Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Turistik Otelciler Derneği’nin (ANTOD) ekim ayı toplantısında dernek yöneticileri ve üyeleriyle bir araya geldi. Sektör temsilcileri, barınma sorunu yaşayan öğrencileri otellere yerleştirerek turizm sektörüne destek olduğu için kendisine teşekkür ederken, Yavaş da, “Şu anda 5 bin öğrenciye bakıyoruz. Bir yönetici olarak, ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmalıyız diye düşündük” dedi ve o da otellere teşekkür etti.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Turistik Otelciler Derneği’nin (ANTOD) ekim ayı toplantısına katılarak, derneğin yönetim kurulu ve üyeleriyle buluştu. Yavaş, Başkentin başta belediye olmak üzere önde gelen yöneticilerinin de katıldığı toplantıda, Ankara’da turizmin geliştirilmesi amacıyla Ulus, Ankara Kalesi ve çevresinde devam eden çalışmalar hakkında turizm sektörü temsilcilerine bilgi verdi.
YAVAŞ: TURİZMİN GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Konuşmasına Japonya ve Kore büyükelçileriyle termal sağlık turizmi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek başlayan Mansur yavaş, çalışmaların pandemi nedeniyle yarım kaldığını söyledi. Önümüzdeki günlerde emekli Türk ve İskandinav ülkeleri büyükelçileriyle birlikte termal turizmin geliştirilmesi konusunda bir toplantı yapacaklarını belirten Yavaş, kültür turizmi açısından Ankara ve çevresinin Kapadokya, Konya ve Bursa ile değerlendirilebileceğini belirtti. Yavaş şunları söyledi.
“Kültür turizmi açısından Kale’de birinci etap bitti. İkinci etabın ihalesi yapıldı ve çalışmalar başladı. Kendi dönemimiz içinde Kale’nin tümünü bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yine Ulus civarında sebze halini yenilemek için bütün izinleri aldık. Modern Çarşı’nın yerine, oradaki esnafı prefabrik bir yere taşıyıp yelerine orijinaline sadık kalarak yenisini yapacağız. Modern Çarşı’nın arsasının bulunduğu yerde de ‘Ankara Modern’ adıyla yaptığımız çalışmayla kültür merkezi planlandı. Her şeyi hazır. Anafartalar Çarşısı ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Ulus’un eski binalarıyla ilgili, heykelin arkasındaki ve solundaki binalarla ilgili çalışmalar da hızla ilerliyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün olduğu binayı da bir turizm firması 5 yıldızlı otel yapmak için bize başvurdu. Ben de çok sıcak bakıyordum. Çünkü oraya vasıflı turistler gelmeye başladığı andan itibaren Ulus’un demografik yapısı da değişecekti. Ulus’taki otellerin birçoğu da mecburen turizme yönelecekti ve Ulus yaşanabilir hale gelecekti ancak olmadı. Biz de orayı canlandırmak için EGO’yu taşıyoruz.”
CUMHURİYET DÖNEMİ ESERLERİNİ AYAĞA KALDIRIYORUZ
Başkent turizmini canlandıracak ve gelecek nesillere kent kültür ve tarihini unutturmayacak projeleri hayata geçireceklerini belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, “Tarihi kent merkezimizi oluşturan cumhuriyet dönemi eserlerinin de ayağa kaldırılması için yaptığımız çalışmalar var. Zafer Çarşısı’nın altındaki 60 dükkanımız boş. Arkasında bir mağazamız var, kirası bitmiş. Artık kitap kafeler meşhur oldu. Gençleri Kızılay’a çekmek için, buraya kitap kafe yapmayı planlıyoruz. Bir yerin kullanılabilmesi için canlanması lazım. Yoksa Kızılay da Ulus gibi çöküntü olacak. Gençlik Parkı’nda bunu yaptık. Ulus’u ayağa kaldırabilirsek, turizme açarsak bir değişim olacak. Sizler de daha fazla istifade etmeye başlayacaksınız. Çalışmalar yüzde 90 oranında tamamlandı. Tahmin ediyorum 1-2 yıl içinde yapılacak. Hayvanat Bahçesi’nin bulunduğu yere dijital hayvanat bahçesi ile birlikte 900 dönümlük bir rekreasyon alanını değerlendireceğiz” diye konuştu.
TURİZMCİLERDEN YAVAŞ’A, YAVAŞTAN TURİZMCİLERE TEŞEKKÜR
Sektör temsilcileri, üniversite okumak için geldikleri Ankara’da barınma sorunu yaşayan öğrencileri otellere yerleştirerek hem onların sorununu çözen hem de turizm sektörüne de katkı sağlayan Mansur Yavaş’a teşekkür etti. Yavaş bu konuyla ilgili olarak da şunları aktardı: “Caminin bahçesinde 3-4 kızı görmüşler. Sormuşlar, ‘Ne yapıyorsunuz’ diye. Kalacak yerleri yok. Okul için gelmişler. Baktık durum basit bir şey değil. Hemen bir çağrı yaptık. 700, 1700 kişi derken 8 bin 100 öğrenci başvurdu. Bunların birçoğu okulu bırakmayı düşünüyordu. Çoğu da yedek olduğu için panik haldeydi. Fiili olarak 5 bin öğrenciye bakıyoruz şu anda.
Bir yönetici olarak, o anda ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmalıyız diye düşündük. Bu konuda otellere de teşekkür ediyoruz. Büyük oranda da sahiplenildi. Bunu da bir sosyal sorumluluk projesi haline getirdik. Bu süreçte biriken paranın 3’te 1’ini bir iş adamı ödedi, kalanı için görüşüyoruz. Artık kent birbirini sahiplensin. Bize başvurup açıkta kalan yok. Sabah bile 18 kişi gelmişti. AŞTİ’de karşılıyoruz, belediyeye getiriyoruz. Kahvaltısını yaptırıyoruz, yerine yerleştiriyoruz”
FUAR ALANINI TEK BAŞIMIZA ÜSTLENMEYE HAZIRIZ
ANTOD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Yavaş, Akyurt’ta yapımı yılan hikayesine dönen Fuar ve Kongre Merkezi’nin son durumu ile ilgili olarak müteahhitle mahkemelik olduklarını aktardı. 5-10 yıl sonrasını düşünmek gerektiğini vurgulayan Yavaş, “Belediyenin 80 dönümlük yeri var. Yapacaksak yapalım, yapmayacaksak hisselerinizi devredin ben büyükşehir olarak yapayım, dedim. Hala aynı sözümüzdeyiz. Bu davalık durumu beklemişlerdi, sonuçlandı. Müteahhitle işimiz bitiyor. İlk toplantıda tekrar söyleyeceğim. Belediyemizin bunu yapacak gücü var. Geciktikçe maliyeti artıyor. Tek başımıza üstlenmeye hazırız. Ortaklar ‘tamam’ derse bir an evvel ihalesini yapıp, projesi hazır zaten, çalışmalara başlayacağız” diye konuştu.
ANKAPARK’ın dava süreci ile ilgili de bilgi veren Yavaş, “Alabilirsek orayı bir şekilde çalıştıracağız. Bizim başka projelerimiz de vardı. 81 İl Anadolu Bahçesi gibi, İller Fuarları gibi çalışmalarımız vardı. Belki oradaki oyuncak sayısını azaltarak, hayvanat bahçesiyle birleştirerek büyük bir alan haline getirebiliriz. Para bizim paramız sonuçta, orayı da değerlendirmeye çalışacağız” dedi.
AŞTİ’nin yenilenmesi ile ilgili bir soruya ise, buradaki çalışmanın mart ayında bitmesi hedeflendiğini belirterek yanıt veren Yavaş “Üstüne güneş enerjisi yapılıyor. Havaalanı gibi olacak. İnşallah oradaki çığırtkanlara da son vereceğiz. Ayrıca, dijital olarak da orayı güçlendiriyoruz. Başka bir sistem de düşünmüyoruz; Doğu-Batı garajı gibi… Eskiden ihtiyaçtı ama şu anda hızlı trenin de devreye girmesiyle bulunduğu yeri iyi diye düşünüyoruz” dedi.
Başkan Yavaş’ın turizmcilerin sorularını yanıtlamasının ardından Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, ANTOD üyelerine Ulus, Ankara Kalesi ve çevresinde yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı bir sunum yaptı.
OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN