LİONEL HOTEL İSTANBUL YENİ NORMALE HAZIR

Güvenli Turizm Sertifikası alan ilk otellerden olan Lionel Hotel İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Kıdan Uğur, ...
Hotel Gazetesi
Posted on Temmuz 27, 2020, 9:32 am
11 mins

Pandemi sürecinden en çok etkilenen turizm sektörü oldu. Geçmiş dönemlerde yaşanan krizler ve zor dönemler nedeniyle tecrübe sahibi olan sektör, pandemi dönemini de atlatıp normale dönmenin yollarını arıyor. Tecrübeli isimlerin yönettiği STK’lar ve profesyonellerin sayesinde birçok kurum toparlanma sürecine geçerken, biz de bunlardan biri ile döneme ilişkin bir söyleşi yaptık.
Konuğumuz, hem alaylı, hem mektepli, aynı zamanda deneyimli ve bir o kadar da profesyonel turizmci, Lionel Hotel İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Kıdan Uğur.
Demet Hanım’la bu süreci, dönemi nasıl geçirdiklerini ve gelecekten beklentilerine kadar bir turizm tesisi sahibinin gözüyle ‘Pandemi’nin turizme etkisini konuştuk. Sektörün diğer profesyonellerine de ışık tutması ümidiyle sunuyoruz..

Güvenli Turizm Sertifikası alan ilk otellerden olan Lionel Hotel İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Kıdan Uğur, sürecin gerektirdiği tüm önlemleri aldıklarını ve geleceğe güvenle baktıklarını söyledi.

FAALİYETLERİMİZE ARA VERMEK ZORUNDA KALDIK

• Demet Hanım Ocak ayında düzenlenen Emitt Turizm Fuarında sizinle röportaj yapmıştık. 2020 yılına umutla bakıyordunuz. Pandemi süreci sonrası Turizm yeniden şekillenmeye başladı. Antalya ve İstanbul’da olmak üzere 2 oteliniz bulunduğunu biliyoruz. Pandemi sürecinde otelleriniz nasıl etkilendi?
Geçtiğimiz yılki ön görülerimiz için şimdi dönüp baktığımızda ancak tebessüm edebiliyoruz… 2020’de dünyayı ve sektörümüzü bekleyenleri o günlerden bilebilmek mümkün değildi. Pandemi, fantastik filmlere konu olan türden bir hikaye.
Gelişmelerden etkilenmeyen coğrafya, sektör yok gibi. Virüsün varlığını şubat -mart aylarında ülkemizde de hissettirmesi ile rezervasyon iptalleri yoğunlaştı, yeni rezervasyonlar azaldı ve faaliyetimize ara vermek durumunda kaldık.

1 Temmuz itibari ile Güvenli Turizm Serfikamızla kapılarımızı yeniden açtık. Güney sahilindeki diğer iştirakımız Galeri Resort Otel 10 Ağustos’ta Güvenli Turizm Sertifikası ile yeniden hizmet vermeye başlıyor. Almanya, Avrupa ülkeleri ve Rusya güney için kritik pazarlar. Belirsizlik devam ediyor. Her bölgenin daha önce tecrübe etmediği bir dönemden geçiliyor.

GÜVENLİ TURİZM SERTFİFKASI
SIKI TAKİP GEREKTİREN BİR SÜREÇ

• Lionel Hotel İstanbul olarak, bölgenizdeki beş yıldızlı hoteller içinde ilk açılan ve ilk Güvenli Turizm Sertifikası alan otellerden biri oldunuz. 1 Temmuz itibari ile otelinizi güvenle açtınız. Açılış sürecini ve belgeleme sürecini anlatır mısınız?

Otellerin böyle bir dönemde hizmet verebilmesi ancak virüs kaynaklı riski etkili yönetebilmesi ile mümkün olabilir; daha üst hijyen standartları söz konusu, farklı hijyen tedbirleri gerekli. Bu anlamda özel bir prosesle çalışılıyor. Güvenli Turizm Sertifikası bu standartları sağlıyor. Zor olmayan ancak disiplin isteyen ve de sıkı takip gerektiren bir süreç.

SÜRECİ EN İYİ TÜRKİYE OTELLERİ YÖNETTİ

• Sizce alınan tedbirler yeterli mi?

Titizlikle hazırlanan prosesler, riski bertaraf edici uygulamalardan oluşan tedbirler alınıyor. Riskler en ufak detayına kadar tanımlı, tüm ihtimalleri kapsayan son derece kapsamlı uygulamalar. Bu anlamda dünyada bu süreci en iyi yöneten ülkelerden biri Türkiye otelleri olduğunu söyleyebilirim.

YENİ DÖNEM DÜĞÜNLERİNE HAZIRIZ

• Lionel Hotel İstanbul olarak geçmiş dönemlerde düğün ve organizasyonlara damganızı vurdunuz. Yeni süreçte düğün ve organizasyonlarınız nasıl gerçekleşecek?

