TÜRKİYE TURİZMDE UÇUŞA GEÇTİ

TÜRKİYE TURİZMDE UÇUŞA GEÇTİ
Hotel Gazetesi
Posted on Eylül 30, 2022, 1:05 pm
13 mins
  • TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2022’ye iyi başlayan turizm sektörünün yaz dönemini de yüksek doluluklarla kapattığını, yılın son çeyreğinde de benzer rakamlarla devamını beklediklerini belirtti.
  • TÜROB’un bilgilendirme toplantısına katılan Bakan Nuri Ersoy, pandemi sonrası bu başarının nasıl yakalandığını örnekleriyle anlattı.

Türkiye Otelciler Birliği TÜROB’un Eylül ayı ‘Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği’ etkinliği Intercontinental Hotel İstanbul’da gerçekleştirildi. TÜROB üyeleri ve turizm sektörünün önde gelen temsilcilerinin bir araya geldiği etkinliğe katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada yaptığı konuşmada önemli konulara değindi.

ERESİN:İSTANBUL AVRUPA ORTALAMASININ ÜZERİNDE SEYREDİYOR

TÜROB Başkanı Eresin toplantıdaki konuşmasında, 2022’ye iyi başlayan ve sonrasında da yükselişini sürdüren turizm sektörünün yaz dönemini de yüksek doluluklarla kapattığını belirtti. Eresin, “Temmuz ve ağustos ayları çok yoğun geçti. Eylül ayında da grafikler yukarıdaydı. İstanbul’un hem ağustos ayında hem de sekiz aylık dönemde doluluk ve oda başı gelir ortalaması, Avrupa destinasyonları ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ediyor” dedi.

Yılın son çeyreğinde de buna benzer rakamların devam etmesini öngördüklerini kaydeden Eresin, “Bu yükseliş trendinin 2022 yılı genelinde sektörü, 2019’un, yani pandemi öncesi dönemin üzerine taşıyacağını umuyoruz. 2023’te her şey böyle devam ederse, Türkiye turizmde yıla çok şanslı başlayacak. Eski yıllarda olduğu gibi yeniden bir sonraki yıl için, 2023 için rezervasyonlar almaya başladık. Pandemi dönemindeki fedakarlıklarımızın karşılığını 2023’te çok parlak şekilde alabilmeyi umuyoruz” diye konuştu.

2019’U GEÇMEK ÜZEREYİZ

Güncel doluluklar ve oda fiyatları hakkında bilgi veren Eresin, şunları söyledi: İstanbul’da Ağustos 2022 otel dolulukları yüzde 87.5 oldu. 2019 yılı Ağustos ayına baktığımızda bu oran yüzde 86.7 olmuştu. Daha önce de belirttiğim gibi 2022 yılı rakamlarını doğal olarak 2019 rakamlarımızla karşılaştırıyoruz, geçmiş dönemle karşılaştırma yaparken turizmde kayıp yıllar olarak kabul ettiğimiz 2020 ve 2021 yıllarını dikkate almıyoruz. Bu yılın ilk 8 ayına baktığımızda ise İstanbul’da doluluklar yüzde 72.7  olarak gerçekleşti. 2019’un ilk 8 ayında bu oran yüzde 73.3 olmuştu.

Görüldüğü gibi doluluklarda ay bazında İstanbul’da 2019’un üzerindeyiz, ilk 8 aylık dönem itibariyle de 2019’u yakalamak üzereyiz, sanırım Eylül sonu sizlerle bu güzel haberi de paylaşma imkanımız olacaktır.

Türkiye genelinde Ağustos 2022 otel dolulukları yüzde 79.5 oldu. 2019 yılı Ağustos ayına baktığımızda bu oran yüzde 78.8 olmuştu. 8 ayda Türkiye genelinde doluluklar yüzde 65.4  oldu. 2019’un ilk 8 ayında bu oran yüzde 66.9 olmuştu. 

Asıl sevindirici olan ise oda fiyatlarımızda ve oda gelirlerimizdeki yükselişin devam etmesi. İstanbul’da ADR (Average Daily Rate) olarak adlandırılan günlük satılan oda bedelimiz Ağustos 2022’de 168.2 Euro oldu. 2019 yılında bu rakam 105.8 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise (RevPAR) Ağustos 2022’de 147.1 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 91.7 Euro olmuştu.

Türkiye genelinde ise günlük satılan oda bedelimiz Ağustos 2022’de 164.5 Euro oldu. 2019 yılında bu rakam 103.5 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler Ağustos 2022’de 130.8 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 90.9 Euro olmuştu.

Türkiye genelinde Ocak-Ağustos döneminde; günlük satılan oda bedelimiz 2022’de 113.6 Euro oldu. Bu rakam 2019’da 78.7 Euro olmuştu.  8 ayda toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler 2022’de 74.4 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 52.6 Euro olmuştu.

BAŞARI TESADÜF DEĞİL

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festivallere de değinen Eresin, ilk önce Beyoğlu Kültür Yolu adıyla düzenlenen ve daha sonra Başkent Kültür Yolu rotasıyla genişleyen Kültür Yolu Festivalleri’nin tüm ülkeye yayılmasının olumlu etkilerini gördüklerini ve bu etkilerin daha da artacağını belirtti. Eresin, şunları söyledi: “Türkiye Kültür Yolu’ adıyla bu yıl 5 ile yayılan festivallerin ruhu, uzun yıllar kalıcı olacak ve şehirlerimizi özgün cazibe merkezlerine dönüştürecektir. Turizm sektörümüzde olumlu grafiklerin ortaya çıkması memnuniyet verici ancak yapılan çalışmaları göz önüne aldığımızda bu başarılar tesadüf değil.  Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TGA) tarafından yürütülen sonuç odaklı tanıtım ve pazarlama çalışmaları sonrasında turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteğini vermeye devam edeceğine inanıyoruz. Sonuç odaklı bu kıymetli çalışmalar için Başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

EĞİTİM DESTEĞİNE DEVAM

TÜROB eğitim alanındaki çalışmalarını da hatırlatan Eresin, şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanlığımızla varılan mutabakat sonrasında Şişli Kervansaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin adının ‘TÜROB 50.Yıl Şişli Turizm Meslek Lisesi’ olarak değiştirilmesi konusunda süreç tamamlandı. Okulumuzda geçtiğimiz günlerde tadilat ve yenileme çalışmaları da başladı. Okulun, toplam 21 dersliği ile tamamen ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağına göre öğrenci yetiştirilmesi için idari ve teknik altyapıyı MEB desteğinde sürdürüyoruz. Sektörün ihtiyacı olan nitelikli insan gücünün yetişmesine sağlayacağımız katkılar şimdiden bizi heyacanlandırıyor, Başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere, TÜROB üyelerimize, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve değerli ekibine, okulumuzun çevre düzenlemesiyle ilgili kıymetli destekleri için Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’e, okulun genel ihtiyaçlarının karşılanması için de İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’e bu projeye verdikleri katkılar için ayrıca teşekkür ederiz.”

BAKAN ERSOY: EN ETKİLİ TANITIM YAPAN ÜLKE OLDUK

TÜROB’un Eylül ayı ‘Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı konuşmada, yılbaşında turizm sektörünün önünde belirsizliklerle dolu bir sürecin olduğunun değerlendirildiğine işaret etti. Bakan Ersoy, “Biz tüm bu olumsuz senaryolara kulaklarımızı tıkayarak, yol haritamızı belirledik. Tanıtımlarımızı arttırarak, tedbirlerimizi alarak ve hedeflerimizi küçültmeden çalışmaya başladık. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) aracılığıyla 33 ülkenin ulusal televizyon kanalı ile 200 ülkenin global haber kanalları ve dijital mecralarında Türkiye’mizin tanıtımlarını yaptık. Son 3 yıldır TGA ile dünyada turizm alanında açık ara en yoğun ve en etkili tanıtım yapan ülke olduk.” diye konuştu.

HEDEFLERİ REVİZE ETTİK: 15 MİLYON ZİYARETÇİ

Tanıtım kampanyaları sayesinde sene başında duyurulan hedeflerin güncellendiğini belirten Ersoy, “2022’nin ilk 9 aylık döneminde ulaşılan rakamlar, Türkiye’nin, revize ettiği hedeflerine bir adım daha yaklaştığının göstergesidir. İleriye dönük rezervasyonlar da oldukça iyi geliyor. Yıl sonuna revize hedeflerin de geçileceğine inanıyorum. 2016’da 62 dolara kadar gerileyen kişi başı gecelik konaklama gelirini, 2016’ya göre yüzde 35 artış kaydederek, 83 dolara çıkartmayı hedefliyoruz. İstanbul’un pandemi öncesi turist sayısını mayıs ayında yakaladığının altını çizen Bakan Ersoy, yıl sonunda yaklaşık 15 milyon ziyaretçiyi misafir etmeyi öngördüklerini söyledi.

BİRÇOK ALANDA ÖZEL PROJELERE İMZA ATTIK

Turizmde ürün çeşitliliğinin önemini vurgulayan Bakan Ersoy, şunları kaydetti: “Ürün çeşitliliği için kruvaziyer, arkeoloji turizmi ve kültür turizmi alanında özel projelere imza attık. Türkiye’nin yerel, özgün ve doğal değerlerini ortaya çıkarmak için planlanan rota çalışmalarını tamamladık. Antik medeniyetleri kapsayan yürüyüş ve bisiklet yolları, Evliya Çelebi, Mimar Sinan gibi kültürel rotalar, Yedi Kiliseler, Kibele’nin Yolculuğu, Peygamberler Rotası gibi inanç rotaları ile peynir rotası, bağ yolları gastronomi rotalarını hayata geçirdik. Kruvaziyer turizmde ülkemizin homeport haline gelmesi adına her şeyi hazır hale getirdik.”

Gastronomimizi tanıtmak için harekete geçtiklerini belirten Turizm Bakanı, “Emeklerimiz sayesinde dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olan Michelin Rehberi, İstanbul’u radarına aldı ve 11 Ekim’de restoran listesini açıklayacak. Arkeoloji turizminde önemli çalışmalara imza attık. Geçen sene 670 noktada kazı yaparak dünyada birinci olduk. Sadece kazı sayılarını arttırmıyoruz, mevcut kazıların da kazılma sürelerini uzattık” diye konuştu.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.