COVİD-19 SONRASI TATİL ANLAYIŞI DEĞİŞECEK VE BU YIL SEZON ÇOK FARKLI GEÇECEK!

Yeşim SARITAŞ
Posted on Mayıs 03, 2020, 6:32 am
6 mins

“Daha doğal, daha kişiye özgün tatiller yaşanacak.”

20 Mart 2019’da elime bir kitap aldım ve dedim ki ‘’Türkiye genelinde sadece butik otelleri ve bulundukları yöreleri tanıtan teknoloji ile de uyumlu bir kitap çıkaracağız. Sponsor olmak isteyenleri bekleriz.’’ Fakat kimse dikkate almadığı gibi sektörün tepesinden aşağısına kadar görüştüğüm bazı kurum ve kişiler “Kitap mı kaldı artık!’’ ‘’Beş yıldızlı oteller varken butiklere kim bakar!’’ ya da ‘’Yapıyorsanız kitabı usb flash belleklere koyun, baskılı işlere destek veremiyoruz” diyenler olmuştu.

Sadece sektörün liderlerinden Plan Tours Sayın Hüseyin Kurtoğulları “bu proje geleceğin işi olacak, doğru yoldasınız dedi” ve projemizi destekledi.

Bugün turizmde geldiğimiz noktada ise, birçok ismi bilinen turizmci bu yıl ve bundan sonraki tatil sezonlarına dikkat çekerek hedefte beş yıldız otelleri değil de butik otelleri gösteriyorlar.

İşte ibre 1 yıldır hazırlamaya çalıştığımız, insanlara rehber olacak olan kitabımızda ki otelleri gösteriyor. Tabi ki bizde Covid-19’u bilmiyorduk fakat araştırmalarımız sonucu tatil severlerin bir kısmının daha çok kişiye özgün, kendi rehberliklerinde gezebilecekleri, doğal ve butik tatiller istediklerini analiz etmiştik.  

Turizmde beş yıldızlı otelleri tanıtan birçok mecra var. Fakat yıllardır kaliteli hizmet sunan Butik otelleri tanıtan bir mecra tam olarak yok. Bence buda turizmde bir eksik. 

Kitap okuyan mı kaldı diyenler! Kitap okumak bir kültürdür. Kitaba dokunmak, kalitesini kokusunu hissetmek bile bir kültürdür. Hele ki bu birde turizm kitabı ise ülkemizi tanıtan bir cevherdir. Görüntüsü ve kalitesi dış dünyaya ya açılan bir penceredir. 

Şimdi gelelim sezona; Corona virüsün insanlarda bırakacağı psikolojik etkiler ve günlük hayat alışkanlıklarının değişimi düşünülürse ki düşünülmeli, bu tatile bakış açılarında dahi büyük bir değişikliğe neden olacaktır.  

İnsanların tatil akışkanlıklarının değişimi düşünülürse bu durum turizm sektörünü kendi içinde büyük ve küçük işletmecilere göre olumlu ve olumsuz olarak ciddi etkileyecektir.

Muhakkak ki bu kadar uzun süre evlere kapanmanın karşılığında bunalan herkes kendini bir yere atacaktır. Benim düşünceme göre de kalabalık bölgeler, kalabalık oteller bu yıl hijyen ve hastalık konusunda çok güven verici görülmeyip fazla bir talep olacağını düşünmüyorum. 

Tatilciler bu yıl birçok zevklerinden feragat edip daha sakin daha az insan bulunan yerlere gidecekleri kanısındayım. Mesela gittikleri yerde havuzun aquaparkı varmış yokmuş önemsemeyecekler. Çünkü havuza girmekten dahi kaçınacaklar. Dünya mutfağı varmış yokmuş çok önemli görmeyecekler. Daha çok mutfağını da görecekleri, hijyeni hissedebilecekleri, daha az insan barındıran küçük otelleri tercih edeceklerdir.

Nitekim Kültür ve Turizm Bakanımızın da görüşleri bu yönde olup, küçük butik otellerin oda sayısı az olduğundan konaklayanlar da az olacağı için kontrolü daha güvenli olacaktır dedi ve dikkatleri Butik Otellere çekti. 

Köyü, bağı bahçesi olanların da büyük bir kısmı kendilerini daha güvende hissedecekleri için bu yıl memleket tatilleri de artacaktır.  

Birde yazlık ev kiralamalar fazla olacağı kanısındayım. Kendimiz temizleyelim, kendimiz pişirelim ama huzurlu olalım mantığı psikolojik ağır basabilir.

Ulaşımda ise uçak, otobüs tabi ki tercih olacaktır ama tatilcilerin bu yıl covid-19 dan dolayı daha çok kendi araçlarını ya da araç kiralamalarını tercih edeceklerini düşünüyorum.

İnsanları sıkmayan, kalabalıktan uzak, kendilerini daha özel ve özgür hissedecekleri Yayla Otelleri, Doğa Otelleri, Dağ Otelleri gibi daha küçük ve butik olan yerler bence artık trend olacak ve tatil severler yeni turizm yörelerini keşfedecekler. Yörelerde turizm açısından hak ettikleri değeri kazanacaklar diye düşünüyorum.

Kısacası; turizmde online sahada butik oteller dünyası ve her şey dahil sistemin kalkmasıyla seçkin kahvaltı mekanları ile restoranların daha ön planda olacağı bir dönem geliyor.

Çünkü, covid-19’un gelişme kanadında insanlar sosyal mesafeyi korumaya devam edecekler ve tatil bölgesine gitmeden oteli, yemek yenebilecek yer bilgilerini ve hatta aktiviteyi dahi onlinedan almayı tercih edecekler.

Huzurlu bir tatil için sosyal mesafeyi koruyalım lütfen..

Herkese sağlıklı tatiller diliyorum..

Yeşim Sarıtaş 
Strateji İş Birliği Danışma

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.