Başkanlık koltuğuna oturan Musa Alioğlu, camiaya önemli mesajlar verdi

Başkanlık koltuğuna oturan Musa Alioğlu, camiaya önemli mesajlar verdi
MUSTAFA ÜÇBAŞ
Posted on Kasım 21, 2019, 8:53 pm
12 mins

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nde (TUYED) geçtiğimiz günlerde bir değişim yaşandı. Bir süre önce yapılan genel kurulda TUYED Başkanlığı’na seçilen Kerem Köfteoğlu, işlerinin yoğunluğu nedeniyle başkanlığı bırakarak, koltuğu Genel Sekreter Musa Alioğlu’na bıraktı. Kerem Köfteoğlu Yönetim Kurulunda Genel Sekreter olarak görevine devam edecek. Biz de sektörün sesi olmayı kendine görev edinmiş bir yayın organı olarak, TUYED’in çiçeği burnunda başkanı Musa Alioğlu ile sektörün ve turizm basınının sorunlarını konuştuk.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanlık koltuğuna oturan Musa Alioğlu, camiaya önemli mesajlar verdi

TURİZM MEDYASINA DESTEK VERİN

“Sektörün yöneticilerinin esas olarak turizmi uzmanlık alanı seçen gazetecilerle sıkı işbirliği içinde olup onları desteklemeleri gerekiyor. Gerekli desteklerin verilmesi halinde, sektörün medyada doğru mesaj ve konularla daha fazla yer alacağını göreceğiz.”

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nde (TUYED) geçtiğimiz günlerde bir değişim yaşandı.  Bir süre önce yapılan genel kurulda TUYED Başkanlığı’na seçilen Kerem Köfteoğlu, işlerinin yoğunluğu nedeniyle başkanlığı bırakarak, koltuğu Genel Sekreter Musa Alioğlu’na bıraktı. Kerem Köfteoğlu Yönetim Kurulunda Genel Sekreter olarak görevine devam edecek. Biz de sektörün sesi olmayı kendine görev edinmiş bir yayın organı olarak, TUYED’in çiçeği burnunda başkanı Musa Alioğlu ile sektörün ve turizm basınının sorunlarını konuştuk.

Başkanım sizi ve Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneğini tanıyabilir miyiz?

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği, dünyada artık “Turizm Endüstrisi” diye anılan sektörü doğru anlatmak adına 1996 yılında kuruldu. TUYED kurulduğundan bu yana birçok etkinliğe imza attı. Sayıları 105’e ulaşan üyelerimiz dünyanın en önemli turizm fuarlarına katılarak hem ülkemizin tanıtımına katkı yapıyor hem de oralardan edindikleri deneyimlerini paylaşıyorlar. 

GELECEĞİN TURİZMCİLERİNE BİLGİ BİRİKİMİMİZİ AKTARIYORUZ

Derneğimizin yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Turizmi uzmanlık alanı olarak seçen gazeteci ve yazarlar TUYED çatısı altında toplandı. Dolayısıyla üyelerimiz işleri gereği yurtiçi ve yurtdışında birçok etkinlik, fuar veya tanıtım gezilerine katılıyor. Türkiye’nin turizmdeki durumunu doğru anlatmak adına her biri birkaç dil bilen alanında ciddi bilgi birikimi olan uzmanlardan bir Yurtdışı Tanıtım Komitesi kurduk. Komitedeki arkadaşlar katıldıkları tüm platformlarda ülkemizde turizmde olup bitenleri anlatıyor. Yıllar içinde edindiğimiz bilgi birikimini, bazen bir turizm fakültesinde yarının turizmcileri öğrencilere, bazen de davet edildiğimiz il veya ilçelerdeki yerel yöneticilere aktarıyoruz. Sektöre Buluşmalar adlı seri etkinliklerimizle sektörle buluşup gündemdeki konuları masaya yatırıyoruz. Turizm Endüstrisi adlı aylık bültenimizi tüm belediye, ticaret odaları, milletvekilleri, kalkınma ajansları ve basına yollayarak turizmin Türkiye ekonomisindeki yerini geniş kitleye anlatıyoruz. Türk turizmini hak ettiği yere taşımaya yönelik kim, nerede ne yaparsa yapsın ona destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.

TURİZM KURUMLARINDA HALA BİRLİK YOK

Turizmin gidişatını hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Türkiye turizmde önemli bir yere geldi. Kimse turizmde geldiğimiz noktayı küçümsemiyor, küçümseyemez de. Ancak hala atılması gereken bazı adımlar var. Örneğin turizm kurumları arasında hala tam bir birlik yok. Turizmi yöneten kamu ve özel sektör arasında bazı kopukluklar var. Bunlar aşıp turizmin tüm paydaşlarının artık ülkeye daha fazla turist çekmek yerine, daha nitelikli ve kişi başı harcaması yüksek olan kesimi Türkiye’ye nasıl getireceğimize kafa yormalı. Turist sayımız artıyor ama kişi başı gelirlerimiz giderek azalıyor Artık turist sayısını değil, turizm gelirini artıracak konulara odaklanmalıyız.

