Sayın Bakanım, turizmin çok ciddi sıkıntıları var

Hotel Gazetesi
Posted on Kasım 05, 2020, 3:05 pm
12 mins

Sultanahmet’te kalıcı çözümler için yasal düzenleme şart

Old City Otelciler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Muhterem Turantaylak, “Turistleri rahatsız eden, tarihi yarımada ve ülkemiz imajını olumsuz etkileyen olumsuzluklara karşılık bu defa güzel bir haber ile karşınızdayız. Neredeyse kangren haline gelen sorunlar, ilçe emniyetimiz ve ilçe belediyemizin girişimleri ile çözüldü” dedi.

Old City Otelciler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Muhterem Turantaylak

Turantaylak yaptığı açıklamada, “Old City Otelciler Platformu olarak, Tarihi Sultanahmet Yarımada’da karşı karşıya kaldığımız sorunları daha önce birçok defa dile getirdik. Turistleri rahatsız eden, tarihi yarımada ve ülkemiz imajını olumsuz etkileyen bu olumsuzluklara karşılık bu defa güzel bir haber ile karşınızdayız. Neredeyse kangren haline gelen sorunlar, ilçe emniyetimiz ve ilçe belediyemizin girişimleri ile çözüldü.Turizm sektöründen değerli meslektaşlarım, Old City Otelciler Platformu yöneticileri, ilçe emniyet ve ilçe belediyemiz ile aramızda Whatsapp (Fatih huzur timi ve Fatih Belediyesi Old City) grupları kuruldu. Bu gruplarda, Sirkeci, Sultanahmet ve Laleli bölgelerimizin yöneticileri ile diğer ilgililerin iletişimi sağlanıyor. Böylece, bölgemizde turistleri, misafirlerimizi rahatsız eden, çevre kirliliği yaratanlar ile dilenci, seyyar parfümcü, diğer seyyar satıcı, taksici v.b. durumlardan haberdar olanlar ya da görenler, adres ve lokasyon bilgisi ile tarafımıza bilgi veriyorlar. Biz de bu bilgileri, gruba gönderiyoruz. Böylece, en hızlı şekilde ekipler yerinde müdahale ediyor, gerekli işlemleri yapıp sorunu o esnada çözüyorlar” dedi.

Bulunan çözümlerin bir yasal dayanağı olmalıdır

Bulunan çözümlerin bir yasal dayanağının bulunması gerektiğinin altını çizen Muhterem Turantaylak, “Biz, Old City Otelciler Platformu ve tüm tarihi yarımada esnafı adına gerek İlçe Emniyet Müdürümüz Alpaslan Atasoy şahsında tüm emniyet güçlerimize, gerekse Fatih Belediyesi Zabıta Müdürümüz Abit Öztürk şahsında tüm zabıta birimlerimize çok teşekkür ediyor ve çalışmalarının devamını diliyoruz. Müdürlerimiz ve teşkilatları, ellerinden gelen imkanı yasalar ve hukuk çerçevesinde esirgemeden sunarak bu sorunlara anlık çözümler üretiyorlar.

Ancak, kolluk teşkilatlarımızın bu çözümleri sürecin ve süreklilik gösteren sorunların çözümlenmesinde, yasal değişiklikler olmadan o ana yönelik çözümler şeklinde ortaya çıkmaya devam edecektir. Bu nedenle, devletimizin sıralı tüm üst makamlarına sesleniyoruz: Lütfen, kalıcı çözümler üretecek yasal düzenlemeleri acil şekilde gerçekleştirin” diye konuştu.

Sayın Bakanım, turizmin çok ciddi sıkıntıları var

Sözlerine, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a seslenerek devam eden Turantaylak, “Sayın Bakanım, turizmin çok ciddi sıkıntıları var. Bu sorunlar ve sıkıntılar, sadece bölgemiz ile sınırlı değil. İstanbul ve ülkemizin diğer turizm bölgeleri için de bu sorunlar endişe verici boyutlarda. Sayın Bakanım, lütfen, ülkemizin imajına zarar veren, misafirlerimizi rahatsız eden, kangren haline gelmiş bu sorunları gerek yasa değişikliği gerçekleştirerek, gerekse denetim sistemlerini güçlendirerek bir an önce çözün ya da çözülmesine katkıda bulunun. Mücadele hepimizindir.

Bu mücadelenin etkili olması için, adli ve idari olarak kanunların ve nizamların etkili ve caydırıcı hale getirilmesi ve uygulamanın da buna uygun şekilde devamlılığı ve sürekliliği gereklidir. Geçici çözümler de elbette önemlidir ancak sürdürülebilirliği konusunda endişe yaratacaktır. Cezanın, elbette adil olması gerekir. Ancak, caydırıcılık da bir o kadar önemlidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncü olarak bu yönde hazırlayacağı kanun taslakları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çok acil bir şekilde sunmalı ve kanunlaşması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda talep ve ricalarımızı bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.

Turizm, en önemli gelir kaynağımızdır

“Turizm, en önemli gelir kaynağımızdır. Yıl bazında en fazla turist ağırlayan ülkeler sıralamasında ilk 6’ya kadar girdiğimiz zamanlardahi oldu. Son 10 yılda turizm geliri 400 Milyar Dolarlara ulaşmışken, ülkenin ekonomisine ciddi katkıda bulunan turizmimize lütfen el birliği ile sahip çıkalım, sorunları çözmek için hep birlikte harekete geçelim” diyen Old City Otelciler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Muhterem Turantaylak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler dünyanın göz bebeği olan İstanbul’a ve İstanbul’un kalbi olan tarihi yarımadaya sahip çıkmak zorundayız. Vatandaşlık sorumluluğu bilinci ile hareket etmemiz gerekiyor. Önce, ekmeğimizi kazandığımız bölgemize sahip çıkmalı, küçük karları, ticareti bölgemizin gelişmesinin önüne koymamalıyız. Bölgemiz geliştikçe ve sorunları çözüldükçe, zaten ticaretimiz de gelişecek, ekmeğimizi de ülkemize bölgemize borcumuzu öderken içimize sinerek kazanmaya devam edeceğiz.

Sorunlarla hep birlikte mücadele edelim

Güven ve huzur ortam eksikliği, yatırımcıyı uzaklaştıran sebeplerin başında gelmektedir Yabancı ve yerli yatırımcılar yapacağı yatırımda ilk başta arayacağı husus, turistlerin kendilerini gerçekten güvende hissedip, hissetmedikleridir. Fizibiletede ilk değerlendirilecek konuların başında, turistlerin güvenliği ve gelecekleri yere güven duymaları yer alır. Turistlerin can ve mal güvenliğinin sağlanmadığı bir ortam, birer kayıp olarak ekonomimizin zarar hanesine yazılır.

Platformda dile getirdiğimiz sorunlarla hep birlikte mücadele edelim. Sorunların tamamını bir defada elbette ortadan kaldırmak gerçekçi değil. En müthiş yapılarda dahi zaman zaman aksaklıklar çıkacaktır. Ancak, daha fazla geç olmadan, sorunları asgariye indirerek, bugünden çalışmaya başlamak zorundayız.

Turizmci olarak caddelerimizi temiz görünce mutlu oluyoruz. Bu pandemi sürecinde iş olmasa da, bölgemizin temiz ve güvenli olması biz turizmcileri mutlu ediyor ve umudumuzu yeşertiyor. Elbette bu lanetli salgını bir şekilde aşacağız. Bilim insanlarımız bu sorunun da üstesinden gelecekler. Umut ediyoruz ki, kısa sürede aşı ve etkili tedaviler geliştirerek, bütün dünyayı ve turizmi rahatlatacak haberi hepimize verecekler.”

2020 hepimiz için hayal kırıklığı oldu

“2020 hepimiz için hayal kırıklığı oldu. Hepimiz için çok zor geçti, geçiyor. Ülkemizin, dünyamızın, sevdiklerimizin geleceğinden, sağlıklarından, yaşamlarından endişe ediyoruz. Önce sağlığımızı koruyarak, bilime güvenmeye devam edeceğiz. Bu günler de geçecektir” diyen Turantaylak, turizmci meslektaşlarına moral veren mesajlarla, şöyle seslendi:

“Bu salgın dönemindeki olumsuzluklardan olumlu bir yan çıkarmaya çalışalım. Gelin, hep birlikte, bu süre içinde dünyanın göz bebeği olan tarihi yarımadamızı her yönüyle dünyanın en temiz en güvenli ve güzel turizm merkezi haline getirelim. Emniyet güçlerimizle, belediyemizle, esnaflarımızla el ele verelim, vermeye devam edelim. Bölgemizin güzelliklerine güzellik katalım. Bu Allah vergisi yarımadayı bir huzur merkezi haline getirelim. Her yönüyle dayanışalım. Hep birlikte umutla mücadele edelim. İyiyi daha iyi yapalım, kötü ne varsa da söküp atalım.

Old City Otelciler Platformu hepimizindir

Old City Otelciler Platformu hepimizindir. Sizlerden ricam; gelin, el verin. Katkı verin. Platformunun duyuruları lütfen takip edin ve turizm sektörüne katkı sunacak ne varsa hep birlikte yapmaya çalışalım.

Şimdi işlerimiz ne yazık ki yok denecek kadar azalmışken, ‘Ne yapabiliriz’i düşünelim. İş yokken ne yapabiliriz? Mesela güvenlik sorunumuz, çok şükür önemli ölçüde çözüldü. Gelin hep beraber, tarihi yarımadamızı, çevre temizliğinde dünyaya örnek bir bölge haline getirelim. Farkındalık yaratalım. Örnek olsun diye söylüyorum: Mesela her otelimizin dış kapısına kül tablası koyalım. Her otelimizin, önce kendi personeline çevre ve temizlik duygusunu aşılayalım. Her otel, en yakınındaki 5 esnaf işletmesini iletişimle, saygıyla, sevgiyle kazanmaya, birlikte hareket etmeye, birlikte kalkınmaya çalışsın. 

Son 5 yılda turizm sektörünün başına gelenler, pişmiş tavuğun başına gelmedi. Buna rağmen, o kadar güçlüyüz ki, dünyanın normale dönmesiyle farkımızı, zararımızı iki yılda kapatabiliriz. Yeter ki bu Allah vergisi bölgemizi koruyalım, geliştirelim, eksikliklerimizi tamamlayalım. Londra’dan, Paris’ten, Singapur’dan, Berlin’den eksiğimiz yok, fazlamız var. Yeter ki bunları gösterebilelim, değerimize sahip çıkabilelim. Turizmde örnek bir bölge, kent ve ülke haline gelelim. Turizmimizi güçlendirecek güvenliğe, konfora sahip, bir gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir ortam oluşturalım.”

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.