Ciğerimiz Yandı

Ciğerimiz Yandı
Hakan ARSLAN
Posted on Ağustos 15, 2021, 12:32 am
5 mins

Geçtiğimiz hafta sürdürülebilir turizmin gelecek nesillere aktarılmasında ne kadar büyük bir öneme sahip olduğundan bahsetmiştik. Son günlerde devam eden orman yangınlarıyla birlikte Muğla’da 5 bölge orman yangınları ile mücadele ediyor. 47 ilde çıkan 240 orman yangının 235 tanesi söndürülürken, çıkan yangınlar neticesinde 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Ormanlar harici 59 mahalledeki yanan ev, ahır, depo, iş yeri, tarım alanları ve ölen hayvanlarla ilgili ekonomik kaybın en az 1 milyar TL olduğu ön görülmektedir. 2’si orman işçisi 7 kişi ile binlerce yaban hayvanı ve köylülere ait hayvanlar da yangında öldü. Doğal yaşam ve turizm için bu kadar büyük bir öneme sahip olan ormanlarımızın ve canlılarımızın bu şekilde zarar görmesi hepimizi oldukça üzdü.

Yaşadığımız bu yangınların bizleri üzmesinin yanı sıra bu tarz bir durum ile karşı karşıya kalınması durumunda ne kadar çaresiz kaldığımızı da ortaya koydu. Maalesef terör ve kundaklama şüphesi ile beraber küresel ısınma neticesinde dünyanın çeşitli yerlerinde orman yangılarına rastlanıldı. Doğaya insanoğlu olarak vermiş olduğumuz zararlar neticesinde doğa bize bunun yansımalarını en ağır şekilde yaşatıyor. Yaşadığımız orman yangınlarında birçok bitki türünün yanmasının yanı sıra gibi birçok hayvanda bu yangında zarar görerek yaşamlarını yitirmişlerdir.

Bundan sonraki süreçte bu tarz felaketlerle karşılaşmamak adına bir takım önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum. Aşağıda bu maddeleri sıralayacak olursak;

  • Öncelikle mevcutta Türk Hava Kurumuna ait olan yangın söndürme uçaklarının bir an önce modernize edilip çalışır halde sabit bir ekiple hizmet vermesi gerekmektedir. Bu tarz yangın durumlarında hızlı bir şekilde müdahale yangının başlangıcında önlenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.
  • Yine yangın durumlarında akıllı sensörler vasıtasıyla ve dedektörlerle hızlı bir biçimde bilgi akışı ekiplerle sağlanabilecektir.
  • Ormanlar içerisinde yakılan mangallara, ateşlere, sigara izmaritlerine maksimumda dikkat edilerek söndürülmesi sağlanmalıdır.
  • Devletin konuyla ilgili olarak hızlı bir şekilde ilgili konuda kanunlar çıkararak ormanlara, doğaya, çevreye ve hayvanlara zarar veren kişi veya kişilere en ağır yaptırımı uygulaması gerekmektedir.
  • Tema gibi kurum ve kuruluşlara destek verilerek hızlı bir şekilde yangında zarar gören yerlere yeni fidanlar dikilerek yangının yaraları sarılmalıdır.
  • Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalıdır.
  • Ormanların içerisinde yangın gözetleme kuleleri yapılarak yangın çıkma riski yüksek olan yaz aylarında ormanlarda motorize yangın ekipleri bulundurulmalıdır.
  • Yangın riskinin yükseldiği mevsimlerde gerek duyulması halinde ormana giriş ve çıkışlara sınırlandırılma getirilmelidir.
  • Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Atılan cam kırıkları güneş ışıklarıyla birlikte yangınlara sebep olabilmekte, yanıcı maddelerin kesinlikle ormanlara atılmaması gerekmektedir.
  • Orman yangınlarında görev yapacak personele ve o bölgede yaşayan yerel halka yangınla mücadele konusunda gerekli eğitim ve bilgilendirme yapılmalıdır.
  • Yangına hızlı ve zamanında müdahale yangınların daha henüz büyümeden söndürülmesini sağlamaktadır. Bir yangın durumunda 177 yangın ihbar hattına zaman kaybetmeden haber verilmelidir.

Umarım yukarıdaki belirtmiş olduğumuz maddelere tüm bireyler olarak önem gösterip bir daha bu kadar acı bir tablo ile karşı karşıya kalmayız. Ve bir daha asla böyle bir felaket yaşamamak dileğiyle…

OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN
Paylaşmak Güzeldir
Hakan ARSLAN
Sakarya Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümünde lisans eğitimini ve yine aynı üniversitede Üretim Yönetimi Pazarlama Yüksek Lisansı, Turizm İşletmeciliği Doktora programlarını tamamladı. Sektöre The Marmara Taksim'de (? Yıl) satış departmanında başlayarak sırasıyla 2011-2016 seneleri arasında Sheraton Çeşme, Jasmine Court Kıbrıs, Radisson Blu Pera ve Wyndham Grand Levent gibi zincir otellerde Satış Pazarlama departmanında yöneticilik pozisyonda görevler yaptı. Sırasıyla Renaissance Istanbul Polat Bosphorus, Hilton Bakırköy ve Strada Tour seyahat acentasında Satış Pazarlama Direktörlüğü görevlerinde bulundu. 2018-2020 seneleri arasında Nişantaşı Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümünde Öğretim görevlisi olarak akademisyenlik yaptı. Son olarak 2020 senesinin başında kendi kurmuş olduğu HZM Turizm Otelcilik ve Danışmanlık firmasında Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra Sheraton Bishkek otelinde İş Geliştirme Direktörlüğü görevini sürdürüyor.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.