Pendik halkı günlük koşuşturması içinde yaşamını sürdürürken, bir gün ilçede çok da alışık olmadıkları bir mekan açıldığını fark ettiler. İşte o mekan, Nevşehir kökenli bir Osmanlı ailesinin torunu, turizmci genç bir kadının, Filiz Dirikoç Acar’ın ilçeye getirdiği yenilikti.
Görür görmez insanın aklına birçok soruyu beraberinde getiren bu şık mekanı yerinde görüp, kimdir, neyin nesidir, neden buradalar gibi birçok soruyu Pendik halkı adına sorduk ve aldığımız yanıtlar bize söz konusu bir kadın olunca, hem gelenekçi hem yenilikçi olunabildiğini, yaptığı her işi fark yaratarak yaptığı sonucuna götürdü. İşte ‘eski köye yeni adet’ getiren Filiz Hatun ve onu bugünlere getiren örnek serüveni.
Pendik halkı günlük koşuşturması içinde yaşamını sürdürürken, bir gün ilçede çok da alışık olmadıkları bir mekan açıldığını fark ettiler. İşte o mekan, Nevşehir kökenli bir Osmanlı ailesinin torunu, turizmci genç bir kadının, Filiz Dirikoç Acar’ın ilçeye getirdiği yenilikti.
Görür görmez insanın aklına birçok soruyu beraberinde getiren bu şık mekanı yerinde görüp, kimdir, neyin nesidir, neden buradalar gibi birçok soruyu Pendik halkı adına sorduk ve aldığımız yanıtlar bize söz konusu bir kadın olunca, hem gelenekçi hem yenilikçi olunabildiğini, yaptığı her işi fark yaratarak yaptığı sonucuna götürdü. İşte ‘eski köye yeni adet’ getiren Filiz Hatun ve onu bugünlere getiren örnek serüveni.
ASIM DEDESİ YETİŞTİRDİ
10 Şubat 1973 doğumlu Filiz Dirikoç Acar, Marmara İktisat Mezunu ve 20 yaşında üniversiteyi bitirdi. Normalde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ailesi o dönemde turizm sektörüne geçmişti. Sirkeci’de açılan Askoç Hotel yeni faaliyete geçmişti. 1993 Haziran’ında okulundan mezun oldu Temmuz’da otelde çalışmaya başladı.
HEM MEKTEPLİ HEM ALAYLI
3 kız çocuğu dünyaya getiren ailesinin ilk göz ağrısı, hem anne hem baba tarafının ilk torunu.
Dedesi Asım Dirikoç’un vizyonu sayesinde girişimci bir iş kadını oldu.
Türk aile yapısında işler babadan oğula devredilir ama Dede Asım Dirikoç, çocukluğunda kendisine ‘ben seni 10 oğlana değişmem’ diyerek, iş kadını olma yolunda ilk tohumları attı beynine.
16 yaşındayken onu direksiyona oturtan Asım dedesi ile birlikte, kiracılara kira toplamaya giderlerdi. Henüz lisede okurken dedesi tarafından ticaretin içine atılan Filiz Dirikoç, üniversitede de zamanı gelince işlerin başına geçmesi için iktisat ve işletme okutuldu.
5 yaşında ilkokula başlayan Filiz, hiç sene kaybetmeden, ilk orta öğrenimini başarıyla tamamladığı için, 20 yaşında da Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu.
28 YILDIR OTELİ YÖNETİYOR
Babası Fevzi Dirikoç ve Amcası Mehmet Dirikoç’un ortak olduğu Sirkeci’deki Askoç Hotel’de çalışmaya başladı.
Dedenin vizyonu ailenin oğullarına da geçmişti. Genç Filiz’i Üniversiteden mezun olmasına rağmen, resepsiyonda telefonlara bakacak bir sekreter olarak işe başlattılar. Çünkü yöneteceği şirketin tüm kademelerini öğrenip, sonra yönetimi ele almasını istiyorlardı.
1 yıl sonra otelin müdürü tarafından ön büro elemanlığına terfi ettirildi.
HER DEPARTMANDA ÇALIŞTI
Otelin tüm departmanlarında çalışarak otel işletmeciliğini öğrenen Filiz Dirikoç, kendisinden beklendiği gibi sektörü de çok sevince artık oteli yönetmemesi için sebep kalmamıştı. Restorandan, cafeye, oda servisinden, resepsiyona tüm birimlerdeki sınavı başarıyla veren Filiz Dirikoç, otelin yöneticileri tarafından artık Askoç Hotel’i yönetebileceğine kanaat getirilerek, 3 yıl sonra patronlara rapor edildi. Ve Filiz Hanım, beklendiği gibi, henüz 23 yaşında iken Askoç Hotel’in başına müdür olarak atandı.
“BAŞARININ SIRRI AİLE OTELİ OLMASI”
Filiz Dirikoç Acar, o dönemleri şöyle antalıyor: “1993-94 yıllarında İstanbul’da otel sayısı sayılıydı ve işler oldukça iyiydi. Sirkeci’de olduğumuz için de Uluslararası müşterilerimiz çoğunluktaydı. Bizim otelimiz bir aile oteli olduğu için ve bir hanım tarafından yönetildiği için Anadolu’dan gelen müşteriler nezdinde güven telkin ediyordu.. Tam bir aile oteli konseptinde olduğumuz için de tercih ediliyorduk.
Diğer iki kardeşim de okullarını bitirdikçe benim gibi otelimizde çalışmaya başladılar. Bizim turizm sektöründe başarılı olmamız da aile içindeki birbirine bağlılığımız ve birbirimize olan güven ve saygımız sayesinde oldu.
“DEDEMİN VASİYETİNİ UNUTMADIK”
Dedemin vasiyeti ‘işçinin teri soğumadan maaşını verin’ şeklindeydi. Biz buna hep sadık kaldık. Hiçbir çalışanımızın maaşını bir gün aksatmadık.
İşyerini “İnsanların geçimini sağladığı bir ekmek kapısı” olarak gören bir anlayışa sahiptik ve bunun da faydasını gördük. Ticaret yapıyorduk ama önceliğimiz hep istihdam sağlamaktı. İnsanlar evine ekmek götürecek ve bizim kazandığımız para da bereketli olacak mantığı ile yaşamımızı idame ettirdik.
Annem, hep “kolunuzda altın bileziğiniz olmadan olmaz” derdi. Ailemin yüklediği sorumluluğun işlerin iyi gitmesinde payı büyük. Çünkü onlara mahcup olmamak için, daha fazla işinize sarılıyorsunuz.
“NİŞANLIMI BİLE TEMBİHLEDİ”
23 yaşımda Murat ile nişanlanırken dedem Asım Dirikoç eşime benim çalışmama izin vermesini tembihlemişti. Eşim ve ailesi de mesleki yaşamımda başarılı olabilmem için bana çok destek oldular. Kendi ailem gibi eşimin ailesi de hep önümü kesen değil önümü açan oldular. Haklarını ödeyemem.. 25 yıllık evliliğimizde eşim de hep destek verdi.
Kahveyi ne kadar sevdiğimi ve girişkenliğimi bildiği için buranın açılması sırasında da fazlasıyla yardımcı oldu.
PANDEMİ NEDENİYLE TURİZME ARA VERDİ
Turizm sektörü covid-19 pandemisinden o kadar etkilendi ki, Filiz Dirikoç Acar bunu taa başında ön görerek Askoç Hotel’in faaliyetlerini durdurdu. Bu arada yenilenen otel, 108 oda ve 230 yatak kapasitesiyle, yakın bir gelecekte, pandemi nedeniyle ara verdiği faaliyetine yeniden başlayacak. Filiz Hanım, bundan sonra çok daha iyi olacağına inanıyor.
Kahveyi çok seven Filiz Dirikoç Acar, bir yıllık süreçte bu konuda bir dükkan açmaya karar verdi ve inşaatçı olan eşi Murat Acar’la birlikte uygun yer için araştırma yapmaya başladılar. Aylarca yapılan araştırmalarda neredeyse tüm İstanbul mahalle mahalle, semt semt tarandı ve sonunda Batı Mahallesi, Dr. Orhan Maltepe Cd. 33-25, Pendik/İstanbul adresindeki dükkan en uygun yer olarak seçildi.
KALİTE ÖN PLANDA
Kurukahveci Filiz Hatun, hem kendi adını taşıyor, hem de köklü bir aileden geldikleri, Osmanlı görgü ve geleneğini taşıdıkları ‘Güçlü kadın’ modelini temsil ediyor. Uğuruna, bereketine ve atıfta bulunan bir isim olarak eşi Murat tarafından önerilmesi de ayrı bir anlam taşıyor.
Marka olarak Filiz Hatun kahvesini gelip bu şık mekanda tadanlar, isterlerse alıp evlerine de götürebiliyorlar.
Filiz Hanım, “Amaç olarak hem markamızı yaratıp, Türk Kahvesi satarken, yeni nesil kahve lezzetlerini de sunmak. Bu amaçla 3. nesle hitap eden ürünlerimiz için de bölümümüz var. Ama asıl amacımız, bu konsepti İstanbul’un her köşesine yayarak her semte bir Filiz Hatun Kahvehanesi açmak.
Kahvenin yanında ikramlarımız var. Özel üretilmiş, ev kurabiyesi, çiz kek ve magnolya grubumuzla da iddialıyız. Bu ürünler ödüllü ve alanında oldukça iddialı markalar tarafından bize özel üretiliyor” diyerek dükkanı anlatırken, aynı zamanda sonraki hedeflerini de satır arasında geçiriyor.
14 Haziran’da faaliyete geçen mekanın açılışı, gerek çevredeki esnaf, gerek çarşıya yolu düşen halk tarafından ilgiyle karşılandı. Çünkü çarşıyı dolaşırken, yorulup nefeslenmek istediğinizde oturup dinlenecek ve bunu yaparken de yorgunluğunuzu alacak bir kahve içebileceğiniz mekan yoktu.
Filiz Dirikoç Acar, hayalindeki dükkanı açmanın huzuru ve mutluluğu ile bundan sonraki hedefin markalaşmak ve bir yandan da Turizm sektöründeki otel gruplarına bu kahvenin satışının yapılması olduğunu belirtiyor.
SOSYAL KONULARA DUYARLI BİR AİLENİN KIZI
2007 yılında öğretime açılan Nevşehir Üniversitesi’ni inşa ettirip, Milli Eğitim Bakanlığına hediye eden bir ailenin kızı olarak, Filiz Dirikoç Acar da sosyal sorumluluk projelerine duyarlı birisi. Şule Gökırmak’ın başkanı olduğu Değer Otizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Filiz Hanım, derneğin çalışmalarına maddi ve manevi katkıda bulunurken, diğer bazı sosyal sorumluluk projelerine de destekten geri kalmıyor.
Editörün notu:
KIZI DA HİZMET VERİYOR
Filiz-Murat çiftinin lisede okuyan 15 yaşında kızları Arzum, annesi gibi hayata erken başlamış ve burada çalışarak işletmeciliği öğreniyor. Bana ikram ettikleri fitre kahve ve özel kurabiye ile işine çok çabuk ısındığını gösterdi. Kendisine teşekkür ettim. Bu vesileyle ben de bu özel mekanın ürünlerini tatmış oldum. Maltepe’ye de açılırsa, filtre kahveyi çok seven biri olarak müdavimi olacağım kesin..