Nedir bu motivasyon dedikleri ve neye göre artar neye göre azalır?

Nedir bu motivasyon dedikleri ve neye göre artar neye göre azalır?
AYLİN ALTAY
Posted on Mart 08, 2024, 9:43 pm
4 mins

Aylin Altay CVK Hotels & Resorts Strateji & Operasyonel Mükemmellik Direktörü

‘’Nereye gideceğini bilmiyorsan hangi yoldan gittiğinin bir önemi yoktur’’

Fransızca’dan dilimize geçmiş Motivasyon kelimesi Türk Dil Kurumu isteklendirme, güdüleme olarak tanımlanmış. 

Çok fazla eğitimleri verilen, performans değerlendirmelere konu olan motivasyon dedikleri yani isteklendirme neye göre artar neye göre azalır?

Her yıl bir çok yeni kararlar alarak motivasyon sağlamaya çalışan bizler, kurum motivasyonunuda yeni kararlar mı sağlayacağız?

Abraham Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde ne der; bireysel motivasyonlarda fizyolojik, güvenlik, sevgi ihtiyaçlarının karşılanmadan kendini gerçekleştirme motivasyonuna geçilemez. O zaman bireysel motivasyon maddiyata bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, güvenlik ve sevgiden sonra gelir diyebiriz. Kişilerin motivasyonu kendini gerçekleştirmeye bağlıyken takım motivasyonu kavramını incelediğimizde durum değişebilir. Takım olarak inceleyen ilk psikologlardan David McClelland bireylerin başarı çabası, güç motivasyonu ve yakınlık motivasyonu kavramlarıyla motive edildiğini söyler. Takim çalışması, takımın doğru kurgulanması, adalet duygusu ve takımın her üyesinin değerli hissetmesi, başarı taktiri, hedefleri doğru yönlendirme takım motivasyonda oldukça etkilidir.

Takımdaki motivasyonu yani isteklendirmeyi sağlamak için önce neyi başaracağını yani isteyeceğini takım üyeleri bilmelidir. Sonrasında yol haritalarını çıkartabilir, bu büyük resimdeki katkısını bilebilir.  Ay sonunda iki üç hedefle takım başarmış tutmazsa takım başarısız olmamalıdır. Başarılı olduğunda çok sevinen bizler, başarısız olduğumuzda üzülüyorsak bu değişen motivasyon takımı dengesiz hale getirmez mi?  Takımlar aylık belirli kriterlerde  değil uzun vadeli gerçekçi bir çok kriterde başarı faktörlerine ihtiyaç duyar.

‘’Nereye gideceğini bilmiyorsan hangi yoldan gittiğinin bir önemi yoktur’’ Alice Harikalar Diyarında geçen bu söz aslında takımların isteklendirmesi için bir yol haritası olarak verilmiş olabilir. Şirketlerin kurumsal hafızası  nereye gideceğini bilsede  bunu takım üyelerine indiremezsek motivasyon sağlanmakta güçlük yaşanabilir. Takımın her üyesi ana hedefe ulaşmak için yaptığı görevin katkı sağladığını bilmelidir. Takımın büyük resmi görmesi için sadece söylem yetmez, doğru hedefler gerekli stratejilerle birlikte belirlenmeli ve tüm çalışanlara paylaşılmalıdır.

Turizm kadar değişken bir sektörde bunu yapmak zor olsada imkansız değildir. Önce şu soruyu sormak gerekiyor neden operasyonel olarak bu kadar dönüşüme kapalıyız? Çoğunlukla bu turizmde böyle olmaz diyip eliyorsak sistemleri denemek gerekmez mi? 

Sadece farklılaşmak ve sektöre yön vermek için bile stratejiler belirleyip takımlara yaysak bile motivasyon dönüşümü başlayabilir.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.