Turizm dünyasının tüm unsurları ve kıymetli ATURJET üyelerimiz, şu an itibarı ile içerisinde bulunduğumuz günler hepimiz tarafından bilindiği gibi çok zor ve geleceğe yönelik çok ciddi problem ve değişikliklerin olacağı günler olarak bizleri bekliyor. 

Korona virüsü şüphelisi sayıları her gün artış gösteriyor, başta tanıdıklarımızdan olmak üzere ölüm haberlerinin gelmediği gün yok. Üstelik hiç ummadığımız uygar ve gelişmiş ülkelerde ne yazık ki açıklanan beklenmedik rakamlar şaşkınlık yaratıyor. 

Avrupa Birliği’ni oluşturan ülkeler birbirine giriyor neredeyse topluluk çökme noktasında. Her ülke kendi ön görüleri çerçevesinde mevcut bilimin ışığında birtakım önlemler alıp bu belayı nasıl bertaraf ederiz çabasında. Diğer taraftan bugüne kadar inandığı ve uyguladığı yöntemlerin yanlışlığını da görmekte…

active teenager in a mask and headphones with homework on a laptop during a coronavirus quarantine. Social distance, self-isolation. Distance learning due to virus, COVID-19

İNSAN SOSYOLOJİSİ VE PSİKOLOJİ DİP YAPMIŞ DURUMDA 

Herkes evine kapanmış bilgisayar, internet, televizyon her türlü konfor var varda diğer tarafta can pazarı da var. Dışarı çıkamıyor olmanın yanında insani ilişkilerin kaybolmuş, duygu alışverişi tükenmiş olduğunu belirgin biçimde görmek acı ile birlikte endişeyi de arttırıyor. Dokunmak, tabiat, hayvanlar, gezmek, tanımak, konser, sanatsal ve dini faaliyetler, kısacası insan sosyolojisi ve psikoloji dip yapmış durumda…

MUTLAKA POZİTİF ETKİLERİ OLACAKTIR

Peki bütün bu olanlar insanoğlunda bir farkındalık ve ileriye yönelik hayatında bir farklılık yaratacak mı? Yaşanan bu olumsuzluğun mutlaka olumlu etkileri de olacaktır. İnsanoğlu hayatın ve insanlığın değerini anlayacaktır. Ama en azından hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır diye düşünüyorum.

TURİZM SEKTÖRÜ DİĞER SEKTÖRLERDEN FARKLI

Şimdilerde her şeyin ötesinde göz ardı edilemeyecek birde işin ekonomik boyutu vardır ve bunu da düşünmek gerekmektedir. Özellikle Türkiye gibi ekonomisinde turizm gelirlerinin büyük önem taşıdığı ülkelerde ileriye yönelik ne gibi önlemler alınmalı ve çalışmalar yapılmalı? sorusu bir an önce gündeme gelmelidir. Çünkü turizm sektörü bir otomotiv sektörü, bir tekstil sektörü, bir inşaat sektörü gibi geri kazanımı kolay bir sektör değildir. Zaten günün şartlarında bile diğer sektörler ama kör ama topal bir şekilde devam etmekte ve kriz sonrası toparlanmaları daha kısa sürede gerçekleşecektir. 

Sad man holding head with hand

UMUTSUZLUK HAD SAFHADA

Ya turizm sektörü? Tam anlamıyla bütün paydaşları ile dibe vurmuş durumda, umutsuzluk had safhada. Görüntüde 2022 sonuna kadar pek ümit vermiyor. Bu meyanda devlet sektöre ne kadar sahip çıkar, destekler ne derece yeterli olur, direk veya in direk etkilenen milyonlarca insan sektörün bu dibe vuruş periyodunda hayatını nasıl idame ettirir? Cevaplanması ve çözümü oldukça zor bir soru ve sorun olarak bizleri beklemektedir. 

SORUN BÜYÜK VE SON DERECE ÖNEMLİ

Çok değerli turizmciler, değerli üyelerimiz, bizler bu sektörün bir paydaşı olarak ve bir rol model olmak adına böyle bir süreçte nasıl bir duruş göstermeliyiz? Sorun büyük ve son derece önemli. Bu sektörde olan herkes derinden etkilenecektir. Bu nedenle başta üyelerimiz olmak üzere hepimizin bu konuya odaklanmasını rica ediyorum. FIJET Dünya ve FIJET Türkiye olarak deneyimlerimizi, çözüm önerilerimizi yazıya dökmek, bunları ulusal ve uluslararası basında paylaşmak şu an itibarı ile öncelikli görevimiz olmalıdır.

ÜLKE VE DE DÜNYA TURİZMİNE KATKIDA BULUNMAK

Belki de bu dönem turizm sektöründe bugüne kadar şikayetçi olup bir türlü düzeltilemeyen yanlış sistemlerin, uygulamaların, etik değerlerin düzeltilmesi için bir fırsattır, bir şanstır.

Bu noktadan hareketle günün şartları itibarı ile ana konumuzun öncelikle memleket turizminin bu zorlu dönemi olabilecek en az zararla atlatılmasında siz turizme gönül vermiş paydaşlarımızın ve üyelerimizin azami katkısının olmasıdır. Tüzüğümüzde ana amaçlarımızdan biri olan “Ülke ve de dünya turizmine katkıda bulunmak” görevini bütün üyelerimizin hassasiyetle yerine getireceğinden hiç şüphem yoktur…


DELAL ATAMDEDE
ATURJET Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.