını barındırıyordu. Thomas Cook, 58 tanesi Condor Markası altında Almanya’da olmak üzere 105 uçaklık bir filosu ile turizm dünyasının önde gelen markasıydı.. 

Neckermann ve Condor’un düştüğü mali sorunları aşabilmesi için acil olarak 226 milyon Euro krediye ihtiyaç duyan kuruluş, son yapılan görüşmelerden de sonuç almayınca, şirketin CEO’su Peter Frankhauser acı gerçeği tüm dünyaya duyurdu. Bu kara günü üzülerek ilan ediyorum diyen Frankhauser, herkesten özellikle turistlerden, çalışanlarından ve iş ortaklarından özür diledi.

2012 yılında krize düşen, ancak bankaların yardımı ile büyük bir kriz atlatan Thomas Cook, bu nedenle önemli bir borç yükünü yönetmek zorunda kaldı. Yetkililer piyasadaki fiyat rekabetin yanı sıra Brexit belirsizliğinin de bu sonucu getiren faktörlerden biri olduğunu belirtiyorlar. 

EFSANENİN ÇÖKÜŞÜ NASIL ETKİLEDİ?

Dünya genelinde 600.000 turistin Thomas Cook ile tatilini yaptığı belirtiliyor. Bu açıklama Thomas Cook ile tatile çıkan bazı turistleri geri nasıl döneceğiz diye endişeye sevketti. Olaydan tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’den de bazı kuruluşların olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Dünyada yılda 19 milyon turist üreten turizm efsanesinin bu hazin çöküşünün dünya turizmi için büyük bir kayıp olduğu belirtildi. 

THOMAS COOK NEDEN BATTI?

Dünya turizmi bu kadar gelişip seyahat eden sayısı 1,5 milyar kişiye yaklaşmışken dünyanın en eski Tur operatörü neden battı?

Bence bu batış klasik bir iflastan öte Tur Operatörlerine çok ciddi olan bir uyarış oldu. Çünkü sadece ekonomik değil, turizmin yapısal değişikliğinin kaçınılmaz sonuydu bu iflas. Tur operatörlüğü yavaş yavaş değil süratle sona doğru gidiyor. 

Ben 8 ana başlıkta topladım Thomas Cook çöküşünü, önem sırasına göre ;

1. Dünyada Turizm gelişmekle birlikte yapısal değişikliğe uğradı. Artık sadece 7 kişiden biri seyahatini almak için seyahat bürosuna gidiyor. Herşey online. Kendinizden pay biçin… Thomas Cook un 560 tane ofisi var, artık bu maliyetler taşınamıyor. Çöküşün ana nedeni online pazarın etkisi ve gücüydü.

2. Başbakanların bile başını yiyen Brexit İngilizlere pahalıya mal oldu. Belirsizlik ağır , yüklü , hantal yapılara büyük darbe vurdu.

3. Pound sürekli değer kaybedince tatil İngiliz turist için pahalı hale geldi. Biraz havalarda ısınınca evde kalmak daha cazip oldu.

4. Hayatta kalabilmek için sürdürülmesi gereken rekabet savaşlarında durum daha da vahim hal aldı.

5. Adı sürekli borç , satış ile geçen Thomas Cook piyasalarda güven kaybına uğradı. Tatilci rizikoya girmek istemedi.

6. Güven kaybı ekonomik alanda da partnerlerinin daha ağır koşullar öne sürmesine neden oldu. Bankalar, iş ortakları ve tedarikçiler istim üzerindeydiler.

7. Piyasadaki Rynair, Easy Jet ve Airbnb gibi online portfoyü kuvvetli rakipler karşısında Thomas Cook geriye düştü.

8. Firmanın Ceo su Peter Fankhauser 8 milyon Sterlin ikram, mali işlerdeki Michael Dealy ce Ail Scotta 5 yılda 7 milyon sterlin ödeme yapılması ancak bugün eleştiri konusu oldu.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.