SAĞLIK TURİZMİ

SAĞLIK TURİZMİ
Yeşim SARITAŞ
Posted on Eylül 23, 2020, 12:57 pm
4 mins

Turizm şekil ve hacim değiştiriyor..

Turizm denince ilk aklımıza gelen tatil beldeleri, beş yıldızlı oteller, deniz, kum, güneş oluyor. Her yıl dolup taşan sahiller ve özlemle beklenen yaz mevsimi …

Turizm insanların seyahat ettikleri, tatil ihtiyaçlarını karşıladıkları, konaklamalarından doğan olaylar ve bu ilişkilerin bütünü olması dışında; “Turizm bir ülkenin dışarıya açılan en önemli tanıtım ve reklam penceresidir.” Turizm, ülkelerin kültürel değerlerini, coğrafi güzelliklerini, sanayi yapılarını, İş dünyalarının nasıl çalıştığını gözler önüne seren önemli bir dünyadır. Turizm ile ülkeler tanınırken pazarlar tespit edilir ve o ülkelere yatırım yapmak amaçlı yeni kanallar açılır.

Turizm sadece keyfi olarak düşünülmemelidir. Bugün turizm aracılığıyla çok önemli olan Sağlık Turizmi yapılmaktadır. İşini iyi icra eden sağlıkçılar başka ülkelerde yaşayan hastalara bu yolla ulaşabilmekteler. Örnek verecek olursak en çok bilineni Küba Sağlık Turizmi. Çünkü kanser hastalığında bazı organlar uzerinde mücadele de en iyi ülke olup insanlar akın akın Kuba’ya gitmek için bu yolu kullanıyorlar. Örneğin ülkemizde sağlık turizmine hizmet eden Tursab’a bağlı bazı seyahat acenteleri sadece Kuba’ya hasta götürüp getiriyorlar. Küba bir örnek olup farklı ülkeler içinde yapanlar var.

Covid-19 sonrası beş yıldız otellerde her şey dahil konaklama hacmi azalırken, daha çok tatilcilerin bireysel ve butik tatile yönelmeleriyle konaklama ve tatil anlayışı şeklinde değişiklik yaşanmaktadır. Birde çok önemli bir konu var ki sağlık turizminde artış gözlenmektedir. Ülkeler arası seyahat kısıtlamaları olsa da ülke içi dahi hastalığına göre tedavisini arayan hastalar olup güvenli seyahat ve konaklama ile işinde uzman doktorlara ulaşmak istiyorlar.

Sağlık turizmi başlı başına bir konu olup konusuna göre şekil alabiliyor. Çok talep gören bir sağlık vukusu ise Küba’da ki gibi üzerine büyük projeler geliştirilebiliyor. Böylelikle bir merkez haline getirerek daha çok hasta kabulü yapılabileceği gibi uluslararası Avrupa Birliği başta olmak üzere devlet ve yatırımcı destekleri de alınabiliyor. Eskiden bildiğimiz zayıflamak için oluşturulan diyet yaşam konaklama merkezleri gibi düşünebilirsiniz.

Sağlık turizminde de ne yazik ki durumu kötüye kullananlar olduğu için gidilecek doktorun konusunda yetkisi, belgesi bir resmiyeti ve ülkede bir kabulü olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Merdiven altı tabiri ile bilmediğiniz yerlerde sağlığınızı tehlikeye atmayın. İnsan sağlığı ile oynamak ağır suçtur.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.