TÜRKİYE’NİN İLK ÇAY FESTİVALİ 2024’TE
KTÜ Kimya Bölümü Mezunu Gülhanım Delihan ile Rehber Seda Bozdağcı, mesleklerindeki başarılarını yeni bir organizasyonla taçlandıracaklar. Çay tiryakisi olan ikili, yolları Rize’de kesiştikten sonra sevdalısı oldukları bu bitkiyi nasıl daha ileri taşıyabilecekleri konusunda tartışarak, Çay Festivali düzenleme kararı alıp, çalışmalara başladılar. Bu iki turizmci, Turizm Sektörünün sesi Hotel Gazetesi aracılığıyla, projelerinin doğuşundan, kendi mesleki geçmişlerine, organizasyonun tüm detaylarını kamu oyuyla paylaşma kararı aldılar.
“TARLADAN BARDAĞIMIZA UZUN BİL YOL
KTÜ Kimya Bölümü mezunu, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Rize Şubesinin tek kadın yönetim Kurulu Üyesi ve şubenin Turizm ve Seyahat Sektörü Başkanı Gülhanım Delihan, Çay bitkisinin tarladan bardağımıza kadar gelen süreçte hangi aşamalardan geçtiğini anlatarak başladığı sözlerine şöyle devam etti: “Çay serüvenime 2009-2011 yılları arasında bir çay fabrikasında kalite kontrol müdürü olarak başladım. Soframızdan eksik etmediğimiz çayın hangi aşamalardan geçip, bardağımıza geldiğini de burada yakından öğrenme şansım oldu. Her ne kadar dünyada en fazla çay tüketen millet olsak dahi, çay bitkisi hakkında çok da fikrimiz yok.
Ülkemizde ilk olarak 1937 yılında Batum’dan 20 ton çay tohumu ihracatı ile başlamış olan serüven, zaman içerisinde bizi dünyanın en fazla tüketim yapan ülkeleri arasında liderliğe koymuş. Çay bitkisi, Mayıs ayında ilk hasatla birlikte toplanıp, çay toplama yerlerlerinde muhafaza edilerek, fabrikaya, oradan da “soldurma, kıvırma, fırınlama, elekleme ve harmanlama” olmak üzere beş aşamadan geçip, paketlenerek bize ulaştırılıyor.
Biz bu bitkiyi öylesine sevip, sahiplenmişiz ki bardağından, kaşığına kadar diğer ülkelerden farklı bir sunumla, günün her anı bahaneye ihtiyaç duymaksızın en fazla tükettiğimiz içecek haline gelmiş.”
ÇAY DEMLEME VE SUNUM ŞAMPİYONU
“2011 yılında Rize’de başladığım turizm ve otelcilik faaliyetlerine, daha sonra kurduğum turizm derneği ile yurtiçi ve yurtdışı pek çok projeye imza attım. Bir gün aslında elimi hiç çekmediğim çay bitkisinin demlenmesi için bir yarışmaya yarışmacı olarak davet edildiğim zaman da hiç tereddüt etmeden katıldım. 2018 senesinde katıldığım bu yarışmada da Türkiye Çay Demleme ve Sunum şampiyonu oldum. Bu süreci Vietnam’da ülkemizi temsil, bazı markalarında reklam yüzü olma süreci takip etti.
Aslen Erzurum’lu ve eş dolayısıyla fahri Rize’li olarak turizm sektöründe tanıştığım ve dostluğumu devam ettirdiğim çok sayıda insan oldu.“
“ÜLKEMİZE ULUSLARARASI DÜZEYDE KATKI SAĞLAYACAK”
Rehber Seda Bozdağcı ise çaya olan ilgisini ve Çay Festivali düşüncesinin nasıl geliştiğini şöyle anlattı: “Sıkı bir çay tüketicisi olarak ülkemizin değerli liselerinden Kandilli Kız Lisesi’nde kardeş okul olmamız sebebiyle Kuleli Askeri Lisesi’nin “çay partileri” ile başlayan serüven, benim üniversitede Turizm Rehberliği bölümünü bitirip, Karadeniz Bölgesi’ni gezdirirken çay bitkisi ile bu defa somut olarak tanışmam ile devam etti. Gülhanım ile tanışmamız da yine bu geziler esnasında otelinde konaklamam ile oldu. Açıkçası pek çok insan gibi ben de çay bitkisinin neye benzediği, hangi aşamalardan geçtiği konusunda pek fikir sahibi değildim. Fakat bölgeye gidip, geldikçe çayın ne kadar meşakkatli bir ürün olduğunu da öğrendim. Rize’de başlayan dostluğumuz Gülhanım’ın İstanbul’a gelip, sevdalısı olduğumuz bu bitkiyi nasıl daha ileri taşıyabiliriz düşüncesinde de bizi birleştirdi. “Çay Festivali” projesi de böyle doğdu. Ülkemize uluslararası düzeyde katkı sağlayacak bu festival için ortak belediye ve projede yer almak isteyen tedarikçiler ile adım attık. Önümüzdeki yıl ilki olmasını planladığımız bu festivali de sizin vesilenizle ilan etmiş olalım. Çay Turizmi ile uluslararası platformlarda sadece tüketicisi olarak değil, aynı zamanda geliştirme ve tanıtım konusunda da zirve yere ulaştırmak için atacağımız belki de ilk adım bu festival olacak. Ama ayrıntıları zaman içerisinde paylaşacağımızı söyleyerek burada bir virgül koyalım.”
“ALIŞKANLIKLARINIZA YENİ BİR SOLUK GETİRECEK”
Gülhanım Delihan, Rehber Seda Bozdağcı’nın kaldığı yerden devem etti: “Açıkçası tabi ki önce bir kimyager olarak, ardından da bir turizmci olarak sadece proje bazlı çalışmıyorum. Aynı zamanda kongre, seminer ve düğün organizasyonları yaptığım Rose İstanbul Organizasyon adında bir şirketim de var. İstanbul piyasasında yeni olsam da, yaptığım başarılı organizasyonların Best of Medya Ajansı tarafından 2022 Yılın En İyi Organizasyon Firması ödülünü alarak, mükâfatını aldım. Bundan sonraki faaliyetlerimizde de rehberle odası üyesi Rehber Seda Bozdağcı ile birlikte daha pek çok başarıya imza atacağımıza inanarak, önümüzdeki projelerdeki ortaklığımızı da yine sizin vasıtanızla duyurmuş olalım. Fazla ipucu vermek istemiyorum ama yeni bir markanın doğacağını ve alışkanlıklarınıza yeni bir soluk getireceğimizi söylemek isteriz.”