İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Öğrencileri Anlatıyor:
NEDEN TURİZM?
YKS sınav sonuçlarının açıklandığı ve birçok öğrencimizin heyecanla tercih araştırmaları yaptığı bu günlerde, İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği programı öğrencileri turizm programlarını/bölümlerini seçmek isteyen arkadaşlarına önerilerde bulundular.
Melek Deveci
Turizm endüstrisi sürekli değişkenlik gösteren ve gelişen bir altyapıya sahiptir. Bu süreç içerisinde sürekli genç kuşaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Turizm meslek lisesi çıkışlıysanız bunu bir fırsata çevirip almış olduğunuz teorik ve uygulamalı eğitimlerinize üniversiteli olarak devam edebilir daha sağlam adımlarla ilerleme şansına sahip olup, sektörde kariyer yaparak gelecek nesillere de yön verebilirsiniz.
Neden turizmi seçtin sorularıyla çok sık karşılaştım. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili 4 mevsimi yaşayan bir ülke olduğunu düşünürsek turizm; adeta bacasız bir sanayi olan, döviz girdisi ve çıktısı elde ettiğimiz, ekonomiye olumlu katkısı olan ve istihdama katkı sağlayan bir sektördür. Turizmin dolaylı yollardan ise birçok sektöre katkısı bulunmaktadır. Günümüzde turizm sektörünün en önemli sorunlarından bir tanesi “kalifiye personel” eksikliğidir. Bu sorunun önüne geçilebilmesi için turizm akademisyenleri ile turizm sektör profesyonellerinin iş birliği yapması gerekmektedir. Kalifiye personelin turizmde marka değerinin artmasına, misafirlerin memnuniyetine, otellerin yıldızlarının parlamasına ve en önemlisi de Türkiye turizminin her alanda daha da başarılı olmasına olumlu katkıları vardır.
Dünyada bilim ve teknoloji ilerlerken yapay zeka kullanımı artmakta ve içinde bulunduğumuz yüzyılda her geçen gün teknoloji önemli bir unsur haline gelmektedir. Turizm; emek gücünün yoğun olduğu ve insanlara ihtiyaç duyulduğu meslek gruplarından birisi diye düşünüyorum. Ne kadar dijitalleşme olsa da, teknoloji turizm sektörüne ne kadar entegre edilse de insani ilişkilerin, güler yüzün turizm sektöründe hep bir adım önde olması; turizmde insan faktörünün önemini göstermektedir.
Üniversitede Turizm sektöründe yer almak isteyen arkadaşlar için üç nesil turizmci bir ailenin ferdi olarak bu sektörün tüm zorluklarını gören ve yaşayan birisi olarak tavsiyem; etrafınızdaki insanlar sizin çok zor bir meslek seçtiğinizi söyleyecekler fakat mesleğinizi ve işinizi severek, isteyerek yaptığınız takdirde gerçekten zorlu yanlarını görmeyeceksiniz. Bu sektörde okuyacak öğrenciler için tercih edecekleri okul çok önem taşımaktadır. Çünkü kendim de araştırma yaparken birçok devlet ve özel üniversiteyi eleyerek İstanbul Kültür Üniversitesi’ni tercih ettim.
Neden derseniz? İstanbul Kültür Üniversitesinde Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde almış olduğum eğitimleri diğer üniversitelerde ayrı ayrı bölümlerde verirken burada otel işletmeciliği ve yiyecek içecek eğitimini aynı anda alma fırsatı buldum. Araştırdığımda ise özellikle akademik kadrosu ve sektör içerisinden ders veren hocalarının olması karar vermemde etkili oldu. Okuduğum süreç içerisinde Program Başkanımız Pelin TUNA’nın da biz öğrencilerine gerek kendi çevresi ile gerekse okulumuza seminer için davet ettiği misafirler ile eğitimimiz için büyük katkılarda bulunduğunu belirtmek isterim. Uygulamalı zorunlu staj sürecinde ise gerek program başkanımız gerek sektörden hocalarımız olsun bu konuda bağlantılarını ve desteklerini biz öğrencilerinden eksik etmediler.
Çağla Kurtul
Öncelikle aday öğrenciler için Turizm ve Otel İşletmeciliği programını ele aldığımızda her gün yeni şeyler öğrenebilecekleri ve birçok yeniliği bir arada barındıran bir bölüm olduğunu göreceklerdir. Çeşitli milliyetlerden farklı karakterde birçok insanla iletişim içinde olabileceğiniz bir bölüm. Mezun olduktan sonra çalışmaya başladığınızda gerçekten istekliyseniz ve azimle yılmadan çalışıyorsanız, bir otelde konumunuzu (unvanınızı) hızlı bir şekilde yükseltme avantajına da sahipsiniz. Hayalleriniz üst seviyelerde yer almak ise muhakkak lisans veya ön lisans mezunu olmanız ve yabancı dilinizin kuvvetli olması sizi birçok rakibinize göre avantajlı kılar. Turizmci olmak için okumaya gerek yoktur vb. birçok yorum vardır fakat bu öneri sizin sadece kısa süreli işinize yarar. Turizm sürekli büyüyen ve gelişen bir sektördür. Turizm ve Otel İşletmeciliğinde uzmanlaşmış ve yükseköğrenim görmüş bireylere ihtiyacı vardır.
Turizm ve otel işletmeciliği programında önemli olan bir konu da üniversite seçimidir. İstanbul Kültür Üniversitesi özellikle turizm eğitimi konusunda alanında en iyisidir!!! Ve biz turizm öğrencilerine burs olanakları, alanında uzman sektör profesyonelleri tarafından verilen dersler, güçlü sektörel işbirlikleri, ücretsiz sertifikalı eğitimleri, Çift Anadal (ÇAP) imkanı, Erasmus ile yurtdışı imkanı ve uygulamalı dersleri ile birçok fırsat sunmaktadır.
Deniz Çağlar Göğüş
Neden turizm seçmeliyiz sorusuna bir yanıt aramak istiyorsanız buna benim ve üst düzey turizmcilerin bakış açısıyla baktığımızda ‘Dünyayı gezmeden dünya insanlarını tanımak ve dünyayı gezmek yeni yerler görmek olacaktır.’ Zira bir turizmci olarak her milleti ve kültürü yaşadığınız ortamda tanıyabilme şansınız vardır. Bu da size bir ayrıcalık katacaktır.
Size belki de “üniversite mezunu olmanıza gerek yok” diyebilirler ancak hedefiniz yüksekse üniversite mezunu olmak, fırsatlara açılan kapıdır.
Turizm otelcilik; kriz yönetimi, ikna kabiliyeti, yabancı dil, problem çözme becerisi, diksiyon, iletişim yeteneği, pozitif bakış ve davranış yetenekleri kazanabileceğiniz bir meslektir. Kısacası kendinizi tanıyabileceğiniz bir meslektir. Her şey bir yana bu mesleği öncelikle sevmeniz gerek… İnsanlara, çocuklara, dil, din, ırk ayırt etmeksizin her sınıf insana hizmet etmek sizi mutlu etmeli.
Burak Bayram Dursun
Turizm; hayata erken atılımdır.
Gençlerimiz günümüzde gelecek kaygısı ile karşı karşıya iken turizm çatısı altında birçok meslek hakkında fikir sahibi olup; konaklama işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, seyahat acenteleri gibi birçok alanda çalışma fırsatı yakalayabiliyorlar.
Bir hizmet sektörü olan turizmi mecbur olduğunuz için yapmanız mümkün değildir. Bence bu sektörü sevmelisiniz. Yorucu, yüksek tempolu bir iş ve bir o kadar da zorluklarla karşılaşılırken kaliteli bir hizmet sunmak kolay değildir. Bu işe ne zaman sevginizi katarsanız o zaman emeğinizin karşılığını alırsınız, çünkü önceliğimiz insan ve memnuniyet sağlamaktır. Herkesi memnun etmek bence işçilikte dokunulan usta eli gibidir.
Turizmin temelleri her ne kadar lisede atılsa da, bunu üniversitede sürdürebilmek ve özellikle de İstanbul Kültür Üniversitesi gibi Türkiye’de turizm sektörüne birçok altın insan kazandırmış, eğitici ve güçlü networkleri ile bir nevi turizm gençlerinin gelecek basamaklarını en tepeye çıkartan bir okulda olmak gençler için umut verici olmaktadır.
Selin Yıldırım
Turizm; dünya üzerinde kültürel etkileşimi, sosyalleşmeyi ve bilgi aktarımını sağlarken kişilere meslek ve kariyer imkanı sağlayacak en güzel alan olabilir.
İnsan ilişkilerinde iletişime önem veren, güler yüzlü, sabırlı, anlayışlı, sosyal deneyimlere açık, araştırmacı, kendini geliştirmeyi seven, sorumluluk sahibi ve takım çalışmasına yatkın olan kişiler turizm sektörünü tercih edebilir ve mesleki doyum sağlayabilirler. Üniversitelerin turizm ve otel işletmeciliği bölüm/programları verdikleri eğitim ve staj imkanları ile turizm sektörüne bilgili, ilgili, donanımlı personeller kazandırır. Üniversitede alınan eğitimler, katılınan seminer ve programlar öğrencilere mesleki yaşama adım atmadan önce teknik tecrübe kazandırırken kendilerine de farklı bakış açıları ile problem çözme becerileri kazandıracaktır. Farklı kültürlerle iç içe olmayı seven, kendini geliştirirken aynı zamanda bu sektörde çalışmak isteyen öğrenciler turizm ve otel işletmeciliği programlarını tercih edebilirler. Yabancı dillerini geliştirmeleri, güncel turizm haberlerini ve teknolojik gelişmeleri takip etmeleri, otomasyon programlarını kullanmayı öğrenmeleri turizm öğrencilerinin kendilerini turizm alanında geliştirmelerine katkı sağlayacaktır. Turizm sektörünün sadece otelcilik ile sınırlı olmaması farklı rekreasyon ve etkinliklere yer vermesi mesleki açıdan farklı imkanlar sunmaktadır. Öğrenciler ilgilerine ve yeteneklerine yönelik olan departmanı seçebilirler. İş çeşitliliği açısından turizmin çok zengin bir alan olduğu göz ardı edilmemelidir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Hakkında
Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu geniş bakış açısına sahip, profesyonel nitelikli, kültürlü, ülkesini iyi bir biçimde temsil edip tanıtabilecek, turizm ve kültür konu alanlarında çağın gerektirdiği kavramlara hakim, gelişmeleri takip edip kendi konu alanında uygulayabilen kişiler yetiştirmeyi amaçlayan 4 yarıyıllık bir ön lisans programıdır.
İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nda, konunun uluslararası özelliği dikkate alınarak öğretim dilinin İngilizce ağırlıklı Türkçe olması uygun görülmüştür. Yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmayanların veya fikrini İngilizce anlatmakta güçlük çekenlerin, bir yıl süreyle hazırlık okuluna devam etme olanakları mevcuttur.
İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ile öğrencilerin, uluslararası düzeyde yeterli, bilimsel ve rasyonel düşünebilen bireyler olmaları sağlanmaktadır. Programda derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Öğrenciler bu faaliyetlerin en az % 70’ine katılmak durumundadır.
İKÜ Meslek Yüksekokulları Programları’ndan mezun olan başarılı öğrencilerin, örgün öğrenim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM tarafından yürütülmektedir. Sınavdan başarılı olmaları durumunda; İşletme, İktisat, Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Rehberlik Programlarına dikey geçiş yapabilirler.
İKÜ Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı mezunları, oteller, tatil köyleri gibi turizm yatırımlarında istihdam edebilecekleri gibi, turizm bilgi büroları, seyahat acenteleri ve tur operatörlüğü bürolarında da çalıştırılabilirler.
OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN