TUROYD Başkanı Savaş Çolakoğlu, sektör paydaşlarının geleceğe dönük gezgin profilini iyi analiz edip sürdürülebilir politikalar ve kesin çözümler üreterek sektöre yön vermesi gerektiğini vurguladı.
TUROYD Başkanı Savaş Çolakoğlu, turizm sektöründe sürdürülebilir politikalar uygulamanın önemine dikkat çekti. 2019 sezonunda kırılan rekorların ardından başlayan pandemiyle tüm dünyada büyük kayıplar yaşayan turizm sektörü, henüz 2019 seviyesine ulaşamasa da 2023 sezonunun Türkiye için oldukça iyi geçtiğini belirtti. 2023 yılında 57 milyon turist ve 54,3 milyon dolar gelir elde eden Türkiye, Ukrayna-Rusya savaşı gibi zorluklara rağmen diğer pazarlardan açığı kapatmaya çalıştı.
2024 yılına Filistin-İsrail gerginliği ve devam eden Ukrayna-Rusya savaşı ile başladıklarını söyleyen Çolakoğlu, dünya genelindeki ekonomik sıkıntılar ve Avrupa’da görülen enflasyonun da turizm sektöründe kaygı yarattığını ifade etti. Ancak bu krizden bir çıkış yolu bularak iyi bir sezon geçirmeyi umduklarını ekledi.
Nitelikli Turist Arayışı Devam Ediyor
Çolakoğlu, sürdürülebilirlik açısından turist sayısının fazlalığı ile övünmeden, nitelikli ve daha fazla harcama yapacak pazarlar arayışının sürdüğünü belirtti. Gecelik kişi başı ortalama harcamayı 99 dolardan 150-200 dolarlara çıkarmanın öncelikli hedefleri olduğunu söyledi. Bu hedefi gerçekleştirirken en önemli silahlarının 1.8 milyon yatak kapasitesi, doğal güzellikler ve tarih olduğunu belirtti.
Deniz, kum, güneş sarmalından çıkarak Türkiye’yi 12 ay boyunca ziyaret edilecek bir destinasyon haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Çolakoğlu, turizm yatırımlarının sadece binaları yapıp hizmete sunmakla bitmediğini, bu tesislerde misafirlerine hizmet sunacak iş gücüne de gerekli yatırımların yapılması gerektiğini vurguladı. Turizm sektörünün nitelikli iş gücünün önemli bir bölümünü diğer sektörlere kaptırdığına dikkat çeken Çolakoğlu, hizmet alanında eğitim almış personelin farklı iş kollarına geçmek zorunda kaldığını belirtti.
Turizm Meslek Yasası Talebi
TUROYD’un ana hedeflerinden birinin Turizm Meslek Yasası’nın çıkarılması olduğunu belirten Çolakoğlu, eczane açmak için eczacılık diploması gerektiği gibi turizm sektöründe de sermaye sahibi olan her yatırımcının bu işi yapabilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Yetişmiş yöneticilerin ve eğitimli ellerin bu yatırımlara emanet edilmesi gerektiğini ifade etti.
Konaklama Vergisi Düzenlemesi
Açıklamalarında otellerden alınan konaklama vergilerine de değinen Çolakoğlu, 2024 yılı Ocak-Nisan dönemine ait tahakkuk eden vergi tutarının 1.6 milyar TL olduğunu belirtti. Bu kaynağın tekrar genel bütçeye gittiğini söyleyen Çolakoğlu, bu verginin ilgili illerin yatırımları ve iyileştirilmesi için kullanılmasının doğru olacağını ve bu konunun bakanlık tarafından tekrar ele alınmasını istediklerini belirtti.