TURİZM SEKTÖRÜ TÜM KADINLARIN ‘DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLAR

İşte Turizm Sektörünün ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ hakkındaki düşünceleri..
Hotel Gazetesi
Posted on Mart 08, 2021, 8:45 am
27 mins

İşte Turizm Sektörünün ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ hakkındaki düşünceleri..

TURİZM SEKTÖRÜ TÜM KADINLARIN ‘DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLAR

Kadınların en etkin olarak görev aldığı sektörlerin başında Turizm Sektörü geliyor. En üst seviyeden basit göreve, turizmle ilgili STK yönetiminden, ARGE’ye kadar her alanında kadınların etkin olduğu bir turizm sektörü.

O zaman bunca etkili kadının yön verdiği sektör 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne nasıl bakıyor, neler düşünüyor ve ne yapıyor? Sorularının yanıtını da en doğru verebilecek sektör Turizm Sektörü.

İşte Turizm Sektörünün ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ hakkındaki düşünceleri..

KADINLAR GÜNÜ

Aliye Üçbaş

Hotel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü

Atatürk ve Türk Kadını

Kadınlar Günü için düşüncelerimi ifade edip, tam güzel dileklerimi paylaşacakken Cumartesi günü Samsun’da kadına şiddet görüntüleri ortaya çıktı. İzlerken kanım dondu.

Aliye Üçbaş / Hotel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü

Devrimleriyle bir ulusan kaderini değiştiren, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını 1935 yılında tanınmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ne güzel ifade etmiş:1926’da kadınlara yıllardır savundukları medeni haklarını; 1930 ve 1934’te siyasi haklarını tanırken,“Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” demiş.

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kahramanlarından biri de Türk kadınıdır. İstiklâl Savaşında gerek cephede, gerek cephe gerisinde tüm gücü ile hizmet etmiş, savaşın kazanılmasında önemli rol oynamış, Özgür, sağlıklı ve uygar bir toplum için kadınlara her zaman ihtiyaç olduğunu kanıtlamıştır.

İtalya’ da kadınlar ancak 1948 yılında seçimlere girebilmişler. Japon kadınları ise seçim haklarını ancak 1950 yılında alabilmiştir. Medeni Kanun’ları aldığımız İsviçre’de ise kadınlar haklarını 1971 yılına kadar alamamışlardı. Türkiye, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır.

Kadınlar olarak kazanmış olduğumuz hakları korumalı, çocuklarımıza ve bir sonraki nesle bırakacaklarımız için elimizden geleni yapmalıyız, Kadınlar olarak yaradılışımızdaki varoluş gücünü hissedip, sahip olduğumuz temel insani hakların farkına varmalıyız. Bu vesile ile tüm kadınların Kadınlar Gününü kutlarım. Umarım bir sonraki Kadınlar Gününde daha güzel konular konuşuruz. Daha fazla yüzümüz kızarmaz ve ulaşmamız gereken uygarlık seviyesine ulaşabiliriz.

Bugün bir çiçek alıp koltuğumuza oturmak yerine, cinsiyet eşitliği hakkında biraz düşünmeye ve adım atmaya davet ediyorum. Ancak böyle göklere yükselebiliriz. Güzel günlerde görüşmek üzere.

Sevgi ile kalın.


Pelin Tuna / İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı

Pelin Tuna

İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı

Kadına Şiddete Hayır

Hemen hemen her gün bir kadın cinayeti haberi ile uyandığımız bu dünyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü süslü cümlelerle kutlayamıyoruz, kutlamak istemiyoruz.

1857 yılında bir tekstil fabrikasında grevci işçilere polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin kurulan barikatlar nedeniyle kaçamamaları sonucunda 120 kadın işçinin yanarak hayatını kaybetmesini anmak üzere adına ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ denen bu günde bende ülkemizde haince katledilen Münevver Karabulut, Özgecan Aslan, Şule Çet, Emine Bulut, Pınar Gültekin, Aylin Sözer ve diğer katledilen tüm kadınlarımızı bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak istiyorum.

