Marka şehirler arasında mutfağıyla ilk üçte yer alan Adana, bu yıl altıncısını gerçekleştirdiği Uluslararası Lezzet Festivali ile diğer şehirlere fark atmaya devam etti. Geçen yıl ilk kez katıldığım lezzet festivalini bu yıl sabırsızlıkla beklemek bir hayli zor oldu.
Derken lezzet şöleninin yapıldığı 7-8-9 Ekim tarihleri geldi. İstanbul’dan yola çıkarken yağmurun başlaması havanın serin olması, havalimanına yetişme gayretinin ardından uçakta yerimizi aldık.
İstanbul’un kasvetli havasından Adana’nın sıcacık havası içimizi ısıtırken şehir merkezine yakın mesafede bulunan havalimanından otelimize giderken kebap kokularını almaya başladık.
Festivale gelen misafirlerle birlikte otelimiz HiltonSA’nın resepsiyonunda Seyhan Nehri ve Taşköprü manzaralı oda kapma yarışı başladı. Tabi geçen yıl olduğu gibi resepsiyon görevlisi Gamze hanım bize istediğim odayı verdi.
KIŞTAN ÖNCE YAZI YAŞAMAK
Festivalin Ekim ayında düzenlenmesinin en güzel yönü şehir dışından gelen misafirler için kışa girmeden yaz havasını bir daha yaşamak. Ayrıca 30 derece sıcaklıkta naranciye hasadına katılarak, kışın geldiğini kabullenmek.
Adana Lezzet Festivali şehir merkezinde 180 dönümlük Merkez Park’ta gerçekleştirilmesi doğal olarak halkın katılımını da kolaylaştırıyor. Hoş festival alanı şehir merkezine uzak olsa bile Adanalılar yeme içmeyi hobi olarak gördükleri için katılımın yine yüksek olması muhtemel.
ALLAHINA KADAR LEZZET KENTİ
Festivalin start almasıyla şehir adeta kebap kokularına ve mangal ateşinden çıkan dumana bürünüyor. Şehre sanki bir sis perdesi çökerken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın dediği gibi “Adana, Allahına kadar lezzet kenti” mottosuyla damaklarda iz bırakacak lezzetler hazırlanmaya başlıyor.
ZİYARETÇİ REKORU KIRILDI
Festival alanını 3 günde gelen 667 bin ziyaretçi Adana ekonomisine milyonlarca lira bırakıyor. Festivalde 261 bin 500 kilo et, 196 bin 800 litre şalgam tüketiliyor. Ziyaretçi sayısı ise geçen yılın iki katı.
KEBAPLA BULGUR PİLAVI OLMAZ
Kebapçılar ise festival boyunca ortak karar alarak kebabın ücretini 70 TL olarak belirliyor. Adana Kebap konusunda ise Adanalılar oldukça hassas. Adana dışında yediğimiz kebap için Adanalı şefler ilk olarak, ‘Size yedirdikleri aslında köfte’ derken, kebabın yanına konulan bulgur pilavına ise anlam veremiyorlar. ‘Adana kebabın yanında yeşillik ve sumaklı soğan olur’ diyen Adanalı kebap ustalarına, damakta müthiş tat bırakan ve marketten aldığımız şalgam suyuyla alakası olmayan şalgam üreticileri eşlik ediyor.
Bu yıl ‘Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak’ temasıyla yapılan Adana Lezzet Festivali’nde, kente özgü Adana Kebabı, analıkızlı çorbası, mumbar ve şırdan dolması gibi lezzetlerin de aralarında bulunduğu tam 140 çeşit yemek, yerli ve yabancı turistlere tanıtılıyor.
HABER: HAYATİ ARIGAN