Güvenli Turizm Tedbirlerini düğünlerimizde de tam kapsamlı uyguluyoruz. Yeni dönem düğünlerinde düğün sahiplerinin ihtiyaçları değişti; düğün sahiplerini, tedirginliklerini anlamak ve ona göre çözümler geliştirmek önemli. En özel günleri, beklentileri yüksek, bir taraftan konuklarının sağlığı söz konusu. Profesyonel bir anlayışla yanlarında olup, güvenli turizm belgesi kapsamında hizmet vererek sorumluluğumuzun gerektirdiği şekilde hareket ediyoruz.

DESTEK PAKETİNİN DEVAMLILIĞI ÖNEMLİ

Pandemi süresince personel çıkarmadığınızı biliyoruz. Devletin açıkladığı destek paketlerini nasıl buldunuz? Hoteliniz ve personeliniz destek paketlerinden yararlanabildi mi?

Tüm çalışanları istihdam edebilmenin mümkün olmadığı bir dönemden geçiyoruz. Kapalı kaldığımız dönemde, doluluk oranlarının asgaride kaldığı bu dönemde de bundan sonraki süreçte de destek paketleri olmadan yol almak zor. İşe çağıramadığımız çalışan sayısı çağırabildiğimizden daha fazla. Desteklerin devamlılığı önemli, pandeminin 2020 yılının sonuna kadar devam edeceği, hatta 2021 yılının başını da içine alarak dünyayı etkilemeye devam edeceği görülüyor.

• Yeni normalleşme sürecinde yol haritanız nasıl olacak?

Bu dönemin planlarımızda etkisi olsa da hedeflerimiz doğrultusunda yol almaya devam edeceğiz. Pandemi hem işimize hem de hayata farklı bakış açısı getiriyor, projelere bunu dikkate alarak yön vermek gerekli..

ZAMAN BİRLİK OLMA ZAMANI

• Sektör temsilciniz TÜROB’un çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

TÜROB için de farklı bir dönem. Belirsizliklerin hüküm sürdüğü, olumsuz gelişmelerin belirgin hissedildiği bir alanda, STK olarak sektörün nabzını en iyi şekilde tutmaya çalışarak resmi otoriterlerle görüşmelerin yapıldığı bir dönem.
Kurum olarak içinde olmaktan mutluluk duyduğumuz, özellikle bu dönemde birlik olmanın kuvvet verdiğini belirtmeliyim. Gündemden dolayı da extra yoğun bir tempo ile çalışılan, yeni çözümler üretme yönünde çok sık toplantı yapılan, turizmin kaderine yön veren bir gaye ile hareket ediliyor.

GELECEKTE HEM ON LİNE HEM NORMAL
FUARLAR BİRLİKTE DÜZENLENECEK

Önümüzdeki dönemde Fuarlar hem fiziki hem online olarak düzenlenmeye başlayacak. Sizin yeni dönem fuarlarına bakışınız nasıl?

Online çalışmanın zorunlu olduğu zamanlar kadar fiziksel olarak aynı ortamda olunan toplantıların yapılacağı bir döneme giriyoruz.
Dijitalde hizmet veren sektörler online çalışma düzeninin bundan sonraki dönemde kalıcı olacağını altını çizse de, bazı araştırmalar sanal çalışmaların ve toplantıların verimliliği azalttığı, bilgisayar aracılı iletişimin, iş verimliliği ile ters orantılı olduğu; ne kadar az yüz yüze iletişim olursa çalışmanın o kadar az verimli olduğuna dair bulgular ortaya koyuyor. Fiziksel dağılma, coğrafi olarak ayrı olma, farklı zaman diliminde olma verimlilik üzerinde olumsuz etki ve organizasyondan kopuk olma duygusu yaratıyor. Aynı ortamda ve günün aynı vaktinde çalışma genel olarak daha verimli oluyor.
Online fuarların etkinliği denenirken bu bilgiler ışığında planlamalar yapılmalı.. Eski normal hayatımıza döndüğümüzde, karşılıklı yapılan ve online platformlarda yapılan toplantıların bir arada gideceği bir çalışma sistemi bekliyorum.

• Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Kimdir?

Marmara Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. Aslen Eskişehirliyim. 2001 yılında Galeri Resort Otel’de iş hayatına adım attım. Ailenin ilk yatırımı olan 5 yıldızlı sahil otelinde 14 yıl çalıştım. İşin kalbinde çalışarak yönetici olmayı benimseyen biriyim. 2016‘da Lionel Hotel’i açtık. Tüm bilgi birikimimizi ve hizmet tecrübemizi İstanbul’daki tesisimize aktardık. Otel olarak TÜROB ve bireysel ise KAGİDER (Kadın Girişimcileri Derneği) üyesi olarak sivil toplum kuruluşlarında görev alıyorum.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.