2021 yılının 65 gününde 67 kadın katledildi !!! Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ey Kahraman Türk Kadını. Sen Yerde Sürüklenmeye Değil, Omuzlar Üzerinde, Göklerden Yükselmeye Layıksın’ sözünü hatırlatarak KADINA ŞİDDETE HAYIR diyorum.


H. Şule Gökırmak

Turizm Yönetim Danışmanı

H. Şule Gökırmak / Turizm Yönetim Danışmanı

Yalnızca 8 Mart mı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her yıl Mart ayının başında gündeme gelip, 9 Mart’ta unutulup gidiyor. Böylece dünyanın yarısını ilgilendiren bu önemli günü bir haftada tüketip, normal hayatımıza dönüyoruz.

Dünya Kadınlar Günü’nün nasıl ortaya çıktığını, bu özel günle ilgili makalelerde okuyor, katıldığımız organizasyonlarda dinliyor, paylaşımlarda görüyoruz. Bu günün, o gün (1857) New York kentinde, daha iyi koşullarda çalışmak için hakkını arayan kadın işçilerden 120’sinin fabrikada yanarak can vermeleri sonucu ortaya çıktığını öncelikle hatırlamak lazım.

Peki, sadece hatırlamak yeter mi? Eşlerimize çiçek almak, kadınlar gününü sosyal medyada kutlamak yeter mi?

Kadınlar günü, diğer günler gibi sadece o gün kutlayıp unutulacak bir gün olmaktan çıktığı zaman, kadına 365 gün saygı gösterip, erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu kabul edip, ona göre davranıp, sonra da her 8 Mart’ta kutlarsak amacına ulaşır.

Kadınla Günümüz Kutlu olsun..


Yeşim Sarıtaş

Strateji İşbirliği Danışmanı

Yeşim Sarıtaş / Strateji İşbirliği Danışmanı

Kadınlar gücü hissederse…

8 Mart Dünya kadınlar günü aslında emekçi 120 işçi kadının yanarak, acı çekerek öldüğü bir tarihi ifade eder. Ne acıdır ki böyle vahim bir olaydan sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ülkelerde ilan edilirken, ilerleyen yıllarda her 8 Mart’ta Kadınlar kutlanır, Kadınların önemini vurgulayan konuşmalar yapılır hatta kadınları alışverişe teşvik için büyük şirketler tarafından indirim kampanyaları düzenlenir olmuş.

Acıdır çünkü Kadınlara göstermelik bir gün gibi yapılan bu kutlama gününde keşke kadınların ihtiyacı olan korunma ve çalışma haklarına, şartlarına dair büyük şirketler tarafından projeler yapılıp paylaşılsa!

Her 8 Mart’ta kadınlar için daha güzel, daha yaşanabilir, daha korunaklı ve çalışma projeleri içeren destekli girişimler gösterilse paylaşılsa!

Artık kadınlar şiddete mağdur kalmasalar! Bunun için sunulan çözümler ile kendi ayakları üzerlerinde durabilecekleri hissettirilse!

Kimseye muhtaç olmadan, korkmadan ülkemde şu şu projelerde yaşayabilirim deseler!

İş insanları bu konuda adımlar atabilir, projeler üretebilir ve yaşadıkları ülkelerin hükümetleri ile kadınlar için farklı çözümler sunarak el birliği ile kadınlara katkıda bulunabilirler. Her şeyi bir yerden bekleyemezsiniz. Birlikten güç oluşur, kadınlar gücü hissederse Dünya daha güzel, yaşanılası bir yer olur.

Bu cümleleri yazarken gelişigüzel yazmıyorum! bir kadın olarak kadınlar için yapabileceğiniz çok şeyler varı ifade ederek yazıyorum..

Yeryüzü Kadınlar ile güzel.


Demet Kıdan Uğur / Lionel Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

Demet Kıdan Uğur

Lionel Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

“İş hayatında kadının varlığını mercek altına tutmak için özel, güzel bir gün. Kadından beklentilerin sınırlandırıldığı bir dünyada, fırsat verildiğinde olabilenleri bir kez daha hatırlatan anlamlı bir gün. Tüm emekçi kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun. “


Esra Mimaroğlu Aslantaş

Grand Star Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

Kutlu olsun

Esra Mimaroğlu Aslantaş / Grand Star Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

Kadınlar doğası gereği birçok role girebilirler; ebeveynleri, evladı, eşi, kardeşi, dostu için, yönetici, yönlendirici, tamamlayıcı olabilirler.

İçinde öyle bir güç barındırır ki gerektiğinde beyniyle, gerektiğinde kalbiyle; duygularıyla sınırsız sevgi ve sabırla hareket eder.

Hem profesyonel, hem özel hayatta her zaman varlıklarını hissettireler; hayatlarının her alanında emekçilerdir.

Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun.


Sevda Yılgaz / Turizm Marka Yönetim Danışmanı 

Sevda Yılgaz

Turizm Marka Yönetim Danışmanı 

BENTOUR İstanbul Temsilcisi

Bir cümleyle “Kadın yaratıcıdır”

Hem ev işlerini halledecek hem de kariyer yapacak güce sahip olan kadın bugünkü yapay zekaya ilham olan özel nitelikli canlıdır

Atamızın dediği gibi “Dünyada her şey kadının eseridir “


Hatice Özcan

Regie Ottoman İstanbul Otel Müdürü

Hatice Özcan / Regie Ottoman İstanbul Otel Müdürü

Kimlerle kutlamak isterim?

Yine bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.

Aslında günlere isim verilerek sadece o güne özel duygular paylaşmayı sevenlerden değilim.

Her gün değer verilmeli İNSAN’a 

Anne, eş, kız kardeş olan kadınlar;

Sizler her sabah aynaya bakıp, gülümsemeli ve ben değerliyim demelisiniz.

Bu Kadınlar Gününü;

Her nerede çalışıyorsa çalışsın, topluma, ailesine, kendine faydalı olmak için çabalayanlarla kutlamak isterim.

Bir kadını, giyim kuşamı ile yargılamayanlarla kutlamak isterim.

Hayatı paylaşırken, beraber ev işlerini, çocuklarının sorunlarını birlikte paylaşanlarla kutlamak isterim.

Sırf kadın olduğu için iş hayatımda, cinsiyet ayrımcılığına uğramamış, terfi ve maaş konusunda eşitliğe inananlarla kutlamak isterim.

Mülk edinme, seyahat, seçme ve seçilme, eğitim, çalışma gibi hakların olduğuna inanan, uygulayan destekleyenlerle kutlamak isterim.

Elinin hamuru ile erkeklerle omuz omuza direnen kadınlarla, kızını dövmeyen dizini döver demeden, sevgiyle ve ilgiyle yaklaşan, kibar erkeklerle kutlamak isterim.

Hayatında hiçbir zaman şiddet uygulamayan, sözle ve gözle taciz etmeyenlerle kutlamak isterim.

Bu kadar adaletsiz bir dünyada, her gün kadın cinayeti duyduğumuz günlerin hiç olmamasını dileyenlerle kutlamak isterim.

Özgürce, sessiz ve duyarsız kalmadan KADIN’a destek verenlerle kutlamak isterim. 

Kırsal kesimden, modern şehirlere kadar yürekli, imkân verilirse her şeyi başarabilecekler kutlamak isterim.

Ne çok şey varmış yazacak kâğıda dökecek bu kadarla kalsın.

Kadının değerinin bilindiği nice güzel günlere, kutlu olsun hepimize 

Gurur duyuyorum hepinizle, kendimle…

Güçlü kalın, sevgiyle kalın…


Nilgün Öztürkmen

Golden Crown Hotel Otel Müdürü

Nilgün Öztürkmen / Golden Crown Hotel Otel Müdürü

Hak ettiğimiz değerin verildiği bir dünya

KADINLAR GÜNÜ; Kadın her yerde üretendir. Ülkemizde özellikle de çalışan kadınlarımıza bakış açısı maalesef hepimizin malumu. Her şeye rağmen kadınlar ekonomik alanda özgürlüklerini ilan etmişler. Ancak halen en az üç kadından biri şiddet görmüş, yada hayatı boyunca  istismar edilmiştir. Pandemi dönemindeki belirsizlikler, ekonomik kayıplar, stres ve işini kaybetme riski ile daha çok kaygı duydukları ve ev içinde artan iş yükü dolayısıyla kadınlarımız daha çok psikolojik yada fiziksel şiddete maruz kalmışlardır. Artık kadınlarımızın hak ettiği değerin verildiği bir toplumda yaşamak en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum.

Kadına şiddetin olmadığı ve hak ettiği değerin verildiği bir dünyada  buluşalım…. 


Tuğba Yiğitalp Yakar

Yiğitalp Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

Tuğba Yiğitalp Yakar / Yiğitalp Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

Kadınlarımızın daha çok değer göreceği, daha çok başarılarının alkışlanacağı,

Eşitlik ve saygının daha çok olacağı günler görmeyi diliyor; tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.


Zeynep Oran

Oran Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

Zeynep Oran / Oran Hotel Yönetim Kurulu Üyesi

Dünya kadınlar günü, kadının hayattaki gücü, rolü, toplumun her alanında var oluşu. Biz kadınlar kendi gücümüze inandığımız ve farkında olduğumuz sürece dünya daha yaşanır bir yer olacaktır.


Asena Çelik

Momento Hotels İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hukuk Danışmanı

Asena Çelik / Momento Hotels İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hukuk Danışmanı

Yalnızca bir gün değil!

Devletlerin gelişim süreci boyunca toplumsal cinsiyet anlayışı kadının konumunu şiddet aracını kullanarak hep aşağıda tutmuştur. Kadına yönelik baskı ve şiddet, fırsat eşitsizlikleri, namus ve töre cinayetleri gibi sorunlar günümüzde hala toplumumuzun en acı gerçeklerindendir. İnsanı insan yapan, toplumu yücelten en önemli unsurlardan biri olan kadının belirli kalıplar altına sokularak soyutlanması toplumsal barışın önündeki en önemli sorunlardan biridir. Bu anlamda insan haklarının temelini oluşturan kadınlarımızın sosyal, ekonomik, hukuki ve siyasi alanlarda eşit ve adil koşullarda varlık bulmasını sağlamak tüm toplumun ortak vazifesidir. Yalnızca bugün değil, her gün kadınlarımızın değerinin bilindiği kadına karşı şiddetin ve baskının son bulduğu bir gelecek diler, 8 Mart Dünya Kadınlar günümüzü kutlarım.


Sida Uçar

Sorisso Hotels Yönetim Kurulu Üyesi

Sida Uçar / Sorisso Hotels Yönetim Kurulu Üyesi

8 mart dünyada kadınların eşitlik kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür.

Benim ve bütün kadınların bu anlamlı gününü kutluyorum..

Mehtap Topcu

WeBee Müşteri Çözümleri ve Operasyon Direktörü

Kadının kendine inandığı bir dünya

Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Bu özel günde kadın erkek eşitliğinin her alanda sağlandığı, kadına yönelik şiddetin ve cinsel istismarın olmadığı, kadınların değerinin bir gün değil her gün anlaşıldığı, ayrıca kadınların güçlü; kendine inandığı ve istediği zaman neler başarabileceklerinin farkına vardığı bir dünya diliyorum.

“Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!”

Mustafa Kemal ATATÜRK


Fatma Nur Başaran

Magic Luxury Service Kurucusu (Seyahat Acentası ve Prodüksiyon Hizmetleri )

Lütfen gücünüzün farkına varın

Fatma Nur Başaran / Magic Luxury Service Kurucusu (Seyahat Acentası ve Prodüksiyon Hizmetleri )

Daha önce hiç tecrübe etmediğimiz bir 2020 yılı senesi geçirdik. Pandemi süreci bizim kendimizi sorgulamamızı sağladı. Kadını sadece ev işleri, çocuk doğurma vs gibi vurgular ile özdeşleştirmek, kadının yaratıcılığına darbedir. Bu yeni dönemde; kadınların kendilerini sorgulamalarını ve potansiyelini gerçekleştirmelerini canı gönülden istiyorum. Kadınlar lütfen, gücünüzün farkına varın!

Sevgiyle kucaklıyorum tüm kadınları.


Pınar Ataün Özdemir

Meeting Point Turkey Kıdemli Satış Müdürü

Pınar Ataün Özdemir / Meeting Point Turkey Kıdemli Satış Müdürü

Çok daha fazlasıyız!

“Dünyada her şey kadının eseridir.” demiş Mustafa Kemal Atatürk..

Kadın olmazsa empati olmaz, kadınlar olmazsa vicdan olmaz. Kadınlar olmasa sevgi olmaz. Hak, kukuk, adalet olmaz.

Aile olmaz, toplum olmaz.

Bütün bunları öğretendir kadın. Eğiten, yol gösteren, ışık tutandır. Kadın ailedir, toplumdur.

Kelimelerin ifade edebileceğinden çok daha fazlasıyız! Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!


Fidan Güldür

Momento Hotel Beyazıt Genel Müdürü

Fidan Güldür / Momento Hotel Beyazıt Genel Müdürü

Bir gün değil her gün

Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerdir Kadın olmak. Türk toplumunda ailenin, ailenin içinde de kadının yeri ve önemi çok büyüktür. Saygıdeğer Mustafa Kemal Atatürk’ün bir konuşmasında söylediği şu cümleyi paylaşmak istiyorum.

”Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir” diyerek kadının dünya üzerinde ne kadar değerli bir varlık olduğunu bize anlatmıştır.. Kadınlarımıza yönelik yapılan her türlü şiddetin son bulacağı, bir gün değil her gün değerinin ve kıymetinin bilineceği bir toplum diliyorum. Tüm kadınlarımızın bu özel gününü en içten dileklerimle kutluyorum.


Aycan Dilmaç

Türk kadını çok başarılı ve marifetli

Her gün yeniliklerle tanışmalarımız artarak devam ediyor. Sevgiyle karşıladığımız Dünya Kadınlar Günümüzün bugüne kadar özel ve değerli olanlardan farkı paylaşılan; öz sözlü, güzel sözlerin, görsellerin bizler için ne kadar büyük anlam ifade ettiklerini pandeminin hayatımıza girmesiyle birebir yaşayarak, gözlemleyerek hayatımıza kattıklarıyla daha anlamlı karşılıyoruz.

İstemeden yaşadığımız uzun süren ayrılığın hasretine dijital dünyanın avantajlarıyla sektörümüzden ve aynı sektörü paylaştığımız kadın turizmci yöneticilerimizin, dostlarımızın ve sektörümüze emek veren meslektaşlarımızın işlerindeki profesyonelliklerinin yanında sektörel faaliyetleri yakından takip etmeleri, iş yerlerine olan bağlılıkları, annelikleri, ortaya çıkan şahane el becerileri, el lezzetlerindeki marifetlerin görsel şölene dönmesi, edinilen bir çok hobiler, alınan eğitimler, el becerilerinin aile ekonomisine katkı sağlaması, insanlığa faydalı olabilmek için yapılan birçok sosyal projeler.

Türk kadını gerçekten çok başarılı ve marifetli.

Atatürk’ün dediği gibi “Dünyada herşey kadının eseridir.” Camiamızdaki kadın yöneticilerimizin zorlu süreçteki başarılarını en içten duygularımla kutluyorum. “Her kadının rengi ve değeri ayrı güzeldir. Kadının enerjisinin, varlığının, yaratıcılığının, anaçlığının olduğu her yer, her an çok değerli ve kıymetlidir. Başta Anneciğim olmak üzere ütün kadın yöneticilerimin, dostlarımın, meslektaşlarımın Dünya Kadınlar gününü saygı ve sevgiyle kutluyorum.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.