TURİZM EĞİTİMİNDE AKREDİTASYON HİZMETİ: 27 ÜNİVERSİTE VE 51 BÖLÜM ONAYLANDI

TURİZM EĞİTİMİNDE AKREDİTASYON HİZMETİ: 27 ÜNİVERSİTE VE 51 BÖLÜM ONAYLANDI
HG Editör
Posted on Nisan 18, 2024, 12:01 pm
3 mins

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) turizm eğitimi alanında faaliyet gösteren Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Rekreasyon Yönetimi, Aşçılık, Turist Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği başta olmak üzere 27 üniversite ve 51 bölüm için akreditasyon hizmeti sundu.

Günümüzde eğitim kurumları, sunmuş oldukları eğitimin belli standartlara uygun olduğunu ortaya koyabilmek adına bir dış değerlendirme süreci olan akreditasyon uygulamalarına başvurmaktadır.  Turizm alanında akreditasyon değerlendirmesi ise YÖK tarafından yetkilendirilen Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK)tarafından yapılmaktadır. TURAK, turizm eğitim programlarının (Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Rekreasyon Yönetimi, Aşçılık, Turist Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği vb.) akreditasyonu konusunda yetkilendirilmiş tek ulusal akreditasyon kuruluşudur.  31 Ocak 2018 yılında Turizm Akademisyenleri Derneği bünyesinde kurulmuş ve kurulduğu zamandan bu yana aktif bir şekilde çalışmaktadır. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla 5 yıllığına yetkilendirilmiştir. TURAK, 2018 yılında ilk defa Atılım Üniversitesi ile pilot uygulamaya geçmiştir. Dahası 2018 yılından bu yana 27 Üniversite 51 bölümü akredite etmiş ve 2024 yılı için ise 33 bölüm başvuru almıştır. Program incelemesinin yapılması için açıkça tanımlanmış 8 ölçütten oluşan bir standart değerlendirme kriterini kullanarak programların kalitesini incelemektedir. 

Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem TUNA konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Eğitimde kalite denildiğinde; eğitim sisteminin beğenilmesi, düzgün işlemesi, insanların yenilikleri izleyebilme bilgi ve becerisine sahip olması; kısaca, bu davranışları gösteren insanların yetiştirilmesi akla gelmektedir. Eğitim sisteminin kalitesi, insan kaynaklarının, fiziksel kaynakların, öğrenci hizmetlerinin, sosyal ve kültürel çevrenin, eğitim teknolojisinin, öğrenci-okul-sektör iş birliğinin, eğitim yönetiminin ve eğitim programının kalite-zenginlik dengesi ile yükseltilmesine bağlıdır. Turizmin endüstrisinin dinamik yapısı düşünüldüğünde turizm eğitiminin uygun bir mesleki eğitim programı ile gerçekleştirilmesinin gerekliliği gündeme gelmektedir. Bu amaç doğrultusunda akreditasyonun gerekliliği de ayrı bir öneme sahiptir. Verilen mesleki eğitim yoluyla teorik ve pratik arasındaki ilişkinin kurulması, sektöre katkıda bulunması, bilgi ve becerilerin artırılmasının yanı sıra kaliteli bir hizmet sağlanması gibi konularda akreditasyon sürecinin büyük katkı sağlayacağı hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandı.  

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.