50 yıldır ABD’de yapılan dev Enerji Fuarı T&D ENERGY EXPO & CONFERENCES 2023’TE İSTANBUL’DA

50 yıldır ABD’de yapılan dev Enerji Fuarı T&D ENERGY EXPO & CONFERENCES 2023’TE İSTANBUL’DA
Hotel Gazetesi
Posted on Mart 01, 2023, 8:32 am
14 mins

Travel e22’nin CEO’su Gürkan Özer, bu dev organizasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özer, ”bu organizasyonu almak kolay olmadı” dedi.

ABD Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından düzenlenen “2023 IEEE Power Energy Society G, T&D Energy Expo & Conferences” etkinliği, bu yıl İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu etkinlik enerji üretimi, depolama, iletimi ve dağıtımı konularını ele alacak. Her iki yılda bir düzenlenen ve 50 yıldır ABD’de yapılan IEEE T&D Show’un devamı olan bu dev event, 22-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da ICC Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Ana sponsorları EnerjiSA, EAE Elektrik ve İstanbul Teknik Üniversitesi önderliğinde yapılacak kongre-fuarın Türkiye’ye kazandırılması için büyük çaba harcayan Travel e22’nin CEO’su Gürkan Özer, Hotel Gazetesi yazarı Yeşim Sarıtaş’a konuştu.

“SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NA HALEN ULAŞAMADIK!”

Gürkan Özer, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE) bu ve diğer etkinliklerini, meslek örgütleri ve üniversitelerle birlikte yaptığını belirtti ve ilgili kamu kurumlarının temsilcilerinin konferanslara delege olarak katılmasının ve stantlar açmasının etkinliklere güç verdiğini söyledi. Bu nedenle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve bağlı kuruluşların temsilcilerinin IEEE GTD İstanbul Enerji Expo’da konuşmacı, bildiri sahibi, delege ve stant sahibi olarak katılmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Gürkan Özer, Bakanlıkların sadece logo kullanımlarına izin verdiklerini, başka bir destek alamadıklarını dile getirdi.

“TURİZM BAKANLIĞI TANITIM VE DESTEKLERİ YETERSİZ”

Gürkan Özer, minimum 15 milyon dolar değerindeki fuarı Türkiye’ye getirmek için 2017 den beri uğraştıklarını, 2019’da IEEE ile kontrat imzalayarak fuarı 2021 için İstanbul’a aldıklarını, ancak Covid-19 krizinden dolayı 2 kere ertelendiğini ve son tarih olarak 22-25 Mayıs 2023’e aldıklarını belirtti.
Fuarın alınma aşamasından şu anki haline gelene kadar ikiyüzbin euro’dan fazla para harcadıklarını anlatan Gürkan, Travel e22 olarak, fuarın geçtiğimiz yılki Nisan ayı versiyonunda ABD’nin New Orleans kentinde stant açarak tanıtım yaptıklarını; ayrıca ABD’nin Denver kentinde ve Fransa’daki Paris CIGRE fuarında ve Avrupa’da başka fuarlarda stant açarak direkt katılım sağladıklarını, buralarda İstanbul’un tanıtımı için çok ciddi emek ve para harcadıklarını söyledi.

“İSTANBUL BİR KONGRE/FUAR DESTİNASYONU DEĞİL ARTIK”

Bu dev enerji fuarlarından Amerika, Avrupa ve Ortadoğu Körfez Bölgesi’nde inanılmaz gelirler elde edildiğini belirten Gürkan şöyle konuştu: “Özellikle 2017’den itibaren Türkiye’ ye ve İstanbul’a gelen dev fuar ve kongreler azalmaya başladı. Bunun bir sebebi de Avrupa, Amerika, Asya ve her yerde 2014 yılından itibaren aktif çalışan DMO yapıları. Bu Destination Management Organization’lar, yerel yönetimler ve travel özel sektörü ortaklığında yapılandılar. Çok hızlı aktif ve aksiyona yönelik organizasyonları sayesinde, özellikle Türkiye ve Ortadoğu gelişmekte olan ülkelerinden çok büyük oranlarda Kongre ve Fuar organizasyonlarını kendilerine kaydırdılar. Avrupa ve USA’da yapılan Enerji Fuarlarına son 2 senedir katılıyoruz. Altın çağlarını yaşıyorlar. Hem fuar/kongre sayıları çok fazla hem de katılımcı sayıları 2019 öncesinden çok ama çok fazla sayılara ulaştı. İstanbul’un MICE destinasyonu olarak tanıtımının bile oteller üzerinden yapılmaya çalışılması çok büyük bir hatadır. Ben sektörde 20 yıldır kongre-fuar düzenliyorum, benim gibi yüzlerce TÜRSAB acentesi ve çok uzman arkadaşlarımız var. Bizlerle hiç görüşülmüyor. Firuz Başkan kendisi de konunun uzmanıdır. Şehrimizin kongre fuar turizmi uzmanlık hafızasına hiç başvurulmuyor. Sonuç ortada..
İstanbul bir Kongre/Fuar destinasyonu değil artık. Kendimizi kandırmayalım. Bunu kabul etmek ve sıfırdan yeni stratejiler kurmak gerek. Turizm sadece Otelcilik değildir, bir bilim dalı olarak okutuluyor Üniversitelerde. Turizm demek pazarlama ve strateji demektir. Her şehrin her destinasyonun kendisini tanıtım hakkı ve turizm amaçlı yönetim organizasyonları olmalıdır. 2017’den önce Turizm Bakanlığı bir şeyleri doğru yapıyordu, direkt kongre getirenleri destekliyordu ki o zamanlar İstanbul dünyada 6. sıraya çıkmıştı MICE destinasyonu olarak. Ancak dünya değişti, yabancı DMO’lar elimizde kongre bırakmadı! Gerçekten değişmesi gerek MICE turizmi yönetim, tanıtım ve stratejilerinin
.”

“ORGANİZASYONU İSTANBUL’A ALMAK KOLAY OLMADI”

22-25 Mayıs İstanbul IEEE Enerji Fuarına 3-4 bin katılımcı ve 1000 delege beklediklerini belirten Gürkan Özer, ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı Turizm Geliştirme Ajansı’ndan herhangi bir destek alamadıklarını ve sadece THY ve ICVB’nin uçak bileti desteği olduğunu söyledi. Bu dev organizasyonu İstanbul’a çekmenin hiç kolay olmadığını ifade eden Özer, sadece ICVB’nin büyük çaba gösterdiğini ve Genel Müdür Cemil Bey’in samimi destekleri ile kendilerine THY’den USA ve Paris’e uçak biletleri sağlandığını, ancak oradaki stant, tanıtım ve otel gibi masrafların hiçbir ajans tarafından desteklenemediğini vurguladı.

“DÜNYANIN EN ESKİ TEKNOLOJİ DERNEĞİ”

Bu fuarın dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olarak görüldüğünü ve stant haritasında Türkiye ve dünyadan dev enerji şirketlerinin şimdiden yerlerini almaya başladıklarının altını çizen Özer, “1884’te kurulan ve ilk kurucuları arasında, Western Union kurucusu Norvin Green, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Nicola Tesla’nın da bulunduğu IEEE, dünyanın en eski teknoloji derneğidir ve mühendisliğin her alanında global standartları belirler. 2023 İstanbul IEEE, Power Energy Society G, T&D Energy Exposition & Conferences da dünyanın en marka etkinliklerinden biridir” dedi. Özer, “IEEE’nin Dünya çapında 500 bin üyesi var; Corona öncesi global olarak yılda 2 binden fazla kongre ve etkinlik düzenliyordu. Şimdi bu rakamlar geri dönmeye başladı. Bizim bu event, büyük ihtimalle İstanbul’da bugüne kadar yapılan en global ve en prestijli enerji fuarı/kongresi olacak. Bu nedenle IEEE’nin etkinliklerine ülkeler hükümetler düzeyinde sahip çıkarlar. Ancak biz e22 olarak Bakanlık ve yerel yönetimlerden hiç destek alamadık” diye konuştu.

“FUARLAR VE KONGRELER VE DE GETİRENLER DESTEKLENMELİ”

“- Bu event’leri ülkemize getirirken biz turizmciler, TÜRSAB Üyesi Seyahat Acenteleri, elimizde laptop ve broşürlerle şehirlerimizi ve ülkemizi tanıtıyoruz, kendi markalarımızı değil.
– Gelen bir global event, destinasyona milyonlarca USD/EURO döviz sokuyor. Otel, araç, restoranlar, kongre merkezleri, AVM’ler ve eski çarşılarda, pek çok kurum ve kuruluşta bu harcamalar yapılıyor, ancak organizasyonu yapan acente olarak bizlerin kazancı o kadar az bir oran ki… 

– Biz yapacağımız işi çok iyi bilen TÜRSAB üyesi seyahat acenteleriyiz, online travel başladığından beri çok yara aldı sektör. Ancak böyle niş işler acentelerimizin önemli aktiviteleri ve halen devam ediyor.
– Tüm gelişmiş ülkelerde yerel DMO’lar ve özel turizm sektörü + devlet ortaklığı modelleri ile şehirler yerelden tanıtılıyor, yerelden çabalarla global tanıtım ve destek stratejileri oluşturuluyor. Bunu yaparken sektörün tecrübe ve kararlarına uyan profesyonel ekipler çalışıyor. İstanbul’un bu formatta çalışan bir İstanbul partnership yapısına ihtiyacı var.
-Fuar ve kongre getirmek, tüm USA ve EU’daki DMO ve partnership’lerin en öncelikli hedefleri. Biz İstanbul olarak da diğer destinasyonlarımız olarak da bu yarışta çok geri kaldık maalesef.”

-Son olarak KOSGEB’den fuar desteği için başvurduk. Ancak ‘siz turizm fuarına katılmıyorsunuz, enerji fuarında işiniz ne, elbette destek verilemez” cevabı aldık.

-Enerji Bakanlığı logosunu kullanmamıza izin verdi, ama başka bir destek yok.

Bu event’in şehre katkısı 15 milyon US Dolar’ı bulacak, bizim kazancımız o kadar az ki.

-Otelcilerden destek istedik, bırakın desteği, kontratlı oteller ön ödemelerinin %80-90’nı, fuara bu kadar zaman varken istiyorlar. Bu ödemeleri yapabilmek için banka kredileri aldık, o da yetmeyince daha fuara 4 ay varken odalarımızı iptal ediyorlar. Otellerin TÜRSAB A grubu 20 yıllık acentelere verdiği değer, online’da 1 oda rezervasyonu yapan müşteriye verdiği değerin bile çok altında.

-Bizlerin, TÜRSAB üyesi kongre ve fuar acentelerinin kim olduğunu, ne yaptığını anlamak ve destek olmak sanırım sadece DMO yapılarında mümkün olacak.

-Ülkemizde şu an çok büyük acılar yaşanıyor, hepimiz acı çekiyoruz ve umarız deprem bölgesi kısa zamanda toparlanır. Ancak bu büyük insanlık dramında kaybettiklerimiz her zaman kalbimizde ve içimizde olacak.”

GÜRKAN ÖZER KİMDİR?

Boğaziçi Üniversitesi Turizm Bölümü’nden mezun olan Gürkan Özer, Texas A&M Üniversitesi’nde Turizm, Milli Parklar ve Planlama alanında ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Şehir Planlaması alanında Master yaptı.

2001 yılına kadar ABD’de online rezervasyon sistemleri üzerine çalışan Gürkan Özer, Türkiye’ye döndükten sonra ülkemizin ilk Online Rezervasyon Sistemini yaparak, Koç Net’e satılmasını sağladı; Koç Grubu ve ETS için online rezervasyon sistemleri yaptı. Ayrıca Istanbul Valiliği adına İstanbul’un ilk resmi tanıtım sitesinin yöneticiliğini ve İBB’nin İstanbul Turizm Envanteri veri tabanı çalışmasının danışmanlığını yaptı.

Sonrasında e22 DMC’yi kuran Özer, Turizm Master planı ve online rezervasyon sistemleri üzerine danışmanlık ve projeler yapıyor.
Globalde ABD ve Alman şirketleri adına turizm master planları yapan Özer son olarak İstanbul için globalden bakış ve ortaklarla Turizm Master plan içeriklerini de oluşturdu.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.