Ve biz otelcilerin gelir kaynaklarının oluşumundaki en önemli ikinci virajdır. Pazarlamada başarıya ulaşmış ve son tüketiciye kadar gitmişseniz ve kendinizi kabullendirmişseniz, bundan sonrası çok kolay demek gerekir. Ama işin gerçek yüzü maalesef bambaşkadır.
Özellikle sanal dünyanın gelişimi ve otelcilik sektörüne yansıması inanılmaz bir boyutlara gelmiştir. Tüketicinin alacağı hizmet parmaklarının uçlarına kadar getirilmiştir. Diyelim ki, misafir gideceği oteli buldu ve alacağı hizmeti seçti ve satın almaya karar verdi. Karşısına böyle bir durumda birkaç seçenek çıkabilir. Klasik anlayışta kredi kartı veya banka kartı ile satın almayı anında gerçekleştirebilirdi. Fakat ilerleyen teknolojiler ile OTA’lar bu yöntemin dışına çıkarak misafire rezervasyonunu şimdi ödemeni otele git yap anlayışını getirerek duruma farklı bir boyut getirmişlerdir. Bu hizmeti zaten otelciler daimi misafirlerine karşılıklı güven yöntemiyle her zaman sunmuşlardır ve hala uygulamaktadırlar. Rezervasyonu yapıp gelmezlerse ve iptal etmezler ise bu otelcinin anlayışına kalmıştır.
Peki OTA’lar ile bunu başarabilmek mümkün müdür? Kısmen hayır. Çünkü satın alma işleminde konaklama sonrası ödenecek bir bedel bir komisyon vardır. Otelci koşulunu her şekilde kendisi belirleyebilir. Tahsilatın tamamını ya da bir kısmını önceden gerçekleştirebilir, misafir ödemenin tamamını otelde yapabilir. Ya da otelci garantisi olmadan bir rezervasyonu alıp misafirine kolaylık sağlayabilir. Bu herhangi bir banka kartına sahip olmayan konuklar ya da kartını sanal ortamda kullanmak istemeyen misafirler açısından çok cazip görünebilir ama hem otelci açısından hem de misafirin hizmeti sıkıntısız alabilmesi açısından büyük bir risk taşır. Oteldeki rezervasyonu ne kadar kesinmiş gibi görünse de yoğun tarihlerde ve ani forecast değisikliği durumlarında tatil güzel başlamayabilir ve sonunda hayal kırıklığı yaşanabilir. Dolayısıyla OTA’lar-Misafir -Otel üçlüsü arasında bir gerginlik oluşabilir.
Ya da rezervasyon aşamasında hiçbir garanti vermeyen misafir farklı işletmelere farklı rezervasyonlar yaparak otellerin forecast planlamalarını yanılgıya düşürebilir. Özellikle gelişmemiş ülkelerde birçok acentanın ve misafirlerin vize alabilmek için çoğaltılmış rezervasyonlar yaptığını da çok sık gözlemliyoruz. Bununla beraber kredi kartı kontrolü zayıf OTA’larda sahte ve çalıntı kredi kartlarıyla yapılan rezervasyonlarda otelcinin büyük baş belalarından biridir. Özellikle Non refundable olup gerçekleşmeyen rezervasyonlara no show uygularken ve sanal ortamda yapılan tüm tahsilatlar konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Yoksa pirincin taşını sonradan ayıklamak zorunda kalabiliriz.
Kredi notu düşük bir ülkeyiz, bankalarımız malesef bu yüzden dünya çapında güven vermeyen bir yetkiye sahip. En küçük itirazlarda bile Kredi Kartı Şirketlerinden golü hemen yeme olasılığımız çok yüksektir.