Baraner: Ortadoğu ve Arab yarımadasının turizm sektöründe baş döndürücü gelişmeler oluyor
“Türkiye olarak bu gelişmelerin neresindeyiz?”
Turizm yatırımları zirveye koşuyor. Her varlıklı Arap ailesi bizim de bir otelimiz olsun sevdasında. Son muhafazakar kale Suudi Arabistan nihayet yeşil işık yaktı. İstikamet yenilikçi, kültür ve doğa hassasiyetli, ultra dinlendirici rekreatif turizm yatırımları.
Arab yarım adasında şu an tamamlanma aşamasına gelen 500 yeni Resort ve otel açılış tarihi için gün sayıyor.
Araplar korona sonrası müthiş bir pazarlama atağına geçecekler.
Projelerin çoğunda hedeflenen turist kitlesinin, Türkiye’nin son iki yıldır yoğunlukla üzerinde çalıştığı hedef müşteri profili ile birebir aynı olması ileride yaşayacağımız kıyasaya rekabetin ayak sesleri gibi geliyor bana.
Arap dostlarımız sanki sürdürebilirlik sözcüğünün mucidi gibi, bu inancı tüm yeni projelerinde birinci sıraya oturtuyorlar.
Suudi Arabistan Fransız mimarlar ile eşi benzeri görülmemiş, genelde doğal inşaat malzemeleri ve ahşap ağırlıklı çılgın sahil tesisleri ve kıyı otelleri projeleri ile 2023’ten itibaren özel bir ‘off shore tatil cenneti‘ için çalışmalarını hızlandırdı.
“Kim gider Suudi Arabistan’a tatile?” demeyin. 2023’ü bekleyin!
O muhteşem tesisler açılınca, vize bile gerekmeden Avrupalıların bu yeni tatil cennetine nasıl akın ettiğini hep birlikte göreceğiz.
Ayrıca yakın bir tarihte Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin bir numaralı destinasyonu İsrail olursa hiç şaşırmayın.
Bu gelişmelere ek olarak İsrail’in sağlayacağı ABD destekli yeni yatırım fon ve kalkınma modelleri ile kadim Arab yarım adasının turistler için uzun yıllardır tozlanmış ve turizme kapalı olarak duran, insanlık tarihinin en önemli hatlarında yeni tarz kültür ve sanat turları zirve yaparsa yine şaşırmayın.
Bakın dün İsrail ve Bahreyn’nin tarihi turizm işbirliği zaptı imzalandı.
Ortadoğu’daki son trend: “Seyahat Yoluyla Barış”
İsrail Turizm Bakanı Orit Farkash-Hacohen ve Bahreyn Turizm Bakanı Zayed Al Zayani, turizmde işbirliği için tarihi bir niyet beyanı imzaladı.
Bu anlaşma prensip olarak her iki ülkenin bölgede barış için gösterdiği çabalara vurgu yapıyor.
İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ile aynı zamanda 20 Eylül’de Bahreyn ile bir barış anlaşması imzalamıştı.
Ortadoğu’da Arap ülkeleri ‘İbrahim Anlaşması’nın barış girişimi kapsamında, arka arkaya turizmde İsrail ile ‘Seyahat Yoluyla Barış’ anlayışı çerçevesinde işbirliğine gidiyorlar.
Turizm alanında hükümetler ve özel sektör arasında ikili işbirliği üzerine farklı ve çeşitli seyahat türlerinin geliştirilmesi için aile, sağlık, iş gezileri için çalışmalar devam ediyor.
Ayrıca, seyahat acenteleri, havayolları, tur operatörleri ve ilgili tüm sektör temsilcileri arasında ortak projeleri teşvik etmek için iki turizm bakanının başkanlık ettiği bir komite kurulacak.
Kudüs’teki her iki ülkenin havayolları, otel temsilcileri, seyahat acenteleri ve tur operatörleri, turizm sektöründeki pratik planları ve girişimleri tartışmak için bir araya geldiği toplantıda konuşan Bahreynli bakan Al Zayani, kendisinin ve heyetinin “her İsrail ve Bahreyn vatandaşı için barışı canlandıracak çalışmaların devamı için büyük umut ve hırsla Bahreyn’e döneceğini“ söyledi.
İsrail Turizm Bakanı Farkash-Hacohen, mutluluğunu belirterek ortak toplantının iki bakanlık arasında yeni fırsatları keşfetmek ve iki ülke arasındaki turizm girişimlerini teşvik etmek için ikili görüşmelere ayrılacağını açıkladı.
“Hükümetler antlaşmalar imzalar ama barışı yaratanlar insanlardır! Bu yüzden ikili turizm anlaşması imzalamak çok önem arz ediyor“ diyen İsrailli bakan, belki de turizm ile bölgede yeni bir ekonomik canlılığın ve kalıcı barışın habercisi edasında rahatlamış ve mutlu görünüyordu:
Bakan: “Ülkelerimiz arasında seyahati teşvik ediyoruz. İnsanları birbirleriyle tanışmaya ve etkileşime girmeye teşvik ediyoruz. İki kültürü birbirine bağlıyoruz. Bu yüzden gerçek ve kalıcı barışı teşvik ediyoruz” diyerek sözü mevkidaşı Bahreynli bakan Al Zayani’ye verdi .
Al Zayani ise bu görüşü güçlüce destekleyen bir açıklamada bulundu:
“Biz Bahreynlilerde gerçek bir ortak, gerçek bir yatırımcı ve açık sözlü bir arkadaş bulacaksınız. İki ülkemiz arasında ve ötesinde turizmi geliştirmek için gerçek bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Siz İsraillileri Bahreyn’i dünyaya bir basamak olarak kullanmaya davet ediyor ve İsrail’i dünyanın geri kalanı için bizlerde basamak olarak kullanmayı dört gözle bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Bana da sadece “Türkiye olarak bu gelişmelerin neresindeyiz?“ diye sormak kaldı.
Kaynak: Tourexpi