Sürdürülebilir turizmin temel ilkelerinin yerine getirilmesi ve bir turizm destinasyonunun çekiciliği doğal çevreye bağlıdır. Turistler için masmavi denizler, temiz kumsallar, el değmemiş ormanlar, akarsular ve doğal mağaralar her zaman ilgi çekici olmuştur. Özelikle de çoğumuz pandemi döneminde evlere kapandığımız için doğa ile iç içe, yeşillik içinde huzur sunanacak ve kaybettiğimiz özgürlük hissini geri kazandıracak turizm faaliyetlerine katılmaya özlem duymaktayız. Bu nedenle doğa turizmi, kamp ve karavan turizmi, macera turizmi, köy turizmi, yayla turizmi, kuş gözlemciliği, mağara turizmi gibi doğaya dayalı turizm türlerine talep hızla artmaktadır.
Covid-19 salgını hızını azaltmaya başladığında veya tamamen sona erdiğinde hızla doğaya dönüş hareketi başlayacak ve bu hareket sonucunda gerek bireyler gerek devletler doğa ile ilişkilerini tekrar gözden geçirmek zorunda kalacaktır. Turizmin en önemli kaynakları arasında yer alan doğal çevre ile dengede ilişkiler yürütülmesi ve doğal çevrenin korunması, turizmin tüm paydaşlarının tek yürek olarak doğa seferberliğinde bulunmasına bağlıdır. Bu doğa seferberliği öncelikle çevre bilincinin toplumun her kesimine aşılanması, doğal miras alanlarının korunarak gelecek nesillere aktarılması ve yangınlar nedeni ile tahribata uğramış ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesini sağlayacak çeşitli sosyal sorumluluk projelerini kapsamalıdır. Bu çeşitli sosyal sorumluluk projeleri, turizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile daha hızlı hayata geçirilebilir.

Türkiye’de son dönemde yürütülen ‘Turizm Ormanı Projesi’ turizm alanında faaliyetlerini yürüten sivil toplum kuruluşlarının iş birliğine örnek gösterilecek önemli sosyal sorumluluk projeleri arasında yerini almaktadır. Bu ‘Turizm Ormanı Projesi’, 2020 yılının Ekim ayında Hatay’da meydana gelen orman yangınlarında yaklaşık 300 hektar küle dönen alanın tekrar yeşillendirilmesi amacı ile Turizm Akademisyenleri Derneği öncülüğünde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Otelciler Birliği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Türkiye Turist Rehberleri Birliği, Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği, Uluslararası SKAL Dernekleri Federasyonu, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği, Turizm Otel Yöneticileri Derneği, Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Turizmciler Derneği, I-MICE, İstanbul Doğa Sporları Kulübü ve Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği olmak üzere 17 sivil toplum kuruluşu, turizm basını, mezun dernekleri ve üniversitelerin bir araya gelmesi ile hayata geçirilmiştir. İlgili proje kapsamında Orman Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanmıştır. Bu protokol sonucunda, OGEM-VAK’ın destekleriyle fidan bağışları; kısa mesaj, kredi kartı ile ödeme ve Havale/EFT yöntemleriyle gerçekleştirilmektedir. 2021 yılı için 100.000 fidan bağışı hedefi konulmuştur. Bu değerli projeye destek olarak geleceğimize nefes olmak isterseniz ‘TURİZM ORMANI’ yazıp tüm operatörlerden 2026’ya kısa mesaj atabilirsiniz. Bir kısa mesaj karşılığı 20 tl olup 2 adet fidan bağışı gerçekleştirilmektedir. Kredi kartı ve eft ile fidan bağışı gerçekleştirerek fidan sertifikasına sahip olmak için ‘turizmormani.tuader.org’ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yazımı Turizm Akademisyenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Muharrem Tuna hocamın bir sözü ile sonlandırmak istiyorum. ‘Gelin sizin de bir dikili ağacınız olsun, O da ‘TURİZM ORMANI’nda olsun’

- ALMAN TURİZM DEVLERİ İSTANBUL’DA
- “SAĞLIK TURİZMİ TAMAMEN TÜRSAB’TAN AYRILABİLİR!”
- ESKİŞEHİR’E YENİ BİR ORTAOKULA KAVUŞUYOR
