Teknoloji devine erişim engeli…

Teknoloji devine erişim engeli...
Asım TOPÇUOĞLU
Posted on Mayıs 01, 2017, 1:38 pm
6 mins

Teknoloji devine erişim engeli…

Deniz mavi gibi görünür ama rengi şeffaftır arkadaşlar! Öyle uzaktan bakarsak anlayamayız bunu…

Malum son zamanların kafa karıştıran ve tartışmalara yol açan booking.com firmasının sitelerine Türkiye’den erişim engeli var… Peki mağdur kim? Sadece oteller değil elbet! Tüketici Unutulmamalı! Türk Seyahatseverler bu siteyi neden tercih etmiş bu çok önemlidir. Hafızalarda kalan kolay bir isim, pratik bir yazılım, sanal dünyayı çok iyi kullanıyor ve geliştiriyorlar. Neden kullanıcılara bu engel? Tokasını bile internetten almaya başlamış bir topluma nasıl bir çelme! Sunduğu kolay ulaşılabilir teknolojik hizmetler ile tüketiciyi kendisine bağlamış ve son kullanıcının sanal ortamdaki her davranışını ve alışkanlığını izleyerek politikalar ve yazılımlar geliştirmiş bir firma, bunda da rakiplerine göre büyük bir başarı elde etmiş. Tüketici niye cezalandırılıyor?

Ayrıca oteller booking.com ile çalışmaktan memnun, niye? Ellerinde olmayan teknolojiyi bu tür online acentalar, kendilerine sağlıyor ve booking.com bunların en iyilerinden bir tanesi. Bu açıkça ortada. Misafir ile hızlı iletişim, daimi takip ve destek konularında başarılı ve reklama büyük yatırımları var.

Burada çuvaldızı ülke olarak kendimize batırmak zorundayız. Birkaç yıl öncesine kadar otelcilerimiz ve acentalarımızın internetten haberleri yokken bu şirketler vardı. Sultanahmet Otelciliği bunu çok iyi bilir. Booking, Expedia, Lastminute gibi şirketlerin ilk bağlantıları bu bölgenin otelleridir. Ülkedeki beş yıldızlı oteller ve büyük tesisler bile, bu sanal ağa yıllar sonra bağlanmıştır. O dönemlerde yerli acentalar, bu dijital ortama kaymaya başlayan Sultanahmet otelcilerini kontenjan alamadıkları için çok sıkıştırmışlardır, online acentalarda müsaitlik görünüyor bize yok diyorsunuz diye… Bunu bilenler bilir? Böyle bir dönemde bizim acentalarımızın bu kadar teknolojileri yoktu, maalesef hala da yok. Hatta, aynı dönemlerde bu işlere yatkın otelci arkadaşlarımız bireysel olarak, birçok amatör websiteleri yazılımları yaptırırak,  basit bir şekilde İstanbul otellerini burada listeleyip gayri resmi şekilde, gelişmeye başlayan teknolojiye geçişi sağlamışlardır. Acentalarımız değil!

Zamanla otelcilerimiz memnun oldukça, bu dijital ortamın içinde bulunmak için online acentalarını birbirlerine her daim tavsiye etmişlerdir. Ayrıca birçok küçük ölçekli yatırımcı bu teknolojiye güvenerek otel sayısını bile arttırmıştır. Şimdi mobil çağ başladı, booking gibi şirketler de bunu da başarıyla kullanıyorlar ve fazlasıyla şeffaflar. Herkes ne yaptıklarını görüyor. Bizim Turizmcilerimiz ne durumda? Var mı doğru dürüst bir mobil uygulama, şöyle akıllı telefona indirebileceğimiz ve tüm otellerin fiyatlarını aynı noktadan görüp satın alabileceğimiz bir portal? Türkiye’deki bahis şirketleri ve bankalar gibi kuruluşlar bile bunu turizmcilerden daha iyi başarabiliyor, kullanmayanlar girip bir bakabilir. Ufkumuzu geniş tutmalıyız, booking ve expedia gibi şirketler otelcileri her zaman uyarmışlar ve ellerindeki istatistikleri paylaşmışlardır, mobil çağa akım olacak diye…

Yani, otelciler bu şirketlere belki yüksek komisyon ödüyorlar ama bu boşa giden bir ödeme değil, tam tersine yüksek ve hızlı teknolojinin içinde kalabilme bedeli! 

İnternet sonsuz bir ortam perakende ve toptan hiç fark etmez, tüketicinin kolay ulaşabilmesi ve kullanabilmesi müsait olduktan sonra… Önemli olan çağa ayak uydurmak!

Bir de, haksız rekabet unsurlarındaki sıkıntılardan bahsediliyor ama bu tamamen  fiyatlardan kaynaklanmıyor, kesinlikle yanlış bir algı. Otelciye bu firmalar panel veriyor istedikleri gibi kullanmaları için. İster yüksek fiyat ister düşük kullanır, ister bir oda isterse yüz odasını burada satar. Bu online şirketleri pek bağlamıyor, rakipleriyle dengesiz olmadığı sürece. Sadece, istatistik vererek nasıl başarabileceklerini gösteriyorlar. Otelci kendisini tek bir şirkete bağlamışsa bu zaten kendi sorunu…  

Ayrıca bu şirketler kendi ülkesinde vergi verip, bu ülkede vergi ödemiyorsa, o da vergi dairelerinin ve bakanlığın sorunu, otelcilerimizin ve acentalarımızın değil!

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.