TURİZM BASINI DESTEKLENMELİ

Turizm sektörünün turizm basınına bakışını nasıl buluyorsunuz?

Ne yazık ki turizmi uzmanlık alanı olarak seçen yazılı ve online yayınlar, gazeteciler yeterince desteklenmiyor. Turizmde ‘acenta’ ile ‘tur operatörü’, resort ile şehir oteli arasındaki farkı bilmeden turizm konusunda ahkam kesenler var. Bunlar hatalı bir haber yapınca sektör bundan yakınıyor. Oysa yakınacaklarına esas olarak turizmi uzmanlık alanı seçen gazetecilerle sıkı işbirliği içinde olup onları desteklemeleri gerekiyor. Gerekli desteklerin verilmesi halinde, sektörün medyada doğru mesaj ve konularla daha fazla yer alacağını göreceğiz.

Türkiye’de uzun yıllar ayakta kalmayı başarabilmiş fazla turizm yayını yoktur. Bu durumu turizm basının beceriksizliği ile izah edemeyiz. Dünyanın her yerinde yazılı ve görsel basının en önemli gelir kaynağı reklamlardır. Sektör temsilcileri turizm basınına reklam desteği vermekten kaçınıyor. Sektörün medyada doğru yer alabilmesi için turizmcilerin de özellikle istatiki bilgi derlenmsi noktasında üstüne düşeni yapması şart. Turizm kurumları bünyelerinde bir Ar-Ge oluşturup, rakamsal verilerle araştırmaları medyaya servis etmeli. Özetle herkes üzerine düşeni yaparsa turizm medyada hak ettiği kadar yer alacaktır. 

Turizm basınını değerlendirebilir misiniz?

Dünyanın her yerinde gazetecilik, halka doğruları anlatmak için haberin kaynağı ile haberi okuyacak arasında bir köprü kurar. Son zamanlarda ne yazık ki turizm basınında bu genel kurala ters, meslekle bağdaşmayacak belli bir kişi veya kurumun sözcüsü gibi yayınlar yapılıyor. Bir-iki yanlış örnek dışında turizm basının büyük bir kısmının gazetecilik kurallarıyla habercilik yaptığını söyleyebilirim. 

PR KONUSUNA ÇÖZÜM BULACAĞIZ

Son zamanlar da turizm sektörü PR Ajanları ile çalışmaktadır, bu da zar zor yayın yapmaya çalışan turizm basının reklam payını düşürmekte basın ekonomik olarak zorluk çekmektedir, PR ajansları ve turizm basını olarak ortak bir çözüm bulabilir miyiz?

TUYED yönetimi olarak PR şirketlerini şemsiyesi altında toplayan sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerimizi geliştirmeye karar verdik. PR şirketlerinin çatı örgütlerine TUYED üye listelerini verip, turizmle ilgili müşterilerini ilk olarak turizm basınıyla buluşturup, reklam, banner vb konularda sektörün basınıyla daha sıkı ilişkiler kurmalarını sağlayacağız. Bunun yanı sıra turizm basınını da sektörle ilgili tüm etkinliklerde yer alması gerektiğine inanıyoruz. Ekonomik açıdan zor durumda olan haber portalları için her etkinliğe biri yollamak mümkün gibi görünmüyor. Bunun için üyelerime haber havuzu oluşturmayı öneriyoruz. Ücretini herkesin ortaklaşa vereceği, her habere gidip bunu havuzdakilere yollayan birinin çalıştırılması bir çözüm olabilir. ‘Şikayet ettiğin her şeyden sen sorumlusun’ diye bir anlayış var. Bu anlayıştan hareketle şikayet ettiğimiz konularda ‘biz neyi eksik yapıyoruz, acaba biz ne yapmalıyız? Diye sorup önce üstümüze düşenleri yaparsak yaşadığımız sıkıntıları çözme yoluna girmiş olacağız. 

Musa Alioğlu Kimdir? 

Trabzon’da doğdum. Yüksek öğrenimimi Türk Dili ve Edebiyatı alanında yaptım. Gazeteciliğe 1979’da Karadeniz Gazetesi’nde başladım. Ardından İstanbul’da Hürriyet, Son Havadis ve Dünya Gazeteleri’nde çalıştım. TRT2’de bir süre program yaptım. Daha sonra turizm sektöründe çalıştım ve TÜRSAB, TOBB, İTO ve TÖSHİD’de görev yaptım. Halen Yeni Birlik Gazetesi’nde ve Bursa Ekohaber Gazetelerinde turizm ve havacılık konularında yazı yazıyorum. Devlet basın bursuyla  İngiltere’de dil eğitimi aldım. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanlığı ve Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyeliği yaptım. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), TMOK, TTOK ve Trabzonspor Divan Üyesiyim. Sürekli basın kartı sahibiyim. Evliyim ve bir çocuğum var.

Paylaşmak Güzeldir