İSATAG, Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulunarak, yasa hazırlanırken sektörün önde gelen STK’larının fikrinin alınmasını önerdi.
İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG) Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir çağrıda bulunarak, değiştirileceği açıklanan 1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yasa tasarısının, Seyahat Acentaları STK’larının katılımıyla gerçekleştirilecek bir “sektörün ortak aklı” şeklinde ele alınmasını önerdi.
İSATAG’ın Bakanlığın yaptığı yeni yasa çalışmasını çok önemsediği ve çağın sektör ihtiyaçları ve teknolojik gelişmelerine göre oluşturulacak olan yeni yasa çalışmasını değerli bulduğu belirtilen açıklamada, “Eminiz ki ülkemizin turizm sektöründe elde ettiği başarının ortak değerleri bu yeni yasada bulunacaktır” denildi.
İSATAG’ın konuyla ilgili yaptığı basın açıklaması şöyle:
“Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un 31 Ekim 2023 tarihinde “1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yasasını değiştireceğiz” şeklindeki açıklamasını basından takip ettik.
1972 yılında yürürlüğe giren bu kanunun önemi çok büyüktür. Seyahat Acentaları yasa ile tanınmış ve varlığı yasal güvence altına alınmıştır.
Yalnız değişen çağ ile birlikte yani bilişim ve teknoloji çağı sayılan günümüzde, Seyahat Acentalarının ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamadığı açıktır.
Bakanlığımızın yaptığı yeni yasa çalışmasını çok önemsiyor ve çağın sektör ihtiyaçları ve teknolojik gelişmelerine göre oluşturulacak olan yeni yasa çalışmasını değerli buluyoruz. Eminiz ki ülkemizin turizm sektöründe elde ettiği başarının ortak değerleri bu yeni yasada bulunacaktır.
Bu konuda sektörün ayrı hafızalarını oluşturan başta çatı kurumumuz TÜRSAB olmak üzere diğer sektör sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin önemli olacağı kanısındayız.
Buradan Sayın Bakanımıza bir çağrıda bulunmak istiyoruz:
Seyahat Acentaları için hayati önem taşıyan bu yasa tasarısının, Bakanlık Başkanlığı’nda başta Türk Ekonomisi ve Türk Turizminin önemli paydaşlarının ve özellikle Seyahat Acentaları STK’larının katılımıyla gerçekleştirilecek bir “sektörün ortak aklı” şeklinde ele alınmasını ve Avrupa Birliği Turizm kriterlerine uygun bir yeni yasa çalışmasının yerinde olacağını öneriyoruz.
İSATAG olarak bizler üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu bildirir, yeni yasanın özellikle Seyahat Acentalarının yaşadığı güncel sorunlara çare olmasını ve tüm sektöre hayırlı olmasını dileriz.”
İSATAG