İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilen“ Tarihi Yarımada Yayalaştırma Projesi” turizmcilerle toplantı yapıldı.
İBB ve Fatih Belediyesi işbirli ile hayata geçirilecek “Tarihi Yarımada Yayalaştırma Projesi” toplantısı Fatih Belediyesi ev sahipliğinde, Çatladıkapı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Proje kapsamında bölgede hayata geçirilecek uygulamalar, taşıt trafiğine yönelik düzenlemeler, olası sorunlar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıya İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İBB Bimtaş Genel Müdürü ve Turizm Platformu Direktörü Özcan Biçer, Fatih Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Özçelik ve İzzettin Öztosun, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Hacıbektaşoğlu, Tarihi Yarımada Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz ve LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca ile bölgede faaliyet gösteren otel ve otopark yöneticileri katıldı.
OldCity Otelciler Platformu üyesi otellerin yöneticileri, toplantıya iştirak ederek görüşlerini dile getirdiler. Otel yöneticileri turistlerin rahatı için yapılması gereken her şeye destek olacaklarını belirttiler.
Konuyla ilgili ayrıntıların masaya yatırıldığı toplantıda taraflar görüşlerini dile getirdi.
BU BİR BAŞLANGIÇ OLSUN
Toplantıyı açan İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, Laleli’yi yayalaştırma ile ilgili bir süreç başladığını ve nasıl bir çalışma yapılacağını, sürecin nasıl işleyeceğini ve neler yapılacağını konuşmak gerektiğini belirtti. Cihan, “hem konuyla ilgili düşüncelerimizi anlatalım, sorularınızla biraz daha derinleştiririz. Talepler varsa, söylemek istedikleriniz olursa onları da konuşalım. Burası bir başlangıç olsun. Bu görüşmeyi ne zaman isterseniz devam ettirebiliriz. Talepleri alalım, Konuşalım karşılıklı, bizde değerlendirelim ve sonrasında yine haberleşiriz” diyerek açılışı yaptı.
HEDEF TURİSTİN BÖLGEYE RAHAT ULAŞABİLMESİ
Türkiye Otelciler Birliği TÜROB Başkanı Müberra Eresin, toplantıyı organize edenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında toplantıya katılma nedenlerinin, proje hakkında daha detaylı bilgi almak olduğunu söyledi. Bölgedeki TÜROB üyelerinin bazı konulardan rahatsız olduğunu belirten Eresin, projenin detaylı bir şekilde anlatılmasını istedi. Eresin, “Bizim burada olma nedenimiz İstanbul’un gözbebeğinden bir tanesi, özellikle Fatih bölgesi, Laleli bölgesinde arkadaşlarımız son dönemde bize başvurdular. Bizim sizden ricamız, bu toplantıda projeyi tekrar anlatırsanız, eksik kalmış şeyler olabilir, yanlış anlaşılmalar olabilir, herkes projeyi anlarsa sonra da bölgedeki önemli arkadaşlarımıza söz verebilirsek, onların rahatsızlıklarını size iletebilirsek, o problemleri revize ederek, belki bizi TÜROB otellerimizi mutlu ederiz. Bizim hedefimiz şu turistik bir bölge, gelen turistlerin en rahat şekilde kaldıkları otellere ulaşabilmeleri, yollarda çantalarla sefil olmadan rahat bir şekilde bölgeye ulaşabilmeleri. Dolayısıyla hem bu çalışmalar için, hem de emekler için çok teşekkür ederiz.”
TAKSİLER YEŞİL ALANA GİREBİLMELİ
TÜROB Başkanı Müberra Eresin’in bölgedeki otellerin temsilcilerine söz verdi. TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge sorumlusu Ayhan Hacıbektaşoğlu söz alarak projedeki eksiklikleri dile getirdi: “Öncelikle Bu güzel projeyi hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Ben bölgemiz için iyi bir proje olacağını düşünüyorum. Biz Otelcilerin ihtiyacı olan, birkaç tane bize göre eksiklik gördüğüm konuları iletmek isterim. Taksilere giriş izni veriyorsunuz. Fakat anladığım kadarıyla, sadece kırmızı güzergahta hareket edebiliyorlar. Halbuki yeşil alanlarda da bir sürü otelimiz var. Taksilerin oralara da girebilmesi lazım yani otele müşterileri bırakması lazım. Çünkü bavullar ile gelen insanlar misafirlerimiz var. Yaşlı insanlarımız var. O bavulları kırmızı alanlara taşıması çok zor.
Yayalaştırma ile bana göre Laleli bölgesinde özellikle bizim bölgemizde büyük bir problem, otobüslerin girip çıkması değil, kargo araçlarının girip çıkması. Giderken bizim misafirlerimiz 1 bavulla geliyorsa, 4 bavulla gidiyor. Havalimanına. Esnafımızdan alışveriş yapıyor. Biz taksi çağıracağız. Yeşil alanlardan gündüz saatinde gelecek olan misafirlerin yeşil alandan kırmızı alana bavullarını taşıması mümkün değil. Buna bir çözüm üretmemiz gerekir.
YENİKAPI PROJEDE YER ALMALI!
Hilarium Hotel Genel Müdürü Ercan Ukay, Laleli, Beyazıt ve Gedikpaşa’nın konuşulduğunu ancak Yenikapı’nın konuşulmadığını hatırlattı. Projede de Yenikapı’yı göremediklerini hatırlatan Ukay, “Işıklarda problemler var. Marmaray istasyonunun geçiş güzergahı köprü problemi var. Trafik Taksim’den, Sultanahmet’e kadar uzuyor. Bizim çıkıp ordan dönüşümüz 1 1.5 saati buluyor.” diyerek bu konuda düzenleme yapılıp yapılmadığını sordu.
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan bu soruyu yanıtlarken, bu konuda bir proje çalışması yapıldığını hatırlattı. Bölgeyle ilgili kentsel dönüşüm projesi yapıldığı belirten Cihan, “Orada üst geçit sorun değil. Burada Avrasya tünelinin Yenikapı yönüne doğru bir sıkışma oluyor. Onu da açmaya çalışıyoruz. O kapıdan Yenikapı’ya doğru giderken oradaki sıkışıklığı azaltmak için ve bu bölgelerle ilgili çalışmalar yapıyoruz.” Diye konuştu.
AKSARAY’DA KARGO TRAFİĞİ SORUNU
Sim Hotel işletmecisi Önder Duruçay Aksaray mahallesinde yoğun bir kargo trafiği olduğunu hatırlattı. Bunun o bölgede yarattığı trafik nedeniyle misafirinin otele giriş yapamadığını belirten Duruçay, “Aksaray’dan Yeni Mahalleye 40 dakikada gidilemediği durumlar oluyor. Taksi bulamayanlar oluyor. Oradaki esnaflar olarak, özellikle oteller olarak sıkıntı yaşıyoruz. O bölgede 1993 yılından beri esnafım, son 5 senedir ciddi anlamda, o bölgede kargolaşma başladı. Kargo bölgesi gibi oldu. Orası tarihi yarımada, Yenikapı’nın turistlerin rahat rahat gezebileceği özel bir bölge olması gerekirken, güvenlik açıklarından dolayı turistler rahat rahat dolaşamıyor. Bize nasıl yardımcı olursunuz?” diye sordu.
TARİHİ YARIMADA SAKİNLEŞMELİ
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, Aksaray mahallesindeki proje çalışmasının orada da yürüdüğünü anlattı. Emniyet garajının olduğu yerlerdeki işletmecilerle konuştuklarını anlatan Cihan, “Oradaki tüm TIR garajlarının, otobüs garajlarının kaldırılması, bir kısmının Alibeyköy otogarına taşınması üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca lojistik merkez yapıyoruz. Süreç devam ediyor. Aslında Tarihi yarımadaya hiçbir şekilde otobüslerin, tırların girmemesi üzerine bir çalışma yürüyor. Öyle olmak zorunda. Tarihi yarımada mükemmel bir yer, değerli bir yer. Dolayısıyla bu adaya aslında tırların büyük otobüslerin, araçların az gelmesi, biraz daha oranın sakinleşmesi, biraz daha o baskıdan kurtulması yönünde çalışmalar devam ediyor.” dedi.