Turizme yıllarını veren duayen turizmci Ali İmdat Uçar, Ramada Istanbul Taksim Genel Müdürü Hotel Gazetesi okurları için turizm sektörünü değerlendirdi.
Sayın Ali İmdat UÇAR okuyucularımıza Kendinizden ve Profesyonel özgeçmişinizden bahsedermisiniz ?
Öğretmen olarak başladığım meslek yaşamıma turizmci olarak 29 yıl önce başladım. Aynı şirkette 29 yıldır çalışmaktayım. 2000/2012 yılları arasında Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. Halen İBB Turizm Atölyesi çalışma grubunda yer almaktayım. MYK’nın meslek standartları ve seviye belirlenmesi çalışmalarında uzun yıllar (TÜROB temsilcisi olarak) çalıştım. TÜROB adına XVI. Milli Eğitim Şurasına (Mesleki ve Teknik Eğitim), VIII. Beş yıllık kalkınma plan hazırlıklarında alt komisyonda görev aldım.
Ülkemizde yaşanan terör saldırıları ve darbe teşebbüsünden sonra Deneyimli bir Turizmci olarak ne gibi önerileriniz olur?
Dertlerimiz bitmek bilmiyor! Ve çok hızlı değişiyor, biri bitmeden diğeri başlıyor. Bu günlerde en önemlisi Türkiye’deki Darbe girişimini batının tam olarak anlayamaması veya anlamak istememesi…
Sanki Türkiye’de bir diktatörlük var ve darbecileri masum gibi görüyorlar.
Darbe girişiminin bizim için ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmamız gerekiyor. İşimiz zor gözüküyor ama anlatmamız gerekli. Mutlaka, demokratik bir ülke olarak kuvvetler ayrılığı sisteminin sağlamlaştırılması ve bir anayasa ile güvence altına alınması gerekiyor.
Son gelişmelere göre Rusya ve İran’la olan olumlu gelişmelerin turizme etkisi ne olur?
Tarihte hep şunu yaşadık. Batıdan uzaklaşınca Rusya’ya; Rusya’dan uzaklaşınca Batı’ya yaklaştık.
Ülkeler arasında ebedi dostluklar olmaz. Karşılıklı çıkarlar söz konusudur.
İran başlı başına büyük bir devlet, büyük bir kültürdür.
Devlet yönetiminde, bir o tarafta, bir bu tarafta savrulması marifet değildir. Politikalarımızı kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli sürdürebilmeliyiz.
Turizm açısından baktığımızda Batı olmadan; Rusya ve İran yetmez! Ama önemlidir.
Talimhane bölgesinde faaliyetini durduran çok sayıda oteller olduğu söyleniyor. Bölgenize etkileri nelerdir ?
Faaliyetlerini durduran dört, beş otel oldu. İşletmeler zor durumda. Bildiğimiz kısır döngü. Beş yıldızlalar, dört yıldızlıların(hatta daha da altı),dörtler, üç yıldızlıların fiyatını uygulamaya başladığında diğerlerinin yaşaması, nefes alması imkansız hale geliyor.
Pangaltı-Dolapdere- Piyalepaşa hattında YENİ oteller çoğalılyor. otellerin artışını nasıl değerlendiriyorsunuz.
Şuanda mevcut oteller zorda. Hatta bazıları kapanıyor. Dolayısı ile Pangaltı-Dolapdere-Piyalepaşa hattı kısa ve orta vadede olumsuz etkilenmeyi daha şiddetli hissedecektir. Ancak 3. Havaalanının devreye girmesinden sonra, ülkede güvenlik problemlerinin sona ermiş olması ve komşularımızla birlikte Batı ile olumlu ilişkilerimizin de rayına oturmuş olması koşulu vardır.
Turizmde krizden dolayı nitelikle personel açığı çoğalmaktadır. Bundan dolayı Hizmet sektöründe yaşanan nitelikli personel kaybın tekrar kazanılması için neler yapılabilir.
Kapanan veya kapasite azaltan oteller nedeni ile nitelikli personelin sektör değiştirdiğini üzülerek görmekteyiz. Nitelikli personelin yetişmesi zaman almaktadır.
Hangi departman olursa olsun yetişmiş eleman değerlidir. Bu değerin de bir maliyeti vardır.
Kriz bittiğinde göreceğiz ki kaybımız sadece turist sayısı değil, yetişmiş personelde olacaktır. Bu kaybı kısa zamanda karşılayamacağız. Bu kesin.
Azalan turist sayısı ve müşteri portföyündeki değişiklik hakkında ne düşünüyorsunuz.
Azalan turist sayısı bir dert, profildeki değişiklik başka bir dert. Ama birbiriyle ilişkili bir durum. Azalan sayının etkisini hemen hissettiğimiz halde, profil değişikliğinde daha yavaş ama daha etkili sonuçlar kaçınılmazdır. Normale dönüşü geciktirici özelliği orta ve uzun vadede acıtıcı olacaktır.
Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Kamuoyundaki yanlış bir algıya değinmek isterim. 100 euroluk bir turist harcamasının sadece 22 eurosu otele kalmaktadır. 78 euro diğer sektörlere gitmektedir.
Dolayısı ile bu kriz otellerin krizi değildir. Türkiye’nin krizidir!