Turizm Öğrencileri Sektöre Kazandırılmalı

Turizm Öğrencileri Sektöre Kazandırılmalı
HG Editör
Posted on Temmuz 13, 2021, 12:54 am
15 mins

İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği programı öğrencilerinin turizm sektörüne olan bakışlarına yönelik fikirlerini siz değerli profesyonellerle paylaşmak isterim.

PELİN TUNA
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

Turizm sektörünün en önemleri paydaşları olan öğrencilerimizin genel kaygılarına bakacak olursak, mezun olduktan sonra iş bulamamak, başka sektörlere yönelmek zorunda kalmak, tecrübesiz olmalarından dolayı kendilerine şans verilmemesi, yeni fikirlere değer verilmediğini hissetmeleri ve en önemlisi kötü deneyimlerle sonuçlanan stajlar olarak sıralayabiliriz. Özellikle turizm meslek liselerinden mezun olan öğrencilerimizin önemli bir kısmı, üniversitelerde turizm bölümlerini tercih etmemekteler. Bunun sebebi geçirmiş oldukları kötü staj deneyimleri. Bugün üniversitelerimize geldiğimizde yine benzer sorunları görmekteyiz. Nitelikli elemana ihtiyacı olan turizm sektörü, stajyerlere gerekli hassasiyeti göstermelidir. Bu demek değil ki öğrencileri çalıştırmasınlar, hatalarını göstermesinler, yanlış anlaşılmak istemem. Ama unutulmamalıdır ki, oteliniz yıldızlarını parlatan, işletmenizin markasını taçlandıran sahip olduğunuz standartlar ve donanımlar değil, kaliteli ve eğitimli personeldir.

Özellikle bir yılı aşkın bir süredir içinde bulunduğumuz pandemi sürecinin yaralarının sarılmaya çalışıldığı, turizm gelirlerinin artmasının beklendiği bu günlerde kalifiye personele duyulan ihtiyaç oldukça fazladır. Akademik bilgi sahibi, prezantabl, misafir ilişkilerini yönetebilecek kalifiye personel ihtiyacı günden güne artmaktadır. Bu sebeple genç turizmcilere fırsatlar tanınıp doğru bir yönlendirme ile kendilerinin tecrübe kazanmaları sağlanmalıdır. Sektörde eğitimli çalışan sayısının artması ile birlikte misafir memnuniyetinde de artış sağlanacağı aşikardır. Sağlanan bu memnuniyet turizm gelirlerine de olumlu yansıyacaktır. Bu bilgiler dahilinde mezun olmuş turizm öğrencilerimizin sektör içerisinde değerlendirilmesi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Sektörde yer alan profesyonellerin mezun olmuş genç turizmcilerin gelişimine ve öğrenmelerine katkı sağlamalarını, onları desteklemelerini bekliyoruz. 

Beyzanur Dilik 

İlk adımı dünyayı gezerek atacağım

Gönül tepelerimde gezinen hayallerime bakınca her geçen gün değiştiklerini görüyorum ve bu yolda her şeyin düşündüğüm gibi gitmeme ihtimalini de kabulleniyorum. Bunun için ‘’Farkındalık’’ son derece önemli ve etkili bir eğitimdir.

Herhangi bir okuldan mezun olsam bile hayattan bu dersi hep alacağım, geleceğimi buna göre şekillendirip her zaman kendime hedefler koyacağım. Tabii ki ilk adımı da dünyayı gezerek atacağım.

Deniz Çağlar Göğüş

Genç turizmcilerin önü açılsın

Turizm mezunu gençler maalesef almış oldukları turizm eğitimden sonra başka sektörlere yöneliyor. Bunun en büyük sebebinin ise, mezun olduktan sonra iş arayan gençlerin sektöre küstürülmesi olduğunu düşünüyorum. Mezun olan turizm mezunları, başvurmuş oldukları pozisyonlarda “tecrübe” dolayısıyla kendilerine sektörde yer bulamadıkları için, mezun olduktan başka sektörlere yönelmek durumunda kalıyorlar. Bu yüzden benim hayalim genç turizmcilerin önünü açmak ve onları mesleğe küstürmemek… Tecrübe edinmek ve gençlerin öğrenebilmelerini sağlamak için onların bu pozisyonları deneyimlemesi ve gözlemlemesi gerektiğini düşünüyorum.

Umarım biz genç nesillerin önü daima açık olur ve yapabileceklerimizi kanıtlayacak fırsatlar bulabiliriz.

Emirhan Kılavuz

Öğrenciler gelecekte turizmi bir üst boyuta taşıyacak

İstanbul Kültür Üniversitesinde Turizm ve Otel İşletmeciliği programında aldığım eğitim, staj yaptığım otel işletmesinde kazandığım tecrübeler sayesinde, mesleğe bakış açım daha yenilikçi ve ileriye dönük oldu. Bu sayede sektördeki düşüncelerim, yeniliğe açık, daha önce yapılmamış ve yaratıcı projelerimi hayata geçirmek hedefim haline geldi. Fakat ülkedeki istihdama bakacak olursak turizm bölümü ve programlarında okuyan öğrencilerin aldıkları eğitim ve stajlar çok önemsenmeyerek, hiç eğitim almamış, teorik bilgisi olmayan personeller ile bir tutulmaktadır. Öğrenciler mezun olduklarında kazandıkları bilgi ve stajda elde ettikleri tecrübelerini operasyona aktarabilmekteler, otelin genel bölüm ve işleyişlerine hâkim olmaktadırlar, bunun bilincinde olan öğrencilerin turizm sektöründe önlerinin açılması gerekmektedir. Turizm eğitimi almış bir birey misafire daha etkili geri bildirimler verebilme kabiliyetine sahip olup, aynı şekilde marka elçiliği yapan misafirlerin memnuniyetlerini de boşa çıkarmaz. Bizim gibi öğrencilerin, gelecek yıllarda turizmi bir üst boyuta taşıyacak olan kreatif turizm kavramını daha iyi anlayabilmekte ve ileride hayata geçirmek için projeler üretebilmektedirler.

Çağla Kurtul

Hayalim bir Resort oteli yukarılara taşımak

Öğrenim olarak turizm sektörünü seçtiğim için çok mutluyum. Mezuniyet sonrasında çalışmaya oteldeki en alt departmandan başlayarak otelin tüm departmanlarına hakim olmak istiyorum. 

Hayallerimde daha önce hiç keşfedilmemiş bir destinasyonu, fazla misafire sahip olmayan bir resort oteli en yüksek seviyelere taşımak var.

Bu hayalimi gerçekleştirdiğim de istediğim kariyer basamaklarına ve ekonomik gelire ulaşacağımı biliyorum. Şuan yolun başındayım fakat insan ilişkilerime, güler yüzüme güveniyorum. Bu işin teorik tarafını ve yabancı dilimi de en üst seviyelere çıkaracağım.

Gülce Yener

Kurumsal işletmelerde staj daha yararlı

Öncelikle herkese merhaba, 

İstanbul kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği programı ikinci sınıf öğrencisiyim. Mezun olmama sayılı günler kala stajımı butik bir otelde tamamladım. Başlamadan önce çok büyük beklentiler içerisindeydim bu işletmenin bana katkısının çok fazla olacağını düşünüyordum. Pandemi koşulları sebebiyle ne yazık ki beklentilerime karşılık bulamadım. Farklı departmanlarda çalışmış olmama rağmen misafir sayısının azlığı sebebiyle departmanlarda elde ettiğim deneyimler bana olumlu yönde olmadı. Bu staj deneyiminde elde ettiğim en büyük çıkarım lise stajımı yapmış olduğum kurumsal olan bir otelde elde ettiğim deneyimin çok daha fazla olmasıydı. Bu sebeple yaşadığım deneyim ve kendi fikrime göre kurumsal bir işletmedeki mesleki gelişim ve katkı diğer otellere göre çok daha fazla olmaktadır. Kendi kariyer planım ise; yurtdışında deneyim elde etmiş, mesleki anlamda gelişmiş bir şekilde ülkeme dönerek meslek hayatıma giriş yapmak istiyorum. Kendime daha yakın hissettiğim insan kaynakları departmanında uzun yıllar çalışmak ve kariyer basamaklarını tırmanmak istiyorum. Belirli bir süre geçtikten sonra ve tecrübeler elde ettikten sonra personellere kariyer eğitimleri vermek istiyorum. Gençler içerisinde turizmci olmak isteyen bireylere ışık olmak istiyorum. Yazımı okuyan herkese çok teşekkür ederim.

Melek Deveci

Yeni mezunlardan deneyim şartı kaldırılsın

Stajımı satış ve pazarlama departmanında gerçekleştirdim. Pandemi süreci içerisindeki marka satış stratejilerini ve izledikleri politikaları yakından görmüş oldum. Pandemi öncesinde nasıl aksiyonlar uygulandığını, şu an ki aksiyonlarla karşılaştırarak aradaki farkları öğrenme fırsatı buldum. Acenteler ile kurulan ilişkileri, piyasa araştırması yapılarak nasıl teklifler sunulduğunu deneyimlemiş oldum.

Kariyerimde gerekli olan tüm eğitimlerimi alıp tamamladıktan sonra turizmde satış ve pazarlama alanında akademik çalışmalar yaparak ve turizm sektöründe aktif saha satışında yer almak istiyorum.

Sektör profesyonellerinden en büyük beklentimiz “Yeni Turizm Mezunu” olan genç turizmcilere işe alımlarda deneyim ve tecrübe şartını kaldırmalarını ve bizleri yetiştirerek destek olmalarını bekliyoruz.

Selin Yıldırım

Akademik kariyer göz ardı edilmesin

Yaşanan mevcut işsizlik sebebiyle turizm sektörüne farklı alanlardan yönelen ve sadece 1-2 aylık (sezonluk) tecrübesi olan insanlar, turizm ve otel işletmeciliği bölüm ve programlarından mezun olmuş, akademik ve teorik donanıma sahip, staj tecrübeleri kazanarak mezun olan öğrencilerin önüne geçmekte.

Üniversite öğrencilerine, okul yaşantıları boyunca iş tecrübesinin kazandırılması, mezun olduklarında bu tecrübe ve akademik bilgiler göz arda edilmeden istihdam sağlanması, turizm sektörünün iyileşmesine olanak sağlayacaktır. 

Ayrıca ülkemizde kullanılan her şey dahil sistemden çıkılarak mevcut turizm sektöründeki yaratıcı turizm eksikliği gözetilerek planlamalar yapılmalıdır. Bu planlamalar ve turizm sektörünün geliştirilmesi eğitimini tamamlamış, araştırmacı, yeniliklere açık, bilgilerini sektörde uygulayabilen ve kendi gibi yeni jenerasyonlara ayak uydurabilen turizm mezunları ile yapılabilir.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Gençliğe dev hizmet

Üniversitesinin Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, gerçekleştirdiği eğitimlerle sektör profesyonelleri ve öğrencileri bir araya getirmeye devam ediyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği program öğrencileri, iki yıl boyunca aldıkları teorik eğitimi, uygulamalı dersler ve stajlar ile destekleme fırsatı yakalıyorlar. Turizm sektörünün geleceği olan öğrencilerin eğitimi hem üniversite hem de turizm sektörü açısından çok önemli bir konu olduğunun bilincinde olan okul yönetimi, turizm alanında eğitim kalitesinin arttırılmasına yönelik birçok çalışma yapıyor. 

Sektör profesyonelleri ile öğrencilerin bir araya getirildiği eğitim çalışmalarına hız veren İstanbul Kültür Üniversitesi, öğrencileri, sektörün önde gelen kişi ve kuruluşları ile henüz eğitim aşamasında bir araya getirip farklı bir bakış açısı kazanmalarına yardımcı olmaya, farkındalık yaratmalarını sağlamaya ve buna bağlı olarak kalitenin artmasına katkıda bulunmaya özen gösteriyor. 

CONCIERGE: ŞEHRİN ALTIN ANAHTARLARI

Günümüz gezginleri hızla dijitalleşmeye devam ederken, tavsiye ve deneyim tasarlama konusunda bir yazılım yerine Concierge’lere güvenmeye devam ediyorlar. Hikâyesi 17. Yüzyıla kadar dayanan Otel Concierge’leri, bugün dünya çapında 4000’den fazla üyesiyle birbirlerine sıkı sıkıya bağlılar. İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Öğretim Görevlisi Cenk Caner moderatörlüğünde, Les Clefs d’Or International Yönetim Kurulu Başkanı, Swissôtel The Bosphorus İstanbul Head Concierge Adnan Öner, Les Clefs d’Or International Eğitim Komitesi Direktörü, Ajwa Hotel Sultanahmet Head Concierge Kerem Katıoğlu, Les Clefs d’Or International Genel Sekreteri, CVK Park Bosphorus Hotel İstanbul Concierge Ömer Sarıoğlu ile concierge ve şehre dahil turizm elçiliğinin günümüz dünyasında nasıl daha etkili yapıldığının konuşulduğu ve öğrencilerin keyifle katıldığı bir eğitim gerçekleştirildi. 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.