Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Kırgızistan Tur Operatörleri Birliği (KATO) işbirliğinde ve Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) destekleriyle Turizm Haftası münasebetiyle, Türkiye’nin turizm sektöründeki bilgi ve deneyimini Kırgızistan turizm işletmeleri ile paylaşıldı.
Kırgızistan’ın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren KATO’ya üye otel işletmelerinden 22 yöneticinin katılımıyla Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından verilen eğitim programı 15-23 Nisan 2024 tarihler arasında Deedeman Bostancı otelinde düzenlendi.
Turistik destinasyon olarak marka bir şehir olması ve otelcilik sektöründe ve özellikle şehir otelciliğinde hizmet kalitesi standartlarında önemli bir potansiyele sahip olması nedeniyle seçilen İstanbul’da, Türkiye’de faaliyet gösteren nitelikli otel işletmelerinin deneyimli yönetici ve departman sorumluları kendi uzmanlık alanları ile ilgili konuları teorik ve uygulamalı olarak proje katılımcılara aktardı. Ayrıca, bir işletmenin idari ve personel açısından da güçlendirilmesinin önemi doğrultusundan katılımcılara önemli bilgiler verildi.
Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Maliyet ve Stok Yönetimi, Konaklama Muhasebesi ve Bütçe Yönetimi, Satış ve Pazarlama Yönetimi, Misafir İlişkileri, Turizmde Dijitalleşme, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Turizm Planlaması ve Sürdürülebilir Turizm konularında eğitim verildi.
Turistik ürünlerdeki (konaklama, yiyecek içecek ve temel servisler gibi) seçeneklerin sınırlı olması ve sağlanan hizmet kalitesinin düşük olmasının Kırgızistan’ın turistik ürünlerinin küresel pazarda rekabetçi özelliğine zarar verdiği ifade ediliyor.
Bu bilgilerden hareketle, Türkiye’deki otel işletmelerinin deneyimi, sektörün gelişmişlik seviyesi ve Dünya çapındaki konukseverlik kalitesi göz önüne alındığında proje çıktılarının Kırgızistan turizm sektöründeki nitelikli yönetici/eleman ve hizmet kalitesi sorunlarının çözümüne önemli bir katkı sağlayacağı düşünülüyor.
Bu proje kapsamında katılımcıların Türkiye ziyaretinden edindikleri mesleki tecrübeyi Kırgızistan’da çalıştıkları turizm işletmelerine aktararak buradaki turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. İki ülkenin arasında mesleki ilişkilerin geliştirilmesi, Türkiye’deki işletme yöneticilerinin de Kırgızistan kültürü ve buradaki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve katılımcıların Türkiye turizm sektörüne ilişkin görüşlerini değerlendirmek çalışmanın diğer amaçlarıdır.
23 Nisan tarihinde düzenlenen sertifika törenine, katılımcılara sertifikalarını takdim etmek üzere TUROYD Onursal Başkanı Ali Can Aksu, TUROYD Başkan Yardımcısı Tayfun Sancar, TUROYD Yönetim Kurulu üyeleri Orhan Genceli, Barış Kahraman ve Gürkan Kaban, TİKA temsilcisi Recep Çetinkaya, Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ersümer Eren katılım gösterdiler.
Ergün Demiray’dan mesaj: Bütün Türki cumhuriyetlerde hızlı bir şekilde büyüyeceğiz ve bölgedeki otelcilik hizmetlerini geliştireceğiz dedi.
Eğitimin sertifika töreninde konuşma yapan Dedeman İş Geliştirme Operasyon Direktörü Gürkan Kaban, sözlerine Banu Dedeman ve Dedeman Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray’ın selamlarını ileterek başladı. Bölgedeki Dedeman yatırımları hakkında bilgi verdi. Kaban, bölgeye çok önem verdiklerini, bölgedeki turizm ve otelciliğin gelişmesinde Dedeman tecrübesinin katkısı olacağına inandıklarını ve burada maddi gelirden ziyade kardeş Türki cumhuriyet ülkelerinde turizmi geliştirmek için katkıda bulunmaya çok önem verdilerini dile getirdi. Kaban, bu tür eğitimlerde Dedeman yönetimi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Geçen hafta da Özbekistan’da olduklarını belirten Gürkan Kaban konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Özbekistan’da üç otel projemiz var ve ikisini açtık. Kazakistan’da da iki otelimiz, Azerbaycan Bakü’de bir projemiz var. Amacımız o bölgedeki bütün otellerde var olmak ve hem TUROYD olarak hem de Dedeman Grubu olarak Türk misafirperverliğini, standartlarını, prosedürlerini o bölgede yukarıya çıkarmak. Bizim grup Dedeman Grubu olarak şu anda 31 tane aktif çalışan otelimiz var. Bunlardan altı tanesi yurt dışında, diğerleri Türkiye’de. Bu yıl sonuna kadar yaklaşık olarak 80 otele ulaşmayı hedefliyoruz. İmzalanmış ve projesi devam eden bir çok otelimiz var. İnşallah Kırgızistan da bu halkalardan bir tanesi olur.” Kaban, katılımcılara teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.
Programın, turizm eğitiminde Türkiye olarak katma değer sağlayacağı, eğitim ve kültür alanında sürdürülmekte olan işbirliğinin iki ülke ilişkilerinin dostluk ve kardeşlik bağlarının pekişmesine katkıda bulunacağı düşünülüyor.