MURAT TOKTAŞ "TÜRKİYE SİGORTA BULUŞMALARI" TOPLANTISINDA KONUŞTU:
Hotel Gazetesi
Posted on Eylül 21, 2022, 4:25 am
4 mins

MURAT TOKTAŞ “TÜRKİYE SİGORTA BULUŞMALARI” TOPLANTISINDA KONUŞTU:

KATİD (Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği) Başkanı, TÜROFED ve TGA Yönetim Kurulu üyesi Murat Toktaş, Dünya Gazetesi ve Türkiye Sigorta’nın düzenlediği Türkiye Sigorta buluşmalarına konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıda ayrıca konuşmacı olarak Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atila Benli, Genel Müdür Yardımcısı Remzi Duman, Sinop Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Salim Akbaş ve OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bozoğlu da yer aldı.

Murat Toktaş yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Dışarıdan keyifli görünen ama birçok sıkıntılar ve talihsizlikler yaşayan yüksek riskli bir sektör temsilcisi olarak buradayım. Son 10 yılda uçak krizinden pandemiye kadar 10 a yakın kriz gördük.

Turizm sektörü pandemi öncesi 2019 yılında en iyi yılını yaşadı ve 52 milyon turist, 35 milyar dolar gelir elde etti. Pandemi sonrası hızlı bir toparlanma yaşadık ve rakiplerimiz olan Yunanistan ve İspanya’ya baktığımız zaman onlar çok daha gerimizden toparlanarak geliyor. Burada en büyük etken ise TGA nın yapmış olduğu çalışmalar oldu. Bu yıl tekrar toparlamaya başladık ve 47 milyon turist, yaklaşık 37 milyar dolar bir Turizm geliri elde edeceğiz.

Riskimiz çok

Türkiye’de yaklaşık 125-150 milyar dolar civarı otel yatırımı var. Diğer ulaşım, taşıma ve turizm ile ilgili alt sektörleri de eklersek 2 trilyon doların üzerinde bir sektörden bahsediyoruz. Bu kadar büyük riskimiz ne yazık ki en ufak bir olumsuzluktan etkileniyor. Gelir kaybı riskini mutlaka sigortalamalıyız ki yatırımcı rahat uyuyabilsin.

Son 10 yılda uluslararası siyasi krizler, Uçak krizi en sonda pandemi olmak üzere birçok kriz yaşadık. Uçak krizinde 1 yılda kaybımız 9 milyon turist bu da yaklaşık 6,5 milyar dolar bir gelir kaybına sebep oldu. Devamında kovid çıktı yaklaşık bir yıl kadar tesislerimizi kapalı kaldı. 2019 yılında 52 milyon turist misafir etmişken, 2020 yılında 16 milyona geriledik. Yaklaşık 20 milyon usd gelir kaybımız oldu. Bu kadar olumsuzluğun üzerine bir de Rusya Ukrayna savaşı eklendi.

Sektörün sigortası kendisi oldu

Şimdiye kadar ne yazık ki sektörün sigortası kendisi oldu. Hep yatırımcı riski almak ve bu kayıpları telafi etmek zorunda kaldı. Bu anlamda sigorta firmalarıyla sadece tesislerin fiziki sigortalanması haricinde, gelir kaybı ya da alacaklarımız gibi kayıplarımız ile ilgili bir çalışmamız olmadı. Ayrıca ticari alacakların sigortalanması konusu da çok önemli. Örneğin 2019 yılında dünyanın en büyük 2. Tur operatörü iflas ettiğinde Türkiye’de sektörün 400 bin Euro su da battı. Buna benzer bir duru tekrar yaşarsak olumsuz etkisi daha çok olur.

Bizim burada gelirlerimizi ve alacaklarımızı kontrol altında tutabileceğimiz bir sigorta modeline ihtiyacımız var. Bunun için gelir kaybı sigortasının düzenlenmesi ve yaygınlaşması gerekiyor. Giderlerimizin düzenli olduğu bir ortamda gelirimizin de bir şekilde ön görülür olması çok önemli. Turizm sektörüyle birlikte yapılacak çalışma sigorta sektörünü de büyütecektir.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.