“İZMİR’İ DÜNYANIN BULUŞMA MERKEZİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

“İZMİR’İ DÜNYANIN BULUŞMA MERKEZİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Yeşim SARITAŞ
Posted on Aralık 16, 2022, 10:02 am
17 mins

İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Melih Kayacık, kurumunu, faaliyetlerini, A’dan Z’ye İzmir Turizmini anlattı.

TURİZM ŞUBE MÜDÜRÜ MELİH KAYACIK

Yazarımız Yeşim Sarıtaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Melih Kayacık ile İzmir’in Turizm Planlamasını konuştu. Kurulduğu 2019 yılında bu yana, yapılan projeler, bu projelerin İzmir turizmine katkısı, kat edilen mesafeler, planlamar, kısaca İzmir Turizmini anlatan Melih Bey’e bu güzel sohbet için öncelikle teşekkür ediyoruz.

Melih Bey, İzmir Turizm Şube Müdürlüğü ne zaman ve hangi amaçla kuruldu, biraz anlatabilir misiniz?

Turizm Şube Müdürlüğü, Başkanımızın vizyonuyla birlikte; turizm potansiyelinin yüksekliği; turizm sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması ve turizm adına çalışmalar yapılması için 2019 yılının Temmuz ayında kuruldu.

Turizm Şube Müdürlüğü olarak faaliyet alanlarınız nelerdir Melih Bey?

Turizm Şube Müdürlüğü olarak; Kentin değerlerini yaşatarak cazibe merkezlerinin dünya çapında tanıtmak ve kenti dünya ölçeğinde bir buluşma merkezi yapmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Turizm bilgilendirme ofisleri, şehir içi turlar, mobil uygulamalar ve İzmir’de turizm odaklı etkinliklere ev sahipliği yapmak gibi farklı projeler gerçekleştiriyoruz.
Bütün bu çalışmaları, tüm paydaşların görüş ve önerilerini dikkate alarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Melih Bey, projeleriniz kapsamında sektörde hangi kurum veya kuruluşlar ile çalışıyorsunuz?

Çalışmalarımızı yaparken; İzmir Vakfı ile ortaklaşa yürütüyoruz. İzmir Vakfı, için de İzmir valiliği, İzmir Ticaret Odası, TÜRSAB, oteller gibi turizm sektörü temsilcisi olan 71 kurumdan oluşan ve İzmir’in uluslararası arenada tanıtılmasını ortak bir vizyonla amaçlayan bir organizasyon.
Bununla birlikte şehirdeki turizm paydaşlarının yer aldığı Turizm Koordinasyon Kurulumuz bulunuyor. Kurulla yapılan periyodik toplantılarda kentin turizm gündemini değerlendiriliyor ve ortak akılla proje – faaliyetler gerçekleştiriliyor.

İzmir’in turizmini geliştirmek için hazırlanan bir plan veya belirlenen stratejiler var mı?

Turizm geliştirilmesi için ilk adım olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı iş birliğinde; kentteki turizm paydaşlarının da görüşleri ve kent vizyonu doğrultusunda “İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlandı. Bu planın en önemli kısmı; kentteki bütün turizm paydaşlarının görüş ve önerileri alınarak, kurumların sağladığı veriler ışığında bir yol haritası olmasıdır. Stratejinin ana amacımız turizmi 12 aya ve 30 ilçeye yaymak.

İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planı’nızın kapsamında İzmir Dünya’ya neler söylüyor?

Stratejinin ana söylemi; İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihsel ve kültürel mirasından ilham almaktadır. Bilindiği gibi İzmir ve çevresindeki antik kentler pek çok presokratik filozofun doğduğu ve fikirlerini olgunlaştırdığı kentlerdir. Bilinen en ünlü presokratik filozoflardan Heraklitos Efeslidir. Ünlü hekim ve filozof Galenos Bergamalıdır. Asklepion, bilinen en eski psikiyatri okuludur. İzmir, İlyada ve Odysseia destanlarının ozanı Homeros’un şehridir. Bahsi geçen tüm kavram ve temalar, İzmir’i diğer Akdeniz kentlerinden farklı ve özgün bir konuma taşımaktadır. Bu çerçeveden değerlendirerek stratejimizin ana söylemini “Dünya uygarlıklarına yön veren pek çok kavram, düşünce ve yaklaşımın İzmir’den dünyaya taşınması” olarak ifade ediyoruz.

İzmir’in turizm zenginliğini dünyaya duyurmada “Visit İzmir” markasını ön plana çıkardınız. Visit İzmir’den bahsedebilir misiniz?

Turizmin dünya genelinde dijitalleştiği ve küçük ölçekli turizmin yaygınlaştığı pandemi sürecinde, şehrin dijital turizm altyapısı “Visit İzmir” mobil uygulaması ve web sitesi hizmete alındı.
Belediyemiz, İzmir Vakfı, İzmir Kalkınma Ajansı ve Sun Express’in ortaklığıyla hayata geçen “Visit İzmir” projesinde, 30 ilçeyi kapsayan 15 kategori ve 2 bin 800’den fazla tarihi ve turistik noktaya dair bilgi, fotoğraf ve video yer almaktadır. Türkçe ve İngilizce versiyonlarından sonra Rusça versiyonunu da yayına aldık.

Visit İzmir kullanıcılar için nasıl tasarlandı?

Visit İzmir’i oluştururken üç tipte kullanım şekli düşünüldü. Bunlardan ilki İzmir’deki farklı turizm noktaları arasındaki bağların kurulması. Kullanıcılar uygulamadaki harita vasıtasıyla etraflarındaki cazibe noktalarını görebilmektedir. İzmir’in herhangi bir yerindeki alana nasıl gidebileceğine dair bilgilere, güncel etkinliklere, restoranlara dair bilgilere erişmek oldukça kolaylaşmıştır.

Diğer bir kullanım şekli hem İzmirlileri hem de turistleri kapsamaktadır. Tıpkı bir sosyal medya platformu gibi kullanıcılar, İzmir’in turistik değerlerine dair yorum yapabilmekte, fikirlerini diğer kullanıcılarla paylaşabilmektedir. Bunun yanı sıra cazibe noktalarını beğenebilir, favorilerine ekleyebilir, yeni noktalar önerebilirler. Duran, statik bir altyapı değil; etkileşim halinde sürekli gelişen ve büyüyen bir dijital mecra olarak Visit İzmir sürekli güncellenmektedir.

Son olarak da Visit İzmir, dünyanın neresinde olursa olsun tüm kullanıcılar için bir tanıtım mecrasıdır. Yeni eklenen yerlerden, binlerce yıllık ören yerlerine kadar İzmir’i tanımak isteyen herkes, Visit İzmir’le bunu gerçekleştirebilmektedir.

Müdürlüğünüz kurulduktan sonra Covid-19 pandemisi ortaya çıktı. Bu süreçte “Turuncu Çember Sertifikası“ projesine başladınız. Turuncu Çember uygulamasından kısaca bahsedebilir misiniz?

Pandemiyle birlikte turizm hareketi durma noktasına gelmişti. Bu süreçte işletmeler alacakları önlemleri ve uymaları gereken kuralları net olarak bilemiyorlardı. Turistler için de; sağlıklı ve güvenilir bir destinasyonları tercih edeceklerini öngörüyorduk. Turuncu Çember sertifikası bütün belirsizlikleri çözen bir uygulama oldu.

Oluşturulan Turizm Hijyen Kurulu ile yeme içme ve konaklama işletmelerinin uyması gereken hijyen kriterlerini belirledik. Kriterlere uyan işletmelere “Turuncu Çember Sertifikası” vermeye başladık. Müdürlüğümüzce koordine edilen “Turuncu Çember Sertifikası” 12 Haziran 2020’de başlamıştır. Pandemi başladıktan sonra 3 ay içinde hızlıca bir sertifikasyon programını hayata geçirmek, turizm sektörüne “ücretsiz” sunmak ve bunu gerçekleştiren ilk yerel yönetim olmak kentimiz için çok önemliydi.

Melih Bey, Turuncu Çember Sertifikasına şu ana kadar yapılan başvuru sayısı nedir?

TURİZM ŞUBE MÜDÜRÜ MELİH KAYACIK

Turuncu Çember Sertifikası’na şu ana kadar 582 işletme başvurmuş olup, 482 işletme sertifikayı almıştır. Sertifikanın sürdürülebilir kılınması adına Turuncu Çember Sertifikası alan işletmelere yönelik periyodik denetimler gerçekleştiriyoruz.

İzmir’in birçok noktasında kurulan Turizm Bilgilendirme Ofislerinizin konumlandığı lokasyonları ve bu lokasyonlarda kurmaktaki amacınızı anlatır mısınız?


İzmir’in turist yoğunluğunun fazla olduğu noktalarda Turizm Bilgilendirme Ofislerinin açılmasını planladık. 6 adet turizm bilgilendirme ofisimiz 2022 yılı içerisinde 25.000 den fazla yerli, 5.000 den fazla yabancı turiste hizmet verdi.

İlk ofisimiz olan ve İzmir Sinema Ofisi içerisinde yer alan Alsancak Turizm Bilgilendirme Ofisini 13 Temmuz 2021 tarihinde açtık.

Kültürpark’ta yer alan Pakistan Pavyonunu dizayn ederek Pakistan Pavyonu – Kültürpark Turizm Bilgilendirme Ofisi ve Sergi Alanı olarak Ağustos 2021’de açtık. Sergi alanında; “İzmir’in Dünya Mirasları – UNESCO”, “Bir Günde 8500 Yıl”, “Anamorfoz Atatürk” gibi 9 farklı temalı sergiye ev sahipliği yaptık. Turizm odaklı farklı sergileri de Kültürpark Turizm Bilgilendirme Ofisi ve Sergi Alanı’nda ziyaretçileriyle buluşturmaya devam ediyoruz.

Unesco Dünya Mirası Geçici Listesinden yer alan Kemeraltı, İzmir turizmi için çok önemli bir değer. Konak – Kemeraltı bölgesinde 4 tane turizm bilgilendirme ofisi açtık. Ofislerin yerlerini; turistlerin Kemeraltı’na giriş noktaları ve tur yoğunluğu olan alanları tespit ederek belirledik.

Kemeraltı’nda tur otobüsleri için park yeri olmaması ciddi bir sorundu. Bu sorunu hem acenteler hem rehberler hem de Kemeraltı esnafı dile getiriyordu. Eski belediye binasının olduğu otopark alanını tur araçlarının ücretsiz kullanımına tahsis ettik. Aynı zamanda bu alanda Konak Turizm Bilgilendirme Ofisimizi açtık. 18 metrekare olan ofisimizi yurtdışındaki örnekleri inceleyerek tasarladık. Böylece Kemeraltı’na gelen tur araçları için otopark sorununu çözerken, turistlerinde bilgi alacağı bir ofisi hayata geçirdik.

İzmir’in simge değerlerinden olan Saat Kulesi’nin yanında yer alan “Kemeraltı Bilgilendirme Noktası”nı tasarım ve içerik çalışmasıyla yeniledik. Kemeraltı maketi üzerine yansıtılan görsel haritalama ve video animasyonlar ile turistleri tarihsel bir yolculuğa çıkartıyoruz. Buradaki amacımız; Kemeraltı’na girmeden önce turistleri bilgilendirmek ve Kemeraltı’nı gezerken oradaki zenginliğin farkına varmalarını sağlamak.

Kemeraltı için önemli bir giriş bölgesi olan “Hisarönü” bölgesinde “Hisarönü Turizm Bilgilendirme Ofisini” açtık.

Çoğu turun geçiş noktası olan ve Kemeraltı Esnaf Derneği ile ortak kullanılan binada “Kemeraltı Turizm Bilgilendirme Ofisi”ni açtık.

İzmir 6 yıl sonra yeniden Kruvaziyer gemilerine ev sahipliği yaptı. Kruvaziyer ile gelen turistler için sizin çalışmalarınız oldu mu?

İzmir Limanı’ndaki turizm bilgilendirme ofisimizde kruvaziyer gemilerinde bulunan turistlere kent hakkında bilgilendirme yapılarak bilgilendirici broşürler sunuyoruz. Turist haritası, kent rehberi, yürüyüş rotalarıyla ilgili hazırladığımız yabancı broşürlere turistlerden çok yoğun ilgi oluyor. Ayrıca turistlere ücretsiz wi-fi hizmeti de sağlıyoruz. Müdürlüğümüz tarafından temel İngilizce eğitimi verilen turizm zabıtası ekipleri sayesinde İzmir limanındaki hanutçuluk faaliyetlerini bitirdik. Liman, Aralık 2022 tarihi itibariyle 28 gemiye, 46.950 yolcuya ev sahipliği yapmıştır.

İzmir covid döneminde en çok göç alan illerimiz arasında olup, dışardan gezmeye gelen turistlerden önce İzmir’i, İzmir’de ikamet edenlere tanıtmak adına gerçekleştirdiğiniz faaliyetler var mı?
Kentlinin İzmir’i daha iyi tanıması amacıyla ücretsiz şehir içi turlar gerçekleştiriyoruz. Profesyonel rehberler ile birlikte hafta içi farklı rotalara farklı tematik turlar düzenleyerek kentlilere İzmir’i tanıtmayı ve yerel halkın ekonomik yönden kalkınmasını amaçlıyoruz.

İzmir’i uluslararası alanda tanıtmak için İzmir’in ev sahipliği yaptığı organizasyonlar var mı?
Pandeminin etkisi azaldıkça, turizm alanında çeşitli organizasyonları gerçekleştirdik.

“İzmir Turizmi ve UNESCO Dünya Mirası Alanları Çalıştayı”nı Bergama’da gerçekleştirdik. Dünyanın İzmir Mirası adını verdiğimiz bu çalışma kapsamında; UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın bulunduğu Efes–Selçuk ve Bergama ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye aday İzmir Tarihi Liman Kenti, Birgi, Ceneviz Kaleleri ve Gediz Deltasından alan yönetim başkanlarımız ve uzman isimler tecrübelerini ve çalışmaların son durumlarını bütüncül bir şekilde paylaştılar.

27 Eylül Dünya Turizm günü kapsamında 23 – 26 Eylül 2021 tarihleri arasında, “Uluslararası Turizm Gazeteciliği Çalıştayı”na ev sahipliği yaptık.

FIJET (Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu) tarafından verilen Altın Elma Ödülü; turizmi geliştirip, yükseltmek, sürdürebilirlik sağlamak konusundaki etkin çabaları ve başarılarından dolayı 7 – 9 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikler ve ödül töreni ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e takdim edildi.

Avrupa Erişilebilir Turizm Ağı’na (ENAT) üyeliğimizi sürdürerek ve Dünya Turizm Kentleri Federasyonu’na (WTCF) üye olunarak uluslararası alanda İzmir’in farklı alanlarda turizm destinasyonu olarak öne çıkmasını ve turizm alanında işbirliklerin önünün açılmasını sağladık. Dünyadaki önemli turizm kentlerinin yer aldığı federasyona, Türkiye’den üye olan ilk kent olduk.

Son olarak Melih Bey, İzmir’in ev sahipliği yapacağı Büyükşehir Belediyeleri Destinasyon Yönetimi temalı Çalıştay’ın amacını açıklar mısınız?

Bu çalıştayın, yerel yönetimlerde “Destinasyon Yönetimi” çalışmalarının nasıl yapılacağına rehberlik edeceğini düşünüyoruz. Destinasyon yönetiminin turizm için çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yerel yönetimler olarak yapacağımız bu çalışmanın hepimize ışık tutacağını ve çalışmalarımız için yol göstereceğini düşünüyoruz.

https://hotelrunner.com/tr/ozellikler/otel-yonetim-sistemi?pk_campaign=hotel-gzt
Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.