Öncelikle pandemi döneminde en büyük sıkıntıyı yaşayan turizm paydaşlarından ilki eğitimciler ve genç turizmciler oldu.
Dünya Turizm Günü’nde özellikle bu yazımda turizmci paydaşların ve sektörümüzün yaşamış olduğu sıkıntıları dile getirmek istedim. Öncelikle pandemi döneminde en büyük sıkıntıyı yaşayan turizm paydaşlarından ilki eğitimciler ve genç turizmciler oldu. Pandemi nedeniyle uygulama yapabilme fırsatı bulamadan birçok genç turizmci sektöre başlamak durumunda kaldı. Bununda iş gücü kalitesi ve donanımını olumsuz şekilde etkilediğini belirtebilirim. Bu sene yüz yüze eğitimle geri dönüşle pandemi döneminde yaşadığımız eğitim kayıplarının ek dersler ve sektörel buluşmalarla birlikte kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Otel ve acentelerin staj konusunda okullarla iş birliğine giderek nitelikli iş gücü yetişmesine katkıda bulunmaları gerekmektedir. Nitekim sektörümüzün bir diğer sorunu nitelikli personel ihtiyacı ve pandemi ile birlikte süre gelen maaşların düşüklüğü olduğunu söyleyebiliriz. Artan enflasyonist baskı ile birlikte turizm sektöründe çalışan nitelikli personel başka sektörlere geçiş yaparak mevcut işlerini bırakarak sektör değiştirmişlerdir. Bu sebeple kalifiye eleman sorunun büyük ölçüde arttığı görülmektedir. Maalesef daha önceki yıllarda da yaşanan krizlerin faturası yine turizm sektöründe çalışan kişilere kesildi. Üniversitelerimizdeki doluluk oranlarına bakıldığında turizm bölümlerine olan ilginin azaldığını söyleyebilirim. Açlık sınırının 3300 TL, fakirlik sınırının 9900 TL olduğu günümüzde azalan maaşlar ve yaklaşık 2 senedir yapılmayan maaş artışı ve düzeltmelerle birlikte insanların sektöre olan bakışı ve çalışma isteği azalmıştır.
Bunun yanı sıra özellikle münferit ve lüks segment turistlerin ülkemize gelmeye başladığını gözlemlerken Mice sektörünün hali hazırda sıkıntılarının devam ettiğini gözlemlemekteyim. Her ne kadar hibrit toplantılar bu dönemde ön plana çıksa da maalesef yeterince toplantı ve incentive işler istenildiği düzeylere gelememiştir. Acentelere gerekli teşvikler bu dönemde maalesef verilmemiştir. Vergi yapılandırılması, uzun vadeli geri ödemesiz düşük faizli krediler acenteler için önemli destek kalemleri olabilir. Türsab’ın bu konuda daha çok acentelerle iletişimde kalması ve acentelerin problemleri konusunda çözüm üretmesi gerektiğini düşünüyorum. 2021 senesinin hemen başında toplanmaya çalışılan üyelik aidatları bu sene içinde askıya alınabilirdi diye düşünmekteyim.
Ülke politikası olarak turizm sektörüne daha büyük önem göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Dış ödemeler dengesine büyük katkılar sağlayan bu sektörün olması gereken yerde olmadığına inanıyorum. Tüm dünyada 3 trilyon dolarlık bir gelire sahip olan turizmden almış olduğumuz pay bulunduğu coğrafya, kültürel ve dini avantajlara rağmen düşük kalmaktadır. Özellikle 80’lerde yapılan Turizm Teşvik Kanunu ve akabinde yapılan 5’er yıllık kalkınma planları gibi planlar yapılmalı ve bunlar hayata geçirilmelidir. STK’lar ve sektör temsilcileri ile sık sık bir araya gelip sektörün nabzının tutulması gerektiğini düşünüyorum.
Son olarak bu sektöre çok büyük emekler vermiş, onlarca sene harika fotoğraflar çekmiş olan Halil Tuncer abimizin de sevenlerine baş sağlığı dilemek istiyorum. 1980 senesinden beri tüm dünyada kutlanan turizmciler için bu özel günde bende sektöre büyük emek ve katkıları olan başta turizmci büyüklerimiz olmak üzere tüm turizmci dostlarımızın Dünya Turizm Günü’nü en içten dileklerimle kutlarım.
Umarım bu sene tüm turizmciler için keyifli ve karlı bir sezon olur.
En içten saygı ve sevgilerimle.
OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN