Geleceğe Giden Yolda Turizm Bölümlerini Seçmeyi Düşünen Aday Öğrencilerimize Tavsiyeler
Öğr. Gör. Pelin Tuna Arslan
İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı
ÖSYM tarafından hazırlanan 2022-YKS sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilere göre, bu sene başvuran 3 milyon 234 bin 318 adaydan 3 milyon 8 bin 287’si sınava katıldı, 226 bin 31 aday girmedi. Adayların 3 milyon 8 bin 29’unun sınavı geçerli, 258 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Hepimizin bildiği üzere bugünlerde üniversite sınavına giren öğrenciler için tatlı bir heyecan bir yandan da stresli günler hakim. Üniversite tercihlerin yapıldığı bugünlerde nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle bu dönemlerde hem velilerin hem de öğrencilerin birlikte değerlendirme yapmaları gereken bir dönem olduğunu düşünüyorum. Öncelikle öğrencilerin tercih edecekleri alanların belirlenmesi bu sürecin en önemli ayağını oluşturmaktadır. Öğrencilerin okumak istedikleri alan tercihleri belirlendikten sonraki süreçte ise en kritik aşamalardan birisi de gidilecek üniversitelerin belirlenmesi olacaktır. Özellikle son yıllarda okunacak bölüm kadar hangi üniversitede nasıl bir eğitim aldığı da bir o kadar önemli hale gelmiştir. Velilere en önemli tavsiyem mümkün olduğu kadar kişisel isteklerine göre olan yönlendirmelerden uzak, çocukların kendi tercihleri doğrultusunda onların ilgi duyduğu alanlarda destek olmak olacaktır. Yapılan araştırmalarda bu dönemde öğrencilerin kendi okumak istedikleri bölümlerin dışında velilerin istekleri doğrultusunda okumaya yönlendirildiklerini göstermektedir. Öğrencilerin tüm hayatını etkileyecek bu kritik kararda onların talep ve isteklerini de göz önünde bulundurmayı unutmamamız gerekmektedir.
Turizm için konuşacak olursak hali hazırda Türkiye’de 133 üniversitede, 293 okulda ve 498 programda turizm eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin tercih zamanında mutlaka seçecekleri bölümü yerinde görmesini tavsiye ederiz. Özellikle uygulamalı bir bilim olan turizmde tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerde belirli özelliklere çok dikkat etmeleri gerekmektedir! Gerek eğitim alanları gerekse sosyal alanlar, akademik yapı, sektörel işbirliklerini yerinde görüp akıllarına takılan soruları direkt sormaları ve iletişime geçmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra ders programı içerikleri, ders verecek akademik kadronun kimlerden oluştuğu oldukça önemlidir. Dahası derslerin işleniş biçimleri çok önemlidir; uygulama yaptırabileceğiniz oteller, acenteler, restoranlar ile üniversite arasındaki işbirlikleri… Dolayısıyla mezun olana kadar elde edeceği deneyimler, mezuniyet sonrasında ise öğrencilerin işbaşı yaparak sektöre kazandırılması da oldukça önemlidir.
İstanbul Kültür Üniversitesi olarak bizler öğrencilerimize; güçlü sektörel işbirlikleri, yerinde uygulamalı eğitimler, sektör profesyonelleri tarafından verilen dersler, sertifikalı eğitimler ve gerek kısmi zamanlı staj gerekse mezuniyet sonrası iş garantisi imkanı sağlıyoruz. Aday öğrencilerimizi tercih ve tanıtım günlerimize bekliyoruz.
Hakan Arslan
Sheraton Hotel Bishkek İş Geliştirme Direktörü
Sektörel bir bakış açısı ile değerlendirecek olursak ise her zaman konuşulan en önemli sorun kalifiye personel sorunudur. Kalifiye personel sorununu gidermek adına yapılacak en önemli şey üniversitelerle işbirliğini geliştirmek ve öğrencileri yetiştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu sebeple seçilecek üniversite bir kat daha önem arz etmektedir. Öğrencilerin sektöre okurken entegre olması onların mezuniyet sonrasında çok daha rahat iş bulmalarına olanak sağlamaktadır. Özellikle öğrencilerin turizm bölümlerini değerlendirirken verilen derslerin içeriklerini, akademik kadroyu incelemelerini ve de mesleki işbirlikleri çerçevesinde anlaşma yapılan üniversitelere bakmalarını tavsiye ederim. Üniversitelerde dil ağırlıklı eğitim veren, güncel ders içeriklerine sahip, mesleki network sağlayan kurumlar öğrencilerin sektöre kazandırılmasında ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Öğrencilerin hayatları açısından kritik öneme sahip olan tercih dönemi onların geleceklerini şekillendiren en önemli dönemlerden bir tanesidir. Sektörel deneyime sahip olan akademik kadroya sahip olan üniversiteler, öğrencileri sektörün ihtiyaçlarına göre öğrencileri yetiştirir ve de sektöre hazırlar. Öğrencilere niçin bu bölümü okuduklarının bilgisinin yanı sıra, turizmin dünyada ve ekonomik konjonktürdeki yerini de iyi bir şekilde anlatmak gerekmektedir.
Ülkemizde nitelikli iş gücü açığı hala çok fazla ve maalesef öğrencilerimiz mezun olduktan sonra sektöre giriş yaptıklarında hala akademik olarak hazır bir halde sektöre giriş yapamamaktalar. Gerek dil olarak gerekse otomasyon sistemlerinin kullanımı ve mesleki yeterlilik olarak hazır bir şekilde sektöre başlangıç yapamamaktadırlar. Bu konuda turizm bölümlerini mesleğe birer hazırlık gibi değerlendirip eksiklerin giderilmesi için kilit bir rol olarak görmek gerekmektedir. Bu yüzden tüm öğrenci arkadaşlarımıza bol şans dilerken geleceğin turizmcilerini de sektöre heyecanla bekliyoruz. Sevgiyle kalın bilimle kalın.