Civciv mi Yumurtadan Çıkar Yoksa Yumurta mı Tavuktan? sorusunun cevabını zaman zaman konuşuruz ama netleşmiş sonuç yoktur. Ama doğru bilinen en büyük gerçek, evrim teorisine göre hiçbirşeyin yoktan var olmamasıdır.
Tabi, bizim şimdi bu soruyu gündeme getirmemizin sebebi alacağımız soruların cevabı değil, çünkü zaten her ikisi de geçerlidir.Yumurta da tavuktan çıkar,civciv de yumurtadan. Ama bizi asıl düşündüren bu meselenin yıllardır konuşulması ve karışıklık yaratmasıdır.
Tüm işletmelerin varoluş sebebi hikayesinde bu sorunun cevabını çok açıkça görürüz. Basitçe dillendirmek gerekirse, hazır sermaye vardır ya da aklanacak para,o da yoksa vergiden uzak kalmak için elde kalmış kazanç fazlası ya da banka kredileri. Arsa ya da binalar bulunur, planlı ya da plansız yapılır, son derece modern donanımlı oteller açılır. Ama varoluş ve devamlılık süreci malesef bu noktadan sonra başlar. İyi bir ekiple bu donanıma değer katılmazsa, her taraf altın da kaplı olsa bu oteller bina yığınından başka bir şey değildir. Otel işletmeciliğini ayakta tutan temel direklerin en önemlisi, herkesin kabul edebileceği gibi personel birimleridir. İyi seçilmezlerse, eğitilmezlerse, takım ruhu oluşturulamazsa, işletmeciler ve yöneiciler tarafından değer görmezlerse başarı kolay yakalanmaz ve sürdürülebilirlik sağlanamaz. İşletmelerin ayakta kalabilmesi ve başarının daimiyatı için hedefler konarken daha fazla para kazanmak için acımadan para yatıran yatırımcı, bir o kadar da maddi ve manevi olarak personel birimlerine de yatırım yapmalıdır. Aksi takdirde bu sadece marka olmuş bir futbol kulübünün başkanın ve taraftarının,doğru planlanmamış,inanmamış ve ekip ruhu yaratılmamış bir takımdan başarı beklemesi gibi bir şeydir. Teknik direktörlerin en büyük sorunlarından biridir, takımın kendi iradesi dışından seçilip oluşturulması ve bunun baskısı. Otellerimizde de çoğu zaman hep böyledir. Patron vardır, yöneticisi de vardır ama bir de kendine göre değer verdiği akrabaları ya da öncelikli personelleri. Yönetici takımını idare etmek ister ama bir nokta da kitlenir kalır, işleyiş çarkının dişlisini bozan hatalı personellere dokunamazsa, onaramazsa, değiştiremezse, başarısızlıklar boy gösterir devam eder gider, yeni yönetici gelir o da bir şeyler dener, olmazsa o da kapıyı kapatır. Milyon dolarlık yatırımlar birkaç personelin parmağında döner durur, işletme değeri yerlerde sürünür. Bu döngü bizim tavuk yumurta meselesi gibi devam eder gider. Para yatırımcıdan çıkar,işletme karını yatırımcı kazanır ama…
Tavuk iyi koşullarda sağlıklı beslenmezse, ne yumurta gelir de ne civciv !