Yine Çarşı Kadın ekibi ile yapmış olduğumuz seyahatlerden Gaziantep’i ziyaret etme şansım oldu.Daha evvelde gitmiştim ama arkadaşımın annesinin hastalığı nedeni ile hastanede geçmişti ziyaretim. Mardin üzerinden kara yolu ile akşam saatlerinde 3-4 saatte ulaştık.Hışvahan isminde bir butik otel tercih ettik.
İçeri girdiğimizde konak şeklinde bir mekan muhteşem bir dekorasyon…Ünlü mimar Mahmut Anlar tabiri caizse uçmuş.Bayıldım bayıldım bayıldım.Burası eski bir han.Eskiden han olarak kullanılan konakta aynı zamanda eskiden susam öğütülürmüş.Burayı bir oda haline getirmişler ziyaretçilere özel gösteriyorlar.Gaziantep’in ünlü ailelelerinden Özmen ailesinin işletmesindeki otelin içindeki Develik restorant gerek mutfağı gerek dekoru ile muhteşem.Cam giydirme yerlere dikkat benim başım döndü o bölüme oturmadım..
Ertesi gün öğle yemeğimizde İmam Çağdaş’ta tabiki ALİ NAZİK yiyoruz.Ben sanırsam 1 dakika içinde bütün tabağı bitirdim …Rejim işim olduğu için çok fazla restoran yapamadım…
BU ŞEHRE BİR KADIN ELİ DEĞDİĞİ BELLİ…
Fatma Şahin bir Gaziantep’li olarak memleketini ihya etmiş.Sayısız muhteşem projesi ile halkın gönlünde taht kurmuş.Özellikle büyük şehir belediyesi bünyesindeki yönetici hanımlarla birlikte koordine yürütülen ‘’HAYDİ KIZLAR YÖNETİME’’ projesi kız öğrencileri yüreklendirmeyi yönetimde kendilerininde yer alabileceği bilincini oluşturmayı hedefliyor.
Kızlarımıza özgüven ve girişimci ruhu aşılanıyor bir nebze.Böyle kadınlarımız oldukça kaç kız çocuğu kazanır kurtarırız biliyormusunuz?Turizm için hem gastronomi hemde arkeolojiye modlanmış ve çok doğruda yapmış..Sayısız konak restorasyonu ile tertemiz bir şehir yaratmış..Tebrikler Fatma Şahin..
TAK
TAK
TAK
TAK…..
Senkronize çalan bu senfoni gibi ses Bakırcılar çarşısından geliyor elbette..Ama çarşı bomboş esnaf mutsuz yorgun..Ekonomi bozuk alım gücü düşük turizm bitik.Birde üstüne Bookingi kapatıyorsun. Gaziantep, Osmanlı döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak bilinmektedir. 16. yüzyılda bu canlı, imalat ve ticaret hayatı içerisinde bakırcılıkta büyük öneme sahip.
Bu dönemde Gaziantepli bakırcılar, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki diğer bakırcılık merkezlerini yakından takip etmiş ve bunların bazılarından esinlenmişlerdir. Gaziantep’ te üretilen bakır eşyalar, özellikle yüzyılın ikinci yarısında önemli bir ticaret malzemesi haline gelmiş.
Bu dönemde Gaziantep’ten Adana, Urfa, Malatya, Halep, Antakya ve Şam’ a bakır eşya gelmiştir. Bakırcılığın ve Bakırcılar Çarşısının nesilden nesile devam etmesi geliştirilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfının hazırlamış olduğu “Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projesi”, bugüne kadar Bakırcılar Çarşısı için atılmış en büyük adımdır. Bu proje ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ ne 2007 yılında Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfı tarafından ödül verilmiş…Buraya muhakkak uğrayın ve esnafı sevindirin derim.