4 MEVSİM ULUDAĞ İÇİN DİJİTAL İLETİŞİMİN ÖNEMİ

4 MEVSİM ULUDAĞ İÇİN DİJİTAL İLETİŞİMİN ÖNEMİ / Dr. Emel Adamış
Dr. Emel ADAMIŞ
Posted on Mayıs 28, 2021, 12:17 am
10 mins

Dr. Emel Adamış Hotel Gazetesi’nde

Hotel Gazetesi’nin Akademisyen Yazarları arasına yeni bir isim daha katıldı. Sektörün STK yöneticileri, profesyonelleri, tedarikçileri, akademisyenleri, kısaca tüm paydaşları arasında söyleyecek sözü olanlardan oluşan yazarlarımız, görüşlerini, önerilerini sitemiz aracılığıyla paylaşarak, hem gücümüze güç katıyor, hem de sektöre yarar sağlıyorlar.  Bursa Uludağ Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi Dr. Dr. Emel Adamış’a ‘aramıza hoş geldiniz’ diyor, ilk yazısını yayımlıyoruz.. 

4 MEVSİM ULUDAĞ İÇİN DİJİTAL İLETİŞİMİN ÖNEMİ

Dr. Osman Şevki Bey

Antik Çağ’a kadar uzanan tarihi ile günümüzde ilk sıralarda yer alan önemli bir kış turizmi merkezi olan Uludağ, Bizans öncesi dönemde “Olympos” ve sonrasında çok sayıda manastıra ev sahipliği yaptığı Bizans döneminde ise “Keşiş Dağı” olarak anılmıştır. Olympos dorukları gökte bulutlara karışan yüksek dağlara verilen bir isimdir. Mitolojiye göre bu dağlar tanrıların toplanıp şölen yaptığı ve özellikle gök tanrısı Zeus’un merkezi olarak bilinir. Bu açıdan Uludağ’ın mitolojideki yeri ayrı bir çekicilik unsurudur. Bursa Coğrafya Cemiyeti’nin 1925 yılında Uludağ’a düzenlediği araştırma gezisine katılan Dr. Osman Şevki Bey’in önerisi üzerine 24 Eylül 1925’te “Uludağ” adını almıştır.

Bursa ili merkezine 40 km mesafede olan Uludağ (kayak merkezi), Alp ve Kuzey disiplinine sahip olması ve kayak dışında snowboard, bigfoot, buz pateni, kar motoru ile safari, kızak, dağ tırmanışı, trekking, kamping gibi aktivitelerin de yapılabildiği bir bölgedir. 1961 yılında Milli Park (toplam alan 130 bin 241 dekar) olarak ilan edilen kayak merkezi aynı zamanda sunduğu yüzme havuzları, fitness ve spa merkezleri imkanları ve dikkat çekici dinlence ve eğlencelerin sunulduğu gece hayatı ile de popülerliğini korumaya devam etmektedir. Toplam 27 adet konaklama tesisi (15 özel ve 12 kamuya ait resmi konaklama tesisi), ortalama 3 bin yatak kapasitesi ve % 80 e yakın doluluk oranı ile Türkiye’deki en büyük ve en aktif kış turizmi merkezlerinden biridir.

Mevcut yatak kapasitesi ve mekanik tesisler açısından Erzurum-Palandöken, Bursa-Uludağ ve Bolu- Köroğlu ilk üç sırada yer almaktadır. Kocaeli, İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlere yakınlığından dolayı en fazla sayıda mekanik tesise sahip olan Uludağ her zaman dikkat çekmektedir.

Türkiye’deki 29 adet kayak merkezinin sadece 9 adedi faal, 7 adedi ise kısmen faal olarak konaklama ve mekanik tesis imkânı sunmaktadır. Yıllık yaklaşık 1.200.000 ziyaretçi ağırlayan bu destinasyonlar için kış turizmi % 85 oranında iç pazar ağırlıklıdır. Tam faal olan kayak merkezleri arasında yer alan Uludağ kayak merkezi Türkiye’de 1930’lu yıllarda kapılarını kış turizmine açarak, kayak sporuna ev sahipliği yapan ilk ve en eski destinasyondur.

Destinasyonların imaj ve algı çalışmalarında medyanın gücü inkâr edilemez. Meslektaşım Dr. Ertan Özçoban ile birlikte yapmış olduğumuz çalışma Uludağ kayak merkezi özelinde dijital medya temsili odaklı alanındaki ilk bilimsel araştırma özelliği taşımaktadır ve Uludağ Kayak Merkezi ile ilgili medyada yer alan haber içeriklerini incelemeyi hedeflemiştir. Hem destinasyonun hem potansiyel ziyaretçilerin hem de haber mecralarının turizm açısından konumlandırmadaki gücü bir kez daha görülmektedir. Benzer destinasyonlar için de hedeflenen müşteri kitlesinin kazanılması açısından bu tarz içeriklerin incelenmesi mevcut durumun görülmesi ve yönetilmesi için oldukça önemlidir. Araştırmamızın sonucunda, öncelikle Uludağ için “Popülerlik” çağrışımının ön planda yer aldığı (%26,71), çekicilik (%14,36) ve konaklama (%6,48) ile ilgili vurguların ise daha az olduğu görülmüştür. Uludağ Kayak Merkezi’nin dijital medyada yer alan haber başlıklarının çağrışımına göre, kış turizmi dışında medyada görünürlüğünün yetersiz olduğu, Uludağ’ın medyadaki temsilinin çoğunlukla esas potansiyellerinin dışında “magazinsel” boyutta olduğu ve diğer potansiyellerinin (eko turizm, botanik turizmi, kırsal turizm, kongre turizmi, spor turizmi) göz ardı edildiği belirlenmiştir. Doğal rotaları ve yürüyüş parkurları, endemik bitki türleri, çevresindeki Yörük ve Türkmen köyleri, yol üzerindeki 600 yıllık ünlü çınarı, karayolu, teleferik ya da keyifli yürüyüş parkurlarıyla keşfedilebilir olması, yaban hayatı kaynakları sadece sayabildiklerimizin bir kısmıdır. Sonuç olarak, bir destinasyonun medyadaki temsilinin yalnızca belirli türde etkinlik ve olayların meydana geldiği bir yer olarak algılanması, belli olayların sembolü haline gelmesine ve ağırlıklı olarak bu alanlarda haberlere konu edilmesine sebep olmaktadır, turizmde 4 mevsim ve 12 ay hedefi için medyanın görünürlük desteğine ihtiyacı vardır.

Turizm potansiyeli ve sürdürülebilir turizm perspektifi içinde düşünüldüğünde, turizm destinasyonlarının tanıtımı, reklamı, pazarlaması, halkla ilişkileri gibi iletişim teknik ve araçlarının kullanım düzeyi ve etkinliği önem arz etmektedir. Bu açıdan bakıldığında, bütün sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de medyayla olan ilişki ve yeni nesil iletişim araçlarındaki görünürlüğün sıklığı, içeriği, zamanlaması, hitap ettiği potansiyel kitle gibi dinamikler, en az destinasyonun sahip olduğu zenginlikler kadar önemli bir pozisyon almıştır.

Uludağ’ın sürdürülebilir turizm potaniyeli açısından kış turizmi dışında medyada görünürlüğünün az sayıda olması, yerel ve merkezi karar vericilerin, Uludağ’ın kış turizmi sezonu dışında da sahip olduğu değerlerin aktif bir uygulama sahasına dönüştürülmesi için yakın iş birliği gerekmektedir. Coğrafi konumu ve metropol illere yakınlığı sebebiyle geçmişten bugüne dek elde ettiği turizm potansiyelinin yılın on iki ayına yayılabilmesi, profesyonel bir rekreasyon yönetimi vasıtasıyla gerçekleşebileceğinin altını çizmek isteriz. Özellikle Pandemi süreci ve sonrasında açık ve doğal alanlarda tatil yapma ve vakit geçirme taleplerinin artması bu tarz destinasyonların diğer niteliklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir.

Yaptığımız araştırma, Uludağ Kayak Merkezi’nin kış turizmi odaklı “çekici ve popüler bir tatil destinasyonu” imajına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuç, Uludağ’ın, kış turizminde, popüler kültürün medyadaki sembolü olarak görüldüğünü göstermiştir. Uludağ’ın medyadaki temsilinin “magazinsel” olduğu, popüler ve çekici olarak temsil edildiğini görmekteyiz. Turizmde destinasyon pazarlamasının en büyük gücü olan bölge halkının desteği olmasına rağmen, Medyanın görünürlüğü daha az özelliklere ağırlık vererek gündemi yönetmesi, Uludağ’ın yönetiminde söz sahibi olan bütün aktörlerin, ortak akıl ve yönetişimi ön plana çıkarması, Uludağ’ın 4 mevsim boyunca farklı güzellikler sunabildiğinin unutulmaması yerinde olacaktır.

TURİZM SEKTÖRÜ ARTIK CEPTE
Paylaşmak Güzeldir
Dr. Emel ADAMIŞ
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır. Lisans ve Yüksek lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi’nde bitirdikten sonra 2016 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında Doktora eğitimini tamamlamıştır. 2010 yılından beri alternatif ve sürdürülebilir turizm dahil olmak üzere çeşitli alanlarda akademik çalışmalar ve AB destekli Bölgesel Kalkınma Ajansı projeleri yürütmektedir. Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Bilim ve Yayın Kurulu üyesidir. Turizm ve konaklama işletmeciliği odaklı olarak pazarlama, sosyal medya iletişimi akademik araştırma alanları arasındadır. Bursa ilinin marka şehir olması ve turizm potansiyeline yönelik çalışmaları bulunmaktadır.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.