TURİZM SEKTÖRÜNDE KADININ TILSIMI

TURİZM SEKTÖRÜNDE KADININ TILSIMI / Neslihan Sabuncu AKCAN / Gimat Hotel Yönetim Kurulu Başkanı / ATİD Denetim Kurulu Üyesi
Hotel Gazetesi
Posted on Mart 08, 2022, 10:46 am
7 mins

Neslihan Sabuncu AKCAN / Gimat Hotel Yönetim Kurulu Başkanı / ATİD Denetim Kurulu Üyesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

100 yılı aşkın bir süredir kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, Turizm Sektörüne yön veren kadınlara bu özel günün kendileri için anlamını, önemini ve duygularını sorduk. Aldığımız yanıtlar ve görüşler gösterdi ki, en çok Turizmi etkileyen onca krize rağmen, hala Türkiye’nin lokomotif sektörü Turizm ise bunu her kademesinde çalışan turizm kadınlarına borçluyuz. İşte Turizm kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları

TURİZM SEKTÖRÜNDE KADININ TILSIMI

Neslihan Sabuncu AKCAN / Gimat Hotel Yönetim Kurulu Başkanı / ATİD Denetim Kurulu Üyesi

‘Kadın ne yaparsa en güzelini yapar’ sözüyle başlamak isterim. Turizm işletmelerinde kadının fark yaratan etkisi kendi doğasına özgü detaycılığında gizlidir aslında. Sektörde kadın emeğinin yoğunlaştığı bölümler olan kat hizmetleri, yiyecek, içecek ve ziyafet dışında, idari ve yönetici pozisyonlarında da kadın vizyonuna daha çok yer verilmelidir. Özellikle dış ilişkilerde, paranın ve giderin kontrolünün sağlanmasında kadın gücünün en yüksek potansiyelinde kullanılması sektöre çok katkı sağlar.

Turizm sektöründe kadınların daha da görünür olabilmesi için başta cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek gerekir. Güçlü ve dinamik kadın nüfusuyla, sektörün kalkınması yönünde her iki cinsiyetin hükümet politikalarında eşit şartlarda var olması yerinde olur. Sektör içi oluşumlarda ve devlet desteği yönetiminde kadınlar da yerlerini almalıdır. Var olan uygulamaları takip eden değil, yeniden kurgulayan ve yaratan konumunda durmalıdırlar. Bu da beraberinde eşit şartlarda sorumluluk sahibi olma ve aynı oranda kazanma imkanı verir.

Ayrıca kadının girişimcilik ruhu, turizmde yaratıcılık ve risk alabilme becerilerini destekler. Yeniliğin özü olarak kabul edilen bu kabiliyet, işletmelerin iç bünyesinde ve sektörde eldeki kaynakları optimum seviyede kullanma gücü yaratır. Ülkemizin farklı bölgelerinde, kadın liderliğinde sürdürülen vakıf ve misafir evi projelerini artırarak, yöresel kaynak kullanımından kazanılan gelirle, ait olduğu yerde yeni turizm alanları açarak, kırsal turizmi daha da yükseltmek mümkün olur.

Turizm personeli ve yöneticisi eğitimlerinde de en büyük katkı kadın iş gücüyle sağlanmaktadır. Sektörün eğitimle bağlı alanını büyük bir özveriyle açan ve sürdürülebilir kılan kadın eğitmenler daha çok desteklenmeli, ek bütçeler yaratarak bu eğitimlerin sayıları artırılmalıdır. Bünyesel ve sektörde köklü değişim bu eğitimlerde başlar, süreklilik kazanır ve mucizeler yaratır.

Turizm sektöründeki müşteri memnuniyetini artırmak ve sürekli kılmak için, TÜROB’a göre ülkemizde %35 civarında olduğu söylenen kadın istihdamının artırılmasını hedefleyen programlar geliştirilmelidir. İşletmelerin lider kadrolarında daha çok kadın sesinin olması, şirket performanslarını artırmaktadır.  Ayrıca dürüstlük ve adalet değeri yüksek olan kadının, yönetici konumundaki varlığı işletmelerdeki karlılığı da yükseltmektedir. Yönetim kurullarında kadın sayısı fazla olan şirketler çok daha başarılı ve güçlüdür. Bu işletmeler personelinin doyumu ve tatmini açısından da tercih edilen işveren konumundadır. Bu sayede, ziyaretlerinde aynı personelden hizmet almak, sürekli gelen müşteriyi de memnun etmektedir.    

Yukarıda bahsettiğim şirket profiline en güzel örnek, Yönetim Kurulu Başkanlığını son üç senedir başarıyla yaptığım Gimat Otel yönetimidir. Biz yönetim kurulunda beş kadın olarak, küresel salgının ve ekonomik krizin yarattığı zorluklara rağmen, kısıtlı bütçeyle, çalışan ve müşteri memnuniyetini önceliğimiz görerek Yenimahalle bölgesindeki otelimizi yönetiyoruz. Gücümüzü en başta iç bünyedeki sağlam kadrolaşmamızdan, sonrasında bölgemizdeki otellerle karşılıklı katkı sağlayan iletişimimizden ve ATİD’in Ankara ve ülkemiz genelinde bizlere verdiği destekten alıyoruz.

Turizm hareketliliğinin, her alanda daha çok kadın emeğine ihtiyacı var. Kadının mesleki ve toplumsal alandaki kalkınmaya etkisi çok yüksek. Yönetim kadrolarında, karar verici ve kontrol edici konumlarda daha çok kadın çalışması için eğitim ve destek programları geliştirmek, beraberinde yaşamın her alanında istenen cinsiyet eşitliğini de getirecektir. Ancak bu sayede ülkemizde turizm sektörü daha da gelişir ve dünya sıralamasında hak ettiği yere oturur.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.