GASTRONOMİ’de Bahar, TURİZM’de Yeni Arayışlar ve TOPLUMSAL HAFIZA

GASTRONOMİ’de Bahar, TURİZM’de Yeni Arayışlar ve TOPLUMSAL HAFIZA
HG Editör
Posted on Mart 18, 2022, 7:48 pm
10 mins

YENİ NESİL SEKTÖREL YAYINCILIK’ın en başarılı örneğini, TURİZM SEKTÖRÜNE yönelik olarak sürdüren Sevgili kardeşim Mustafa Üçbaş’ın, gittikçe güçlendirerek ileriye taşıdığı HOTEL GAZETESİ’nin, 6.yılındaki 27. sayısından itibaren Allah izin verdiği sürece; 80’li yılların başında, Türkiye’de başlattığım ve yıllarımı verdiğim “SEKTÖREL YAYINCILIK” tarzında: İNŞAAT, TURİZM ve GASTRONOMİ alanındaki, 48 senelik Gazetecilik & Yayıncılık hayatımın, tecrübe ve çevre birikimlerini, sektörlerimiz ve gazetemizin siz değerli okurları ile paylaşacağım.

Mart, Nisan, Mayıs ayları ile birlikte, birbirinin ayrılmaz kardeşleri olan İNŞAAT, TURİZM ve GASTRONOMİ Sektörleri, aynı tarlalara, bahçelere, bağlara gelen renkler gibi canlanır ve hareketlenir, şantiyeler hızlanır, turizm tesislerinde temizlik, tadilat ve tamiratlar yapılır. Konukların gelmeye başladığı, insanların iştah ve aktivitelerinin de arttığı bu aylar; Hayvancılık konusunda hizmet veren «Mezbahaları» ve «Mandıraları» da hareketlendirir. Her türlü gıda ürünü işleyen sanayii, tedarik ve lojistik hizmetleriyle birlikte «Yeme – İçme» konusunda verilen hizmetler; Menü hazırlama, eleman ve ekipman temini ile pazarlamaya yönelik tanıtım çalışmaları da gündeme gelir.

Tanıtım derken; İçerikleri yasalarla sınırlı ve vergilendirilebilen, “Klasik Medya ve Ajans” faaliyetlerine, şimdilerde eklenen ve “Sosyal Medya” diye isimlendirilen kesimin, sahipsizlik ve takipsizlik avantajını kullanarak, Gayrimenkul ticaretinden, Hotel Odası ve tur satışlarına, Yeme-İçme mekanlarından, yöresel ürünlere varan lezzetler konusunda da yayınlarına şahit olmaktayız.


Yine bu aylarda, ülkemizin iç ve dış pazarlara sunduğu, TURİZM’de ERKEN REZERVASYON’lar başlar. Bu oluşum tabiidir ki, bilinen ve faaliyette olan hotel, tatil köyü gibi tesislerdeki restaurant, kongre salonu, balo salonu, havuzlar, spa ve fitness bölümleri ile odalarında yenilemeleri, sahil ve bahçelerinde düzenlemeleri ve bazı dekor değişikliklerini getirir. Ayrıca, ilerleyen teknoloji paralelinde; işleri hızlandıran ve kolaylaştıran otomasyonlara gidilmesi, diğer konularda da yeni teknolojilerin eklenmesi, mutfaklardaki eksiklerinin tamamlanması gerekir. Yeni hizmete girecek olan, her tür «Turizm Amaçlı Hizmet Binaları» ile iç kullanım alanlarının tezyinat ve dizayn çalışmalarını da hızlandırır.
Bağlantılı sektörlerde de, seyahat acentaları, uçak, otobüs ve Rent a Car şirketlerinde; yeni kadrolara, yazılım ve donanımlara, hatta araçlara, reklam ve tanıtımlara ihtiyaç yaratacaktır. Bu da kendilerine olduğu kadar, otomotiv ve diğer hizmet sektörlerine, reklam ajanslarına, yayın kuruluşları ve sosyal medyaya ister istemez, olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Yeni masraflar, ödemeler, krediler gibi birtakım çabalar, piyasa esnafının, sanatkarların, sanayicilerin ve bankaların çarkına da yağ sürmüş olacaktır. Bu konulara ve detaylarına, çok tabiidir ki önümüzdeki aylarda devam edeceğiz.

Şimdi gelelim işin “Toplumsal Hafıza” boyutuna:

1988 yılında, Türkiye’nin ilk Turizm Dergisi: TURİZM DÜNYASI’nı, Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın bizzat beyan ettiği, arzusu ve sayın Turizm Bakanımız İlhan Aküzüm’ün katkılarıyla, yayınlamaya başladığımda, yine kendilerinin tavsiyesi üzerine; Yazı İşleri Müdürlüğü görevini,  o tarihlerde, benim şimdiki yaşlarımda olan, üstad gazeteci, “Türkiye’nin ilk ve tek Turizm Yazarı” Haluk Durukal hocama vermiş ve uzun yıllar Turizm Dünyası’nın BAŞYAZI’larını yazmasını sağlamıştım.
Türk ve Dünya Turizmi hakkında, kendisinden çok şey öğrendiğim gibi, bu konuya soyunan kişilere de; dergilerimizdeki yayınlarla çok şey öğrettik.
Rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın.
Ülkemizde, Turizm’in gerçek manada bilinmediği, insanların yıllık izinlerini geldiği köye, akraba ziyaretine gitmesi veya evinin, badana boyası ile geçirmesi şeklinde değerlendirdiği 50’li, 60’lı yıllarda, rahmetli Haluk hocamız; Milliyet Gazetesi’nde, dünyadaki turizmi anlatan yazılar yazardı.
İngilizce ve Fransızca dillerini iyi bildiğinden, yabancı yayınları takip eder, ailesinin ve kendi imkanlarıyla dünyayı gezer, fuarları izler, o ülkelerin “Turizm Otoriteleriyle” röportajlar yapardı.

Bu vesileyle tanıyıp, aralarına girdiği: “Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu”nun Türkiye temsilcisi olmuş, 1966 yılında “Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği”ni kurmuş ve uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış, beni de üye olarak almıştı.
Türkiye’de, bugünkü anlamıyla “Turizmin Doğuşu” 1982 de yönetime gelen Anavatan Partisi’nin, bu konuya verdiği önem ve tanıdığı bir çok (Arazi tahsisi, maddi ve manevi destek ile kredi gibi) imkanlarla olmuştur.


Turizm, 1985’den itibaren uygulanan milli bir politika haline gelmiş, merkezi ve yerel yönetimler, özel sektörden (İnşaat başta olmak üzere sanayi ve ticaret erbabı) her kuruluşa yatırımlarında bürokratik destek ve çevre imkanlarını tanıtarak, yanlarında yer almıştı.
Bu desteklerle, kısa sürede ülkemizin hemen her tarafında, özellikle sahil bantlarında yükselen; o günün en ileri teknolojisiyle donanımlı, Avrupa ülkelerindeki örnekleri kıskandıracak boyutlarda, kaliteli, lüks ve modern HOTEL binaları; içlerinde konforlu, manzaralı odalar, muhteşem restaurantlar, kongre ve etkinlik salonları, spa ve fitness bölümleri, çocuk oyun ve dini ibadet yerleri, dışında açık ve kapalı havuzlar, yeme-içme, dinlenme ve animasyon alanları, harika ve temiz sahil şeritleri, çiçeklerle bezeli yemyeşil bahçeleriyle göz kamaştıran tesisler kuruldu ve işletmeye alındı.

Her kesimden; milyonlarca vatandaşımıza direkt ve dolaylı iş imkanları yaratıldı. Milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırlandı. Türkiye dünyaca kabul gören bir TURİZM MARKASI oldu. Ülkemiz “Dünya Markası Hotel Gruplarının”, öncelikli tercihleri arasına girdi.

VASFİ PAKMAN KİMDİR?

1974 yılında, meslek hayatına Son Havadis Gazetesi’nde, Turizm konulu haberlerle başlayan, ilerleyen yıllarda Günaydın ve Dünya Gazetelerinde, İnşaat konulu haberler yapan, 1982 yılında Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın, adını koyduğu ve fikrini verdiği İNŞAAT DÜNYASI Dergisini yayınlayarak; Ülkemizde “SEKTÖREL YAYINCILIK” konseptli yayıncılığın öncüsü olan kişidir.
Kurduğu Haliç Uluslararası Yayıncılık Ltd. Şti.’nde, Belediyecilik ve Çevre konularında: BELDE & ÇEVRE Dergisini, Otomobil Sporları konusunda: OTOMEKANİK Dergisini, Tıp alanında: ORAL Diş Hekimliği Dergisini, Turizm Yatırımlarına yönelik: TURİZM DÜNYASI Dergisini, Gastronomi konusunda: USTA AŞÇI & PROFESYONEL MUTFAK  Dergilerini 20 sene aralıksız yayınlayan, “Türk Aşçılarının Dünyaya Tanıtımını” misyon edinerek, onları kurduğu derneklerle, Dünya GRANDPRİX ve OLİMPİYAT Yarışmalarına taşıyan, 2002’den sonra Yeniçağ ve Ekonomi Gazetelerinde ve TURCOMONEY Dergisinde konularıyla ilgili yazılar yazan, 2012’den sonra Milliyet ve Sabah Gazetelerine, LEZZET GAZETESİ Ekleri yapan, LDF/Lezzet Dernekleri Federasyon Başkanı olarak, üniversitelerde konuşmalar yapan, daha sonra İSTANBOOL TODAY Dergisi, ANALİZ ve GAP HABER Gazetelerinde “Lezzet Hareketi sayfaları yapan, halen RADİOBİR’de her cuma LEZZET HAREKETİ canlı yayınını sürdüren, Cumhurbaşkanlığı T.C. İletişim Daire Başkanlığı BASIN KARTI sahibi bir abinizdir.


NOT: @pakmanvasfiInstagram hesabımdan ve Facebook’tan takip edebilir, vasfipakman@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

hotelrunner hotel gazetesi
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.