TravelShop Turkey Yönetim Kurulu Başkanı olarak ATM Dubai Turizm Fuarı’na katılan Murtaza Kalender, yıllara dayanan tecrübesiyle, buradaki incelemelerini ve değerlendirmelerini Hotel Gazetesi aracılığıyla turizm sektörü yetkilileri ve profesyonelleri ile paylaştı.
Her yıl olduğu gibi bu sene de Dubai Fuarına gidip yerinde inceleme fırsatı buldum. Bu sene ayrıca Dubai Fuarı öncesi yaklaşık 200 Tur Operatörüyle birlikte B2B Workshop çalıştayı yaparak ülkemizin tanıtımına katkı sağladım.
Dubai Fuarı bu sene önceki yıllara göre daha kalabalıktı. Özellikle neredeyse tüm uluslararası zincir otellerinin ve Arap yarımadasının otel gruplarını oradaydı. Gözlemlediğim kadarıyla Asya Pasifik ve Körfez ülkelerinin tamamına yakını fuarın %70’ini oluşturuyordu. Özellikle Türkiye’den ATM Dubai Fuarı Hosted-Buyer yetkililerinden Neslihan Hanım ile görüşmeme istinaden; fuar öncesi yaklaşık 150 ayrı ülkeden 60,000’in üzerinde kişi kayıt yaptırmıştı. Bu fuar günü gelen kayıtların haricinde bir rakam.
ATM Dubai Fuarı bu kadar kendini geliştirmişken, bizim ülkemizdeki turizm fuarlarının bir türlü aynı seviyelere çıkamamasını üzüntüyle takip ediyorum. Tabii ki bunu sadece ülkemizdeki fuar organizatörlerine bağlamamak gerek. Çünkü bunu bir topyekün bir çalışma olarak değerlendiriyorum.
Türkiye’den birçok zincir otel yöneticisi, tur operatörü, turizm acentesi gibi kurum ve kuruluşlar Dubai’de stand almış veya ziyaretçi olarak katılım göstermişler.
Bence neden ülkemizdeki turizm fuarlarına bu kadar rağbet gösterilmediğini irdeleyip araştırmak gerekiyor.
Düşüncem şudur ki, bu fuar Türkiye’de Bakanlığımızın desteği ve turizm sektörü kuruluşlarıyla gerçekleştirilse, eminim ülkemize çok daha fazla katma değer sağlar.
DUBAİ ATM TURİZM FUARI’NDAKİ YABANCI TUR OPERATÖRLERİNİN BEKLENTİLERİ
Hosted-Buyer olarak katıldığım için birçok tur operatörüyle ikili görüşme gerçekleştirdim.
Ülkemizdeki fiyatların birden artışı veya dibe inmesi nedeniyle fiyat dengesinin olmaması, turizm piyasasındaki önceliğimizin kaybolmasını beraberinde getiriyor.
Bununla birlikte, milli gururumuz olan Türk Havayolları’nın direk uçuşlarından yeteri kadar faydalanamıyoruz.
Vizelerdeki aşırı artıştan dolayı birçok Mice & Incentive & Wedding grup taleplerini iptal ettiklerini belirttiler.
Bazı ülkelerde vizelerin çok geç verildiğini veya verilmediği bilgisini aldığımı paylaşmak isterim.
TURİZM SEKTÖRÜNÜN DÜNYA GENELİNDEKİ SON DURUMU
Asıl dikkat etmemiz gereken hususlardan birinin bu konu olduğunu düşünüyorum.
Özellikle şunun altını çizmek istiyorum; ülkemiz dünya turizm piyasasında yalnız değil. Çünkü artık birçok yeni destinasyonda rakipleri çıktı. Örneğin, 1.4 milyar nüfusu olup, yurtdışına 35 milyon turist gönderen Hindistan gibi ülkeler, Asya Pasifik’e, Balkanlara ve Kafkasya ülkelerine online vizeleri ile daha hızlı sürede daha uygun fiyata gidebildikleri için bu destinasyonları tercih edebiliyorlar.
Vietnam gibi denizi, kumu ve eğlencesi olan destinasyonlar her şey dahil konseptine geçmeye başladı.
Unutmayalım ki yukarıda bahsetmiş olduğum destinasyonlar, sadece fiyat değil hizmet sektöründeki misafirperverliği ve eğlencesi en iyi olan destinasyonlar arasındalar.
Eğer biz Asya Pasifik’teki büyük nüfuslu ülkelerden ve Hindistan – Pakistan – Bangladeş’ten gelecek olan turist gruplarına uygulanan yüksek vize fiyatlarına çözüm üretmezsek, ülkemiz bu sene beklemiş olduğu hedefi tutturamayabilir ve hatta hedefin %20 altında kalabilir.
Rakam da vermek gerekirse sticker vize ile gelmek isteyen bir turist için yaklaşık vize ücreti 280 USD.
En az 250 USD uçak bileti fiyat farkı oluyor ve bunun üzerine otellerin fiyat artışıyla birlikte yaklaşık kişi başı makas 600 USD civarına çıkıyor.
Bu da ülkemize yönelik özellike Mice – Wedding – Incentive taleplerinde azalmaya neden oluyor.
Ümit ediyorum ki yukarıda belirttiğim sorunlara bir an önce ilgili makam ve kuruluşlar çözüm üretir.
Sözlerimi tamamlamadan önce şunu da belirtmek isterim; tabii ki ülkemiz tarihi dokusuyla, coğrafi güzelliğiyle, deniziyle, kumuyla ve misafirperverliğiyle her zaman talep edilen popüler destinasyonlardan biridir.