Merhaba turizm dostları. Yeni bir gazete, yeni bir sayı ile sizlerin huzurunda olmaktan mutluyuz. Tüm zorluklara rağmen yeni bir sayıyı hazırlayabilmiş olmaktan, sektörün iyiye gidiyor olmasından, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un sektöre yön veren STK’larla, sektörün duayenleriyle sürekli temas halinde olmasından ve fikir alışverişinde bulunmasından, geleceğe umutla bakıyor olmaktan dolayı mutluyuz.
Ocak ayında yayınladığımız EMITT özel sayısı gerçekten çok özel bir sayı oldu. Koşulları zorlayarak hem İngilizce ek verdik, aynı zamanda gazetemiz toplamda 48 sayfa oldu.
Ancak Şubat sayımız 24 sayfa. Bunun sebeplerini az çok tahmin edebilirsiniz. Kağıt fiyatları öyle yüksek ki, biz de yakında kağıt tanzim satış yerlerinin açılmasını talep edeceğiz sanırım..
Koşullar gereği başlangıçta olduğu gibi 24 sayfayız.. Reklamların az oluşundan dolu dolu haberlerden oluşan 24 sayfa.
Bundan önceki sayılarımızda bu köşede gazetemizin içeriğindeki haberlerle ilgili bilgiler paylaşıyordum. Ancak bu sayıda bunun yerine daha önemli bir konuya değineceğim. Zira gazetenin içeriği hakkında kapak sayfası yeterince fikir veriyor. Her işi ehline bırakın
Burada değinmek istediğim konu STK’larımız. Sayısını tam bilmemekle birlikte hemen her konuda faaliyet gösteren birçok derneğimiz var. Bu dernekler artık yeterince Hotel Gazetesini tanıdılar, kabul ettiler ve haber akışı oldukça iyi. Ancak bu iki yıllık süreçte gördüğümüz ve iyileştirmeye çalıştığımız şey şu ki, sektöre yön veren birçok ciddi kuruluşun en büyük eksiği Basın ve Halkla ilişkiler konusu. İsmi önemli değil, son derece ciddi bir kuruluş, hatta ciddiyetten öte, sektöre yön veren bir kurum, Türkiye’nin herhangi bir yerinde çok önemli bir toplantı, workshop veya herhangi bir önemli etkinlik düzenliyor. Ancak gelin görün ki web sitesinde bu olaydan tek kelimelik bir duyuru olmadığı gibi sonrasında organizasyona ait herhangi bir haber de yok. Bize not olarak gönderilen bilgilerden derleyip toparlayıp haber çıkarmaya çalışıyoruz. Bu da bize o kurumun bir basın danışmanlık şirketine, ya da bünyesinde bu hizmeti verecek bir-iki kişi bulundurmaya ihtiyacı olduğunu açıklıyor.
Basın sektöründe birçok holding gazetesi ve televizyonu çeşitli nedenlerle yayın hayatına son verdi. Bu da piyasada işsiz olan birçok gazetecinin bulunduğu anlamına geliyor. Biriyle anlaşıp bu konuda hizmet alınabilir. Ayrıca profesyonel hizmet veren PR şirketleri var. Nirvana Tanıtım olarak biz bu hizmeti veriyoruz. Önerimiz, bu iki seçenekten birini seçip, tanıtım işlerini bir profesyonele emanet etmeniz.
STK’nın başkanı konusunda uzman, yıllarını vermiş tecrübeli ve güçlü bir kişi de olsa bu işler için ayıracak zamanı olmayabilir. Bu iş ihtisas ve tecrübe gerektiren çok farklı bir hizmet. Bazı STK’larımız düzenli olarak bizlere aylık haber bültenlerini gönderiyor. Gündemde olan konu varsa onunla ilgili başkanın görüşünü alabiliyorsunuz. Son derece düzgün yazılmış metinler. Belli ki bu iş için profesyonel biri çalışıyor. Bazen de bir PR şirketinden geliyor basın bültenleri.. Son derece medeni, son derece profesyonel bir uygulama.. Ancak gelin görün ki, bir şehirde çok önemli uluslararası bir organizasyon yapılmış, 3-4 satırlık, birçok bilginin eksik olduğu, bazı kelimelerin anlaşılmadığı, SMS mesajı gibi metin gönderilmiş. Gel de çık işin içinden…
Biz Hotel Gazetesi olarak bu konuda profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Editörümüz aynı zamanda bize danışmanlık yapan emekli bir gazeteci. Biz bu kadar kısıtlı imkanlara rağmen bunu yaparken, neden milyonlara hükmeden bir STK, çok cüzi bir bütçe ile bu önemli konuyu bir bilene emanet etmez?
Turizm sektörüyle ilgili her geçen gün güzel haberler geliyor. Orda sıkıntımız yok. Daha güzel yazılmış haberler almak ümidiyle..