OLDCİTY OTELCİLER PLATFORMU UKRAYNALI MÜLTECİLERE KUCAK AÇTI

OLDCİTY OTELCİLER PLATFORMU UKRAYNALI MÜLTECİLERE KUCAK AÇTI
Hotel Gazetesi
Posted on Mart 13, 2022, 8:30 pm
5 mins

Savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalanları ücretsiz misafir edecek

hotelrunner hotelgazetesi hemen başla
https://hotelrunner.com/tr/ozellikler/otel-yonetim-sistemi?pk_campaign=hotel-gzt

OLDCİTY OTELCİLER PLATFORMU UKRAYNALI MÜLTECİLERE KUCAK AÇTI

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılara, Avrupa ülkeleri kapılarını açtı. Türkiye’de ise Sosyal Sorumluluk projelerine desteğiyle adından söz ettiren OldCity Otelciler Platformu, ülkesini terk ederek Türkiye’ye gelen savaş mağduru Ukraynalılara sahip çıkma kararı aldı.

Tarihi yarımadadaki 400’e yakın otelin bir araya gelerek dayanışma amacıyla kurduğu platformun başkanı Tarkan Akyüz, yaptığı bir açıklama ile ülkesini terk etmek zorunda kalan ve çeşitli ülkelerin yanı sıra Türkiye’ye ulaşmayı başaran mültecilere sahip çıkacağını açıkladı. Akyüz, Romanya ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yaparak İstanbul’a gelen Ukraynalı ihtiyaç sahibi ailelerin platform üyesi otellerde misafir edileceğini söyledi.    

“OLDCİTY OTELCİLER PLATFORMUNA YÖNLENDİRİN”

Platform Başkanı Akyüz, konuyla ilgili resmi görevlilere ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, Ukraynalı sığınmacılarla temas edenlerin, özellikle çocuklu aileleri platforma yönlendirmelerini istedi. OldCity Otelciler platformu olarak savaşa karşı olduklarını ancak savaş nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan Ukraynalı ailelere yardım etmek istediklerini belirten Başkan Akyüz, “Biz otellerin kendi aralarında dayanışma amacıyla kurulmuş bir platformuz. Kuruluş amacımız tamamen dayanışma ve güçlerimizi birleştirerek karşılaştığımız sorunlarla birlikte mücadele etme. Ama bu bizim çevremizde olup bitenlere duyarsız kalacağımız anlamına gelmesin. Daha önceki felaketlerde, salgında ve benzer olaylarda olduğu gibi bu olayda da üstümüze düşeni yapacağız. Özellikle çocuklu aileleri, sorunlar çözülene, işler yoluna girene kadar üye otellerimiz arasında dağıtarak ücretsiz barınmalarını sağlayacağız” diye konuştu.  

ÇAĞIMIZIN SORUNU GÖÇ

Son yıllarda Türkiye, aldığı göç nedeniyle, büyük bir tartışmanın, endişenin, başı ve sonu bilinmeyen bir oluşumun odağı konumuna gelmiştir. Gelen insanların çoğunu; yaşamı, amaç ve kültürleri tamamen farklı olan Suriyeli Araplar, Iraklılar ve Afganlar oluşturmaktadır. Bu insanlara, kimi zaman göçmen, kimi zaman muhacir, kimi zaman sığınmacı denmektedir. Yaşanan soruna gerçekçi bir teşhis koymak ve çözüm bulmak için, bu sözcüklerin anlamını ve kapsamını bilmek gerekir.

MÜLTECİ (REFUGEE) KİME DENİR

Uluslararası hukukta “mülteci” kavramı, vatandaşı olduğu ülke dışında olan ve “ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncesi nedeniyle zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu” için vatandaşı olduğu ülkeye dönemeyen veya dönmek istemeyen kişileri ifade etmektedir. Tatil ve bayramlarda bile ayrıldığı ülkesine dönen Suriyelileri mülteci olarak kabul etmenin mümkün olmadığı açık bir şekilde görülmektedir.

SIĞINMACI (ASYLUMSEEKER) NEDİR

Mülteci olarak uluslararası koruma arayan ancak statüleri henüz resmi olarak tanınmamış kişilere denir. Bu terim genellikle, mülteci statüsü almaya yönelik başvurularının hükümet ya da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından karara bağlanmasını bekleyen kişiler için kullanılır. Suriyelilerin konumu mülteci olarak kabul edilemeyeceğine göre, mülteci konumu almak için bir ön araç olan sığınmacı olarak kabul edilemeyecekleri de açıktır.

GÖÇMEN (İMMİGRANT) KİME DENİR

Göçmen; ülkesinde zulme uğradığı veya uğrayacağı gibi nedenlerle göç eden kişiler değil, daha iyi koşullarda yaşamak için kendi vatanından ayrılan kişi veya aile fertlerini kapsamaktadır. Göç işlemi genel olarak pasaport ve vize gibi resmi belgelerle yapılır ve göçmenler, göç ettikleri ülkelerde, vatandaşı oldukları ülkenin korumasından yararlanmaya devam ederler. Bu durumda; ülkelerinden kaçtıklarını iddia eden ve yasal yollardan giriş yapmayan Suriyelilerin veya diğer Arapların, göçmen statüsünde de olmadıkları görülmektedir.

OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.