Bir Şehrin Marka Hikayesi HATAY

Bir Şehrin Marka Hikayesi HATAY
HG Editör
Posted on Mart 18, 2022, 7:08 pm
5 mins

Turizm profesyonellerini buluşturan Dünyanın en büyük 5 turizm fuarı arasında yer alan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, bu yıl da turizm sektörünün dikkatlerini İstanbul’a ve dolayısıyla Türkiye’ye çekmeyi başardı. Sektör Yöneticilerinden tatil tüketicisine, oldukça geniş bir yelpazeye hitap eden fuar, destinasyonların, influencerların ve vaka analizlerinin öne çıktığı, Kültür Turizminin öneminin her yıl daha da arttığı, yeni destinasyonlar ve alternatif turizm türleri üzerine yeni fırsatların değerlendirildiği bir organizasyon haline geldi.

Düzenlenen birbirinden önemli paneller ve konferanslarda, dünyanın önde gelen isimleri, fuarın ilk gününden itibaren fikir ve önerilerini paylaşırken, Türkiye’nin önde gelen turizm destinasyonlarının ele alarak ziyaretçilerin ilgisini topladılar.

Fuarın son gününde, (İBB) İstanbul Turizm Platformu Direktörü / BİMTAŞ Genel Müdürü Özcan Biçer’in Moderatörlüğünde düzenlenen “Tarih, Kültür ve Gastronomi Turizmini Buluşturan Bir Şehrin Marka Hikayesi” başlıklı panelde ise A’dan Z’ye Hatay ili ele alındı. 

“AVUSTURALYA VE ÇİN’İN ARASINDAN SIYRILDIK”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın katılımıyla düzenlenen panelde Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Esat Özata, EXPO 2021 Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar ve TURSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aycıl konuşmacı olarak yer aldı.  

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Nisan ayında düzenleyecekleri, Hatay’ın tanıtımına önemli yarar sağlayacak bir organizasyon olan Expo 2021’i ve Hatay’ın gastro-turizme verdiği önemi vurguladı. Savaş, “Hatay’ın marka değerinin yükselmesi ve daha fazla turist ağırlamak amacıyla 2016’da Expo’ya başvurduk. 2017 yılında Avusturalya ve Çin’in arasından sıyrılıp Medeniyetler Bahçesi adı altında Expo’yu yapmaya hak kazandık.” dedi. 

Hatay’da yüzyıllardır birikmiş bir yemek kültürü olduğuna dikkat çeken Savaş, “Hatay’ın 600’ün üzerinde yemek çeşidi var. 2017 yılında dünyanın 26. gastronomi şehri olduk. Bu kültürümüzü tanıtmak için 1 Nisan’da, dünyanın en büyük 3. organizasyonunu olan Expo’yu düzenleyeceğiz. Tüm dünyadan ve Türkiye’den herkesi bu önemli organizasyonumuza bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“GASTRONOMİ SADECE YEMEK PİŞİRMEK DEĞİL”

Hatay’ın gastronomi konusunda çok zengin bir şehir olduğunu vurgulayan Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Esat Özata; “Gastronomi Türkiye’de sadece yemek pişirmek olarak algılanıyor. Hatay’ın çok farklı yönleri var ki biz bunu gastronomiyi ile birleştirmemiz gerekiyor. Hatay’ın gastronomi konusunda marka değerini korumak adına çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Hatay mutfağını gelecek nesillere aktarmamız için Ar-Ge çalışmaları yapmamız gerekiyor.” dedi. Hatay’da Unesco Hatay Gastronomi Evi olduğunu söyleyen Özata, bunu 81 ilin de yapması gerektiğini vurguladı.

EXPO’NUN HATAY’A KATKISI NE?

Pandemide ilk etkilenen sektörün turizm olduğundan bahseden TURSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aycıl, “Turizm sektörünün paydaşı olarak geleceğe umutla bakıyoruz. Hatay’ı tanıtmak sadece belediyenin işi değil herkesin destek olması gerekiyor. Tüm ilçe belediyelerinin, valiliğin, otelcilerin ve restoranların iş birliği yapmaları gerekiyor. Expo Hatay gelişimi için çok değerli. Expo bölgemiz için çok ciddi iş gücü sağlayacak. Expo sayesinde küçük yatırımcılar Hatay’a yatırım yapmaya başladı. Bu durum Expo yatak sayımızı artırdı ve 10 bine yakın yatak sayısına ulaştık” diye konuştu. 

hotelrunner hotel gazetesi

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.