BALKAN TURİZM DÜNYASININ 1. İSTANBUL BULUŞMASI

BALKAN TURİZM DÜNYASININ 1. İSTANBUL BULUŞMASI
Hotel Gazetesi
Posted on Eylül 18, 2023, 4:46 pm
12 mins

TÜRSAB ana desteği ve İBB Kültür AŞ iş birliği ile organize edilen 1. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı kapılarını açtı

Türkiye ve Balkanlar arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi ve sağlam turizm bağlarının kurulmasını hedefleyen 1. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı, 20-22 Eylül 2023 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenleniyor. Konumu itibarıyla Asya ile Avrupa arasında bir köprü oluşturan Türkiye, Balkanlar ve diğer hedef ülkeler arasında sağlam turizm bağları kurulması amacıyla hayata geçirilen İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı, bu anlamda önemli bir misyon üstleniyor ve bölge turizmine yepyeni bir canlılık getirmesi hedefleniyor. Fuarın düzenleyicisi TÜRSAB’ın Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, bu önemli organizasyonun ayrıntılarını Hotel Gazetesi’ne anlattı.

Firuz B. Bağlıkaya

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya: “Balkan ülkeleriyle çalışan üyelerimize yeni iş birliği olanakları, yeni rotalar geliştirmek için bu fuar çok önemli fırsatlar yaratıyor.”

HG: Yaz sezonunu geride bırakıyoruz. Şu ana kadar olan veriler çerçevesinde Türkiye’nin turizm performansını değerlendirir misiniz?

“ZİYARETÇİ SAYISI 30 MİLYONU AŞTI”

FB: 2023 yılının ilk 7 aylık döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı, 2022 yılına göre yüzde 16,2 oranında artışla 26 milyon 766 bin kişiye yükseldi. İlk 6 aylık dönemde yurt dışı vatandaş ziyaretçi sayısı olan 3,3 milyon rakamı da eklendiğinde ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı 30 milyon 93 bin kişiye ulaştı.

Ocak-Haziran 2023 döneminde Türkiye’nin turizmden elde ettiği gelir ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında artarak 21 milyar 734 milyon 366 bin dolar seviyesine yükseldi. Bu dönemde Türkiye’nin kişi başı ortalama turizm geliri 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,4 oranında artış göstererek 980 dolara çıktı. Ziyaretçi sayısı ve turizm gelirindeki pozitif durumun yılın kalan kısmında da devam etmesini ve 2023’ü geçtiğimiz yılki verilerin üzerinde kapatacağımızı öngörüyoruz.


HG: TÜRSAB olarak birçok etkinliğe imza atıyorsunuz. Bu yıl ilk kez gerçekleştireceğiniz İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı hakkında bilgi almak istiyoruz. Neden bu bölgeye özel bir fuar yapmayı düşündünüz?

“AMAÇ BÖLGEDEKİ TURİZM HAREKETİNİ HIZLANDIRMAK”

FB: Balkan coğrafyası ülkeleri ile son derece derin tarihi ve kültürel bağlara sahibiz. Bu ülkelerle yakın ilişkilerimiz günümüzde de güçlenerek devam ediyor. Gerek Türkiye’de yaşayan Balkan kökenli nüfus gerekse de Balkanlardaki Türk ve Müslüman topluluklar, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkileri günümüzde de kuvvetlendiren unsurlar olarak öne çıkıyor. Öte yandan, son yıllarda Balkan ülkeleri ile Türkiye arasında stratejik düzeyde artan iş birlikleri, sosyal ve ekonomik ilişkilerimizi de güçlendirmiş durumda. Bu gelişmeyi destekleyen alanların başında ise şüphesiz ki turizm geliyor.
Geldiğimiz noktada, Balkanlar, Türk vatandaşları için ulaşımı ve seyahat koşulları daha kolay, uygun seçeneklerin yer aldığı bir destinasyon konumunda. Türkiye de Balkan ülkeleri vatandaşları için aynı şekilde cazip turizm destinasyonlarının başında geliyor. 2022 yılı itibariyle Balkan ülkelerinden Türkiye’ye 5.6 milyonun üzerinde ziyaretçi gelirken, Türkiye’den Balkanlara giden ziyaretçi sayısı 2.5 milyon civarında. Buna göre bu bölgede 8 milyonu aşkın bir turist hareketliliği söz konusu. Bu anlamda Balkanlar ve Türkiye açısından gelişmeye açık ve önemli olanaklar barındıran bir turizm potansiyelinden söz edebiliriz. Hedefimiz bölgedeki turizm hareketinin daha da hızlanmasını sağlayarak karşılıklı ziyaretçi hacminin 10 milyon seviyesine ve üzerine çıkarmak.

Geçmişi 50 yıla dayanan Türk turizminin köklü meslek kuruluşu olarak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), böylesi önemli bir sektör olan turizmin gelişiminde yeni olanakların değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde her zaman öncü rolünü üstlendi. Yüklendiğimiz bu misyondan hareketle Balkanlarda gelişen turizme destek vermek ve ülkemizin Balkan turizm pazarındaki yerini ve konumunu daha da güçlendirmek için gereken adımları atmak üzere çalışmalarımızı hızlandırdık.
Bünyemizde faaliyetlerini sürdüren iştirak şirketimiz TÜRSAB Fuarcılık tarafından, TÜRSAB ana desteği ve İBB Kültür AŞ iş birliği ile organize edilen 1. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı’nı bu perspektiften hareketle hayata geçiriyoruz.

HG: Fuarla ilgili hedefleriniz, beklentileriniz neler?

“SEKTÖRE YEPYENİ BİR KAYNAK YARATACAK”

FB: 20-22 Eylül 2023 tarihleri arasında turizm profesyonelleri ve ziyaretçilerini Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda buluşturacak olan 1. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı sektöre yepyeni bir kaynak yaratarak sektörel iş birliği imkanlarının artırılmasını sağlayacak. Türkiye, konumu itibarıyla Asya ile Avrupa arasında bir köprü oluşturuyor. Balkanlar ve diğer hedef ülkeler arasında sağlam turizm bağları tesis edilmesi ise bu konumun güçlendirilmesi bakımından önem arz ediyor. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı’nın bu anlamda önemli bir misyon üstlenmesini ve bölge turizmine destek olarak yepyeni bir canlılık getirmesini hedefliyoruz.
Panel, söyleşi, alım heyetleri programları gibi farklı etkinliklere de ev sahipliği yapacak olan fuarımıza sektörel hacmin ve iş kalitesinin artırılması hedefiyle satın alma ve karar verme yetkisine sahip turizm profesyonelleri özel olarak seçilerek davet edildi. Fuar esnasında gerçekleşecek B2B ikili görüşmelerle bölgenin turizm zenginliklerini yakından tanımaları, firmalarla iş birlikleri kurmaları, bölgesel kalkınmaya ve sürdürebilir turizme yönelik önemli anlaşmalara imza atmaları sağlanmış olacak.

HG: Fuar merkezi olarak İstanbul’un seçilmesi önemli. İstanbul’da düzenleniyor olması bir fark yaratır mı?

“İSTANBUL KATILIMCILARA BÜYÜK AVANTAJLAR SUNUYOR”

FB: Bu fuarın İstanbul’da düzenleniyor olması çok önemli. Fuarı zaten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. iş birliğiyle hayata geçiriyoruz. Fuarın İstanbul gibi bir büyük dünya metropolünde düzenleniyor olması katılımcılarına büyük avantajlar sunuyor. Hedef pazarlardan davet edilecek hosted buyer’lar ve dünyanın birçok yerinden gelecek katılımcı ve ziyaretçiler arasında gerçekleşecek ikili görüşmeler ile fuar bir turizm borsası olarak önemli bir işleve sahip olacak. İstanbul’un HUB olması bu buluşmayı daha da hareketlendirecek. Fuarı katılımcıları; termal, kış, dağ, kruvaziyer, deniz, kültür, MICE ve inanç turizmi gibi değişik alanlarda yeni turizm pazarları ve Çin, Malezya, Hindistan, Rusya, Uganda gibi deniz aşırı ülkelere yönelik olmak üzere, Türkiye ile ortak tur paketleri oluşturmak için iş birlikleri yapabilecek.

HG: Fuara hangi ülkeler katılıyor?

“KATILIM BALKAN ÜLKELERİYLE SINIRLI DEĞİL”

FB: Fuarımızın sınırları Balkan ülkelerini de aşıyor aslında. Aralarında KKTC, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Bosna Hersek, Çin, Hırvatistan, Hindistan, İsrail, İtalya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Malezya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Uganda, Ürdün ve Yunanistan’ın da bulunduğu birçok ülkeyi ağırlayacak olan fuar; katılımcılara yeni iş fırsatları, ulusal ve uluslararası turizm uzmanları ile bilgi alışverişi yapma ve yeni destinasyon, ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapma imkanı sunacak.
Fuarımızı bir turizm borsası niteliğinde planladık. Hedef ülkelerden gelecek satın alım heyetlerini dünyanın dört bir yanından gelen katılımcı ve ziyaretçilerle buluşturacak ve bölgeler arasındaki turizm ilişkilerini güçlendirerek karşılıklı turizm hacminin artırılmasını sağlayacak. Fuar, ev sahipliği yapacağı panel ve söyleşi gibi etkinliklerde turizmin her alanındaki profesyonelleri dinleyicilerle bir araya getirecek.

HG: Son olarak fuarla ilgili neler eklemek istersiniz?

“YENİ ROTALAR GELİŞTİRMEK İÇİN BİR FIRSAT”

FB: Balkan pazarı yanı başımızda çok büyük bir potansiyel olarak karşımızda duruyor. Bu potansiyeli canlandırmak önemli. Balkan ülkeleriyle çalışan üyelerimize yeni iş birliği olanakları yaratmak, yeni rotalar geliştirmek için bu fuar çok önemli fırsatlar yaratıyor. Fuarda hem Türkiye’nin hem de Balkanların turizm zenginlikleri tanıtılırken, yapılacak B2B ikili görüşmelerle iş birlikleri kurulması, bölgesel kalkınmaya ve sürdürülebilir turizme yönelik önemli anlaşmalar yapılması planlanıyor. Fuarın Balkan ülkeleri ve Türk turizmine hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcılarımıza başarılar diliyorum.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.