Değer Otizm Derneği, 1-14 Haziran tarihleri arasında Dedeman Bostancı Otel’de sanatçı Nimet Gökırmak Dinçer’in “Kuşlar” adlı sergisine ev sahipliği yapacak. Bu özel etkinlik, Dedeman Otelleri’nin sponsorluğunda ve Değer Otizm destekçisi Hotel Gazetesi’nin basın sponsorluğunda gerçekleşecek.
Sergi Açılışı ve Teşekkür Mesajı
Serginin açılışı, 1 Haziran Cumartesi günü saat 13:00-15:00 arasında düzenlenecek açılış kokteyli ile Dedeman Bostancı Otel’de gerçekleştirilecek. Sergi, açılış günü saat 18:00’e kadar ziyarete açık olacak ve 14 Haziran’a kadar her gün 13:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Değer Otizm Derneği Kurucu Başkanı Hatice Şule Gökırmak, sergi düzenleyen sanatçı Nimet Gökırmak Dinçer’e ve Dedeman Otelleri’ne, özellikle Banu Dedeman‘a, Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray‘a, Dedeman Bostancı Oteli personeline ve yöneticilerine, teşekkürlerini iletti. Hatice Şule Gökırmak, “Bu tür etkinlikler, otizm farkındalığını artırmak ve toplumda sanatın birleştirici gücünü göstermek açısından büyük önem taşıyor. Dedeman Otelleri’ne, bu anlamlı etkinliği destekledikleri için minnettarız,” dedi.
Sanatseverlere Davet
Değer Otizm Derneği, tüm sanatseverleri 1 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek olan sergi açılışına davet ediyor. Nimet Gökırmak Dinçer’in eserleri, kuşların renkli dünyasını ve çeşitliliğini sanatsal bir dille anlatıyor. Sergi, otizmli bireylerin yeteneklerini ve yaratıcılıklarını ön plana çıkarmayı hedefleyen bir platform sunuyor.
Sergi Detayları
Tarih: 1-14 Haziran 2024
Yer: Dedeman Bostancı Otel
Açılış Kokteyli: 1 Haziran 2024, Cumartesi, 13:00-15:00
Ziyaret Saatleri: 1 Haziran 2024, 13:00-18:00; 2-14 Haziran 2024, 13:00-18:00
Sergi boyunca ziyaretçiler, Nimet Gökırmak Dinçer’in birbirinden farklı ve özgün eserlerini görme fırsatı bulacaklar. Sanatçı, Feridüddin Attar’ın “Mantıku’t-Tayr” (Kuşların Diliyle) kitabından ilham alarak hazırladığı bu sergiyle doğanın güzelliklerini ve çeşitliliğini sanatseverlere sunuyor.
Dedeman Otelleri’nin Katkıları
Dedeman Otelleri, sanat ve sosyal sorumluluk projelerine verdiği destekle biliniyor. Bu etkinlikte de sergiye ev sahipliği yaparak otizm farkındalığına ve sanatın yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor. Dedeman Bostancı Otel, organizasyonun kusursuz bir şekilde gerçekleşmesi için tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Banu Dedeman ve yönetim kurulu üyeleri, böyle anlamlı bir projeye destek vermekten dolayı gurur duyduklarını belirtti.
Sanatçı Nimet Gökırmak Dinçer Hakkında
Nimet Gökırmak, Van’da doğdu. Üsküdar Kız Lisesi’nden ve İTÜ Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul’da Nortel’de test ve yazılım mühendisi olarak çalıştıktan sonra, ABD’ye giderek Telsoft’un ABD biriminde çalıştı. Cisco Systems’ın Herndon, ABD ofisinde yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı ve 8,5 yıl ABD’de yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndü. Cisco Systems’ın saha destek bölümünde çalıştı ve 34 farklı ülkeye seyahat etme ve yaşama şansı buldu. Şu anda Telcoset’te saha destek mühendisi olarak çalışmaktadır.
İlk kişisel sergisini İTÜ Ayazağa’da, ikinci kişisel sergisini ise Nortel/Netaş’ta açtı. 1997-2016 yılları arasında resim çalışmalarına ara verdikten sonra, 2016’da yeniden resim yapmaya başladı. 2023 yılı Eylül ayı itibarıyla Komek Resim Kursu’nda Şengül Genç’in yardımları ve sanatçı Ayla Makas’ın danışmanlığı ile sergi hazırlıklarına başladı.
Sanatçı Nimet Gökırmak Dinçer, sergi hakkında görüşlerini şöyle ifade etti: “Feridü’d-dîn Attâr’ın Mantıku’t-Tayr (Kuşların Diliyle) eserinden esinlenen KUŞLAR sergim ruhların yolculuğunu anlatıyor. Kuşların yedi vadiyi aşıp, sonunda karşılarında kendilerini görmelerinin hikayesini anlatır Attar. Benim kuşlarım her ruhun kendine özgü güzelliği ve renkleri ile kendi özüne ulaşma yolunda uçma hikayesidir. Sergi ile ruhun yolculuğunu anlatmak istiyorum. Herkesin kendi ruhundaki Anka’ya ulaşma yolculuğu. Resmi hobi olarak yapıyorum.”
Mantıku’t-Tayr: Kuşların Diliyle
Kaf Dağı’nın ardındaki o büyük sır neydi? Ne gizlenmişti? O sırla karşılaşan sufi dervişlerin yaşadığı o büyük değişim neydi? Görünen birçok şeyin aslında göründüğü gibi olmadığı ve gerçek zannedilen birçok bilginin aslında bir illüzyon olduğu gerçeğiyle Kaf Dağı’nın ardında karşılaşan dervişler artık yaşamı nasıl algılıyorlardı? Kuşların Dili Ruhsal Bilgidir. Ruhsal aydınlanma ve ruhsal buluşmadır. Çünkü kuş tüm kadim toplumlarda ve ezoterik bilgilerde ruhun sembolü olarak kullanılmıştır. Simurg, uyanma ve aydınlanma yolunda ilerlemenin sembolüdür. Simurg, ruhun bütünleşmesi, arınması ve dönüşümünün tüm kültürlerdeki ortak yüce sembolüdür. Kuşların yedi vadiyi aşıp, sonunda karşılarında kendilerini görmelerinin hikayesini Attar elbet bir sebeple aktarmıştı. İnce ve nazik bir nükte ile “Kendi Özüne” ulaşma bilgisi aktarılmıştı. Dileyen bunu masalsı bir hikaye olarak okur, dileyen de tasavvufi bir “yolculuk” olarak idrak eder. Bu yolculuk insanın kendisiyle tanışma ve kendi ilahi kökenini fark etme yolculuğudur. O kendisinin yüceltilip put hâline getirilmesinden kaçınmış, kimsenin başına şeyh olmayı istemediği gibi hiçbir tarikata da bağlanmamıştı. Anadolu “Tasavvufi Çalışmaları”nda ve “Sufi Öğretisi”nde çok büyük etkisi olan Feridüddin Attar’ın, bâtıni bilgilerinin nasıl sembollere büründürülerek insanlara sunulduğunu, bu kitapta o günlerin ruhunu hissederek okuyacaksınız.
Değer Otizm Derneği ve Dedeman Otelleri’nin katkılarıyla düzenlenen bu anlamlı etkinlikte buluşmak üzere, tüm sanatseverler davetlidir.