Turizm Tanıtma Ajansına Çağrım: ÖNCE “TÜRKİYE’DEN BAŞLAYALIM!…

Recep M. YAVUZ
Posted on Şubat 20, 2020, 9:21 pm
4 mins

ÖNCE ‘TÜRKİYE’DEN BAŞLAYALIM!..

Son iki yıldır toparlanma sürecine giren Turizmde, önümüzdeki günlerden itibaren yeni bir imaj kampanyası ile 50 milyon turist hedefine kilitleneceğiz.

Bunun için güçlü ve kapsamlı bir ‘tanıtım ve imaj devrimi’ ne ihtiyacımız var. 

Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde güçlü isimlerden oluşturulan TTGA yı (Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı) önemli bir fırsat olarak görüyorum. Zira seçilen üyelerin hepsi alanlarında tecrübeli ve Dünya turizmine aşina kişiler…

Bunca işin ve konunun arasında onlara -naçizane- bize hiçbir maliyeti olmayan ama özellikle ülke imajımız için büyük önemi olan bir önerim var:

Tanıtıma ve marketinge  önce ve ivedilikle ismimizden başlamalıyız . Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanının bile yadırgadığı ve uzun yıllardır üzerimize yapışan ve  İngilizcede ‘hindi’ anlamına gelen ve her türlü olumsuzlukta alay konusu yapılan ‘Turkey’den hemen ve acilen vazgeçerek ülkemizin adını Türkçe kullanarak ‘Türkiye’ olduğunu dünya kamuoyuna duyuralım.

Adımız ne ise öyle anılalım… Biz nasıl kullanıyorsak o şekilde kullansın dünya. Benim adım Recep ve tanıştığım bütün yabancılar bana Recep diyebiliyor. Veya Antalya’ya kimse başka isim bulma derdine girmiyor.  

Oysa biz Osmanlıdan beri bir kümes hayvanı ile anılıyoruz uluslararası arenada. Dünyanın en önemli Turizm ülkelerinden birinin adı Hindi mi olmalı? 

Uluslararası toplantılarda  Türk heyetinin önünde ‘Turkey’ (Hindi) yazarken, Yunanlı delege kendi alfabesi ile ‘ELLAS’ yazdırıyor. Biz nasıl bununla yaşamışız aklım ermiyor. Neden hiçbir hamle yapılmadı, niçin bir kanun teklifi verilmedi bugüne kadar bilmiyorum? Ama bundan rahatsız olanın bir tek ben olduğunu düşünmüyorum. Mesela kim kendi soyadı ‘Hindi’ olsa bunu kabullenirdi? 

Hadi bu nesil bununla yaşadı da, gelecek kuşaklarda mı bu aşağılanmanın gölgesinde büyümemeli. 

DEFALARCA LOGO DEĞİŞTİ, TURKEY DEĞİŞMEDİ

Oysa çok fırsat geçmişti elimize bu kötü imajdan kurutulmamız için. Hatta birkaç sene önce Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin yeni slogan ve Logosunu tanıttı. Ve bundan sonra Türk ürünlerinin üzerinde bu Logonun ve sloganın kullanılacağını belirtti: ‘Gücünü Keşfet’

Logoyu ve Sloganı bir kenara bırakıyorum. Benim takıldığım neden bu arada hiç kimsenin aklına , ‘hazır elimiz değmişken şu Turkey’i artık TÜRKİYE yapalım’ düşüncesi gelmedi? Reklamı hazırlayan İngiliz şirketinden zaten beklemiyorum bunu,  ama bizim ‘imaj maker’lerimiz niye uyanmadı ve uyarmadı Bakanlığı?

Değiştirmek çok mu zor? Uluslararası Modern Dil Akademisine başvurmakla işe başlamalıyız. Gerekirse 80 milyon imza da toplarız.

Önümüzde çok güzel örnekler var;

Habeşistan-Etiyopya

Zaire –Kongo

Birma –Myanmar

Siyam-Tayland

Çek Cumhuriyeti – Çekya oldu.

Hollanda’da Netherland olacak kısa bir süre sonra…

‘Turkey’de ‘Türkiye’ olmalı artık! Biraz cesaret, biraz kolektif akıl gerekiyor…

Üç beş sene içinde hepimiz alışırız….. 

Dünya zaten alışır…  

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.