Türkiye’nin Sağlıklı Turizm Belgelendirme programı, tatilini Türkiye’de geçirecek tüm Türk vatandaşları ve yabancı ziyaretçilere, ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede bir dizi alınması önerilen tedbirleri tanımlıyor. Zorunlu olmayan, isteğe bağlı bu belgelendirmeyi başvurmak isteyen tesis işletmeleri; yetkili uluslararası akreditasyon kuruluşlarına başvuruda bulunabilecektir.

Dünyadaki ilk örneklerinden biri olan “Sağlıklı Turizm Belgelendirme” programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının katkıları ve tüm sektör paydaşlarının iş birliğiyle hazırlandı.

Konaklama ve yeme-içme tesislerimizi ayrı ayrı kriterler çerçevesinde uluslararası standartlarda denetleyerek, Sağlıklı Turizm Belgesi’ni vermeye yetkili olan akreditasyon firmaları hijyen ve sağlık denetimi ve uygunluk değerlendirmesi yaparak bunlara ilişkin raporlar düzenleyecek ve başvuruda bulunan tesislere düzenli olarak denetçi gönderip kriterlere uygun hizmet verilip verilmediğini denetleyecek.

Belgeyi alan tesisler Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesinden de duyurulacak. Sağlıklı Turizm Belgesi logosu, belgeyi alan tesislerinin görünen noktalarına asılacak ve müşteriler belge üzerindeki kare kod sayesinde tesis ile ilgili tüm denetleme bilgilerine ulaşabilecek. Bu sayede tüm süreç şeffaflık kazanmış olacak.

Belgelendirme Süreci ve Koşullar

• Denetim periyodu aylık olacaktır.
• Denetimler 1 gün ile sınırlıdır.
• Uzaktan denetim yapılmayacaktır.
• Denetimlere ilave olarak 2 aylık periyodlarda gizli müşteri denetimi ayrıca yapılacaktır ve ayrıca raporlanacaktır. Gizli Müşteri denetimleri mali teklife dahil olacak ayrı bedel talep edilmeyecektir.
• Saha denetiminin ardından belgelendirme en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.
• Denetimlerde, kriterler ile uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ilgili tesise ihtar verilecek, uygunsuzluğun devamı halinde belge iptaline gidilecektir.
• Denetim sonucu verilecek belgelendirme dokümanında kare kod bulunacaktır. Kare Kod herkese açık olacak ve okutulduğunda denetim zamanı, denetçi ismi, denetim sonucu düzeltilen eksikler ve denetime ilişkin diğer detaylara ulaşılacaktır.
• Denetim belgesi gerekli güvenlik unsurlarını barındıracaktır.
• Denetim sonucu tesislerin girişlerine ve diğer görünür noktalarına yapıştırılacak olan etiketler tesislere adetli ve zimmetli olarak teslim edilecektir.
• Mali teklifte Denetçi fiyatları sabit olacaktır.
• Tekliflere belge ve etiket bedeli dâhil olup ulaşım ve denetim için yapılacak diğer masraflar dâhil edilmeyecektir.
• Fiyatlar 2020 yılı sonuna kadar geçerli olarak aylık bazda TL cinsinden, KDV hariç verilecektir.

İlk Fazda Belgeyi Vermeye Yetkili Akreditasyon Firmalarının Listesi

RoyalCert Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri A.Ş.
Karaman Çiftlik Yolu Caddesi Küçükbakkalköy Mahallesi Kar Plaza E Blok No:47/13 Ataşehir İSTANBUL
+90 (216) 688 09 10
http://tr.royalcert.com/


TÜV SÜD Teknik Güvenlik ve Kalite Denetim Tic. Ltd. Şti.
Ayazağa Mahallesi Mimar Sinan Sokak No:21 Kat:1 Seba Ofis Bulvar B Blok Sarıyer İSTANBUL
+90 (212) 347 98 10, +90 (216) 518 40 50, +90 (549) 771 82 76, +90 (530) 284 61 33, +90 (505) 938 10 57, +90 (533) 926 39 46, +90 (545) 467 56 46, +90 (553) 369 20 45
https://www.tuv-sud.com.tr/tr-tr


Llyod’s Register Gözetim Ltd. Şti.
Atatürk Cad. Sıtkı Bey Plaza, No:82 Kat: 3 Daire:12 Kozyatağı , Kadıköy İSTANBUL
+90 (216) 368 99 30
https://www.lr.org/tr-tr/


TSE Personeli (Türk Standartları Enstitüsü Muayyene Gözetim Merkezi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanlığı)
Necatibey Cad. No:112 Bakanlıklar 06100 ANKARA
+90 (312) 416 62 00
https://www.tse.org.tr/


BV Inspektorate Uluslararası Gözetim Servisleri A.Ş.
Esas Maltepe Ofispark Altayçeşme Mah. Çamlı Sok. No:21 Kat:8 Maltepe İSTANBUL
+90 (216) 518 40 50
https://www.bureauveritas.com.tr/


Yukarıda listelenen TÜRKAK onaylı bu denetleme ve belgelendirme işletmeleri dışında bu konuda çalışmak isteyen diğer işletmeler de gerekli yetkinliğe sahip olmaları ve akreditasyonlarının TÜRKAK tarafından teyit edilmeleri halinde denetim yapabileceklerdir. İlgili standartlarda diğer akredite kuruluşlarının bilgilerine www.turkak.org.tr adresinden ulaşabilmektedir.

Belgelendirme İçin Akredite Edebilme Yetkisine Sahip Firma Kriterleri

Konaklama ve yeme-içme tesislerini ayrı ayrı kriterler çerçevesinde uluslararası standartlarda denetleyerek, Sağlıklı Turizm Belgesi’ni vermeye yetkili olan kuruluşlar, TÜROB, TÜROFED, TÜRYİD gibi sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak belirlenmiştir. Bu kuruluşlar aynı zamanda, Türkiye
Akreditasyon Kurumu tarafından da yetkinlikleri onaylanmış kuruluşlar arasındadır. Belgelendirme programına dâhil olmak isteyen akreditasyon firmalarında;
• Muayene kuruluşlarına denetim hizmeti sunan kuruluşlar için; akreditasyon şartlarını belirleyen uluslararası standart olan ISO 17020 (TÜRKAK)
• Sistem belgelendirme hizmeti sunan kuruluşlar için akreditasyon şartlarını belirleyen uluslararası standart olan ISO 17021 (TÜRKAK) akreditasyonlarına sahip
• Gıda Hijyeni ve Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Yönetim Sistemi Konularında Denetim Tecrübesine sahip
• Yetkin ve Yeterli Denetçi Ekibini Dâhili/Harici Kaynaklarla Hazır Etme Kabiliyetine sahip olma kriterleri aranmaktadır.

Ayrıca başka bir ürün üretim alanında faaliyet göstermeyen, sadece denetim, analiz ve kontrol işlerinde faaliyet gösteren, çıkar çatışması olmayan bağımsız bir kuruluş olması değerlendirme kriterleri arasındadır.

Otel işletmeleri için de belgelendirme süreçlerini hayata geçiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, belgelendirme programına katılan tesisleri 01 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Bakanlık web sayfası da dâhil olmak üzere tüm kanallardan duyuracak